Dışişleri'nden AP'ye sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, bugünkü oylamada kabul edilen AP Karar taslağının, tek yanlı ve objektiflikten uzak bir metin haline getirildiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Parlamentosunca AB Komisyonunun 2014 Türkiye ilerleme raporuna dayanarak hazırlanan ve 10 Haziran 2015 tarihinde AP Genel Kurulunda Kabul Edilen Türkiye kararına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Alınan kararın kabul edilmeyerek iade edildiği belirtilen açıklamada, "Ülkemize birçok alanda yöneltilen mesnetsiz iddialar içermesi nedeniyle söz konusu karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir. Bu Kararın AP ile işbirliğimize katkıda bulunmayacağı açıktır" denildi. 

Açıklamada, "Avrupa Parlamentosu'nun (AP), AB Komisyonu'nun 2014 Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin kararı, 10 Haziran 2015 tarihinde AP Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir. Bu yıl Hollandalı Sosyal Demokrat Parti üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan AP Kararı'nda, AB Komisyonu'nun 2014 Genişleme Stratejisinde belirtildiği gibi, ekonomi, enerji güvenliği ve dış politika konularında işbirliğindeki rolüyle ülkemizin, AB'nin stratejik bir ortağı olduğu teyid edilmiştir. Ülkemizin AB'ye üyeliğini stratejik tercih olarak gördüğü ve katılım hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarına devam ettiği AB makamlarına her vesileyle iletilmektedir. Bu kararlılığımızın desteklenmesi ve teşvik edilmesi için, AP tarafından ülkemiz hakkında alınan kararlarda, adil ve objektif olunmasını, eleştiri ve beklentilerin dengeli ifadelerle dile getirilmesini beklemekteyiz" denildi. 

"Karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir"

Açıklamada, "Ancak, ilk taslağı itibariyle dengeli ve yapıcı eleştirel bir ton içeren AP karar taslağı, AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilme sürecinde, maalesef tek yanlı ve objektiflikten uzak bir metin haline getirilmiştir. Bu tutum AP Genel Kurulu'nda da devam etmiş ve böylece ülkemiz hakkında AP tarafından alınan en talihsiz kararlardan biri kabul edilmiştir. Bu Kararın AP ile işbirliğimize katkıda bulunmayacağı açıktır. Mayıs 2014'te yapılan seçimlerle göreve başlayan AP'de bugüne kadar, ülkemiz aleyhine alınan kararların sıklığı, içerdikleri önyargılı ifadeler ve eleştiriler AP ile ilişkilerimizi zedelemekte, AP'nin ülkemizi AB projesine dahil etmek istemediğine ilişkin endişeleri güçlendirmektedir. Ülkemize birçok alanda yöneltilen mesnetsiz iddialar içermesi nedeniyle sözkonusu karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir