Dışişlerinden Kuzey Kore'ye mesaj

Dışişleri Bakanlığı'ndan, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatma girişimine ilişkin; "Endişeyle karşıladık" denildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze faaliyetlerine ilişkin gelişmeleri yakından izlediğini belirterek, Kuzey Kore'nin önümüzdeki dönemde Altılı Görüşmeler'in yeniden başlatılmasına yönelik girişimleri olumsuz etkileyecek adımlardan sakınmasını beklediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin, Kitle imha silahları ve bunları fırlatma vasıtalarının yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası çabaları aktif biçimde desteklediği ifade edildi.

Türkiye'nin Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze faaliyetlerine ilişkin gelişmeleri yakından izlediği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Kuzey Kore'nin önümüzdeki dönemde Altılı Görüşmeler'in yeniden başlatılmasına yönelik girişimleri olumsuz etkileyecek böyle adımlardan sakınmasını beklemekteyiz. ABD ile Kuzey Kore heyetleri arasındaki üçüncü tur görüşmelerin ardından Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze ve nükleer denemeler ile uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alacağı açıklaması tarafımızdan, 2009'da kesilen Altılı Görüşmeler Süreci'nin yeniden başlaması yönünde zemin hazırlayabilecek olumlu bir gelişme olarak memnunlukla kaydedilmişti.

Bu taahhütlerine rağmen Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararları hilafına uzun menzilli füze fırlatmasını, son dönemdeki olumlu gelişmelere gölge düşüren bir gelişme olarak endişeyle karşıladık."

Bu konularda ilginizi çekebilir