DİSK ve TÜSİAD dört noktada fikir birliği sağladı

DİSK Genel Başkanı Çelebi'nin, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner'i ziyaretinin ardından ikili, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, bölgesel kalkınma ve bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi noktasında DİSK ve TÜSİAD'ın birlikte çalışabileceği konusunda fikir birliğinde olduklarını söyledi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner'i ziyaretinin ardından ikili, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Boyner, Türkiye'nin gitmesini arzu ettikleri yer, Türkiye'nin sahip olmasını istedikleri, hayal ettikleri vizyon, demokratikleşme standartları, ekonomik standartlar gibi çok çeşitli noktalarda görüş birliğinde olduklarını belirterek, ilerisi için daha detaylı yapacakları çalışmalar olduğu konusunda fikir birliğine vardıklarını ifade etti.

Bugün dört noktada fikir birliğinin bulunduğunu ve çalışmalarının süreceğini vurgulayan Boyner, şöyle konuştu:

"Bir tanesi, temsil adaleti, yüksek biçimde uzlaşmayla, Türkiye'yi Batı standardında bir demokrasiye kavuşturacak yeni bir Anayasaya kavuşması ve bu Anayasanın hazırlanması noktasında siyasi partilerin seçim dönemine girerken programlarını, çalışma şekillerini vizyonlarını ortaya koyacak bir noktaya gelmeleri konusunda çağrı yapmak. Açıkçası Türkiye'deki siyasi ortamın bu düzeye gelmesini ve bu tartışmanın da sağlıklı uzlaşma zemini üzerinde ilerlemesini hem TÜSİAD hem DİSK olarak arzu ediyoruz.

İkincisi, terör konusu. Demokratikleşme sürecinin terörün çözümünde önemli bir nokta olduğunun tekrar altını çizmek istiyoruz. Tabii ki terörden arındırılmış bir söylem özellikle de, Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki farklı sivil toplum örgütleriyle de bu konuda ortak çalışma geliştirilmesi noktasında da birlikte çalışacağımız konusunda fikir birliğine vardık."

Boyner, TÜSİAD'ın işverenleri, DİSK'in emekçileri temsil ettiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

"İstihdam konusunda Türkiye'nin ekonomik gelişmesi konusunda da çok ciddi işbirlikleri yapabileceğimiz, birlikte çalışmalar yapabileceğimiz noktasında da fikir birliğine vardık. İşgücü dünyasındaki yapılanma, örgütlenme, istihdamın daha artırılması, işsizlikle mücadele gibi konularda birlikte çalışmalar yapacağız. Bu konuda da bir anlaşma aramızda var. Bölgesel kalkınma ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi noktasında da, iki örgütün birlikte çalışabileceği konusunda fikir birliğe geldik."

"Takvim yapmadık, ama hemen başlayacağız"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin ziyaretinin ardından gazetecilerin soruları yanıtlayan Boyner, bir gazetecinin, bahsedilen çalışma konularına ilişkin bir mekanizma olup olmayacağını ve bunun için bir takvimin belirlenip belirlenmediğini sorması üzerine, "Takvim yapmadık, ama hemen başlayacağız. Zaten bizim kendi komisyonlarımız, çalışma gruplarımız var. Hem teknik boyutta hem zaman zaman hukuki boyutta da çalışmalarımız oluyor. Bunları DİSK ile de paylaşacağız. Onların da kendi yapıları var, mutlaka ki muadil anlamda bir şekilde ekipler de bir araya gelecek" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği konusunda vereceği karara ilişkin bir soru üzerine de Boyner, anayasa hukukçusu olmadıklarını ifade ederek, "Yorum yapmak istemiyorum. Ne karar çıkarsa hepimiz bu kararı saygıyla karşılamak durumundayız. Bir tek şunu söylemek istiyorum; gerçekten siyasi tartışmanın daha yapıcı ve bütün Türkiye'nin çıkarı olacak düzeye gelmesi lazım" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı ne olursa olsun, Türkiye'nin yeni bir seçim dönemine gireceğine işaret eden Boyner, Türkiye'nin yeni bir programı önüne almak zorunda olduğunu, demokratikleşme sürecini daha dinamik yapıya kavuşturması gerektiğini söyledi.

Boyner, "Hepimize, tüm siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine de bu konuda görev düşüyor. Biz bu bilinçle hareket ediyoruz. Dileriz ki diğer kesimler de aynı bilinçle hareket ederler" dedi.

"İşsizlik bütün Türkiye'nin sorunu"

Ümit Boyner, istihdam konusundaki bir soru üzerine, işsizliğin bütün Türkiye'nin sorunu olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Ne sadece sendikaların, ne işverenlerin sorunu, hepimizin sorunu... Bizler için de önemli olan değer, istihdam yaratmak, ekonomik gelişimin önünü açmak. Bu noktalarda tabii ki her noktada aynı düşünmesek bile ortaya, Türkiye'nin yeniden yapılanması, iyi bir ekonomik model konması, AB normlarında bir işgücüne ve güvenliğine kavuşması açısından aynı noktalara gelebileceğimizi, en azından rahat fikir alışverişi yapıp bir sentez sunabileceğimize inanıyoruz. Onun için bu çalışmaları yürüteceğiz."

Ümit Boyner, demokratik açılıma ilişkin bir soru üzerine de daha önce demokratikleşme konusundaki fikirlerini paylaştıklarını anımsattı. Boyner, "Eğer içi biraz daha doldurulursa daha iyi olur, hiç olmazsa sonuç almaya başladığını görebiliriz diye düşünüyoruz" dedi.

"TÜSİAD neticede bir kalkınma örgütü değil"

Ümit Boyner, Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımlar konusunda ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin 85 yılına bakıldığında, devletin yaptığı toplam yatırımın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne giden kısmının yüzde 10, hatta bunun biraz altında olduğunu söyledi.

Boyner, şöyle devam etti:

"TÜSİAD üyelerinin de yatırımlarının toplamına bakarsanız biz aşağı yukarı devlet ile aynı seviyede yatırım yaptık gibi görünüyoruz. Yani TÜSİAD'ın neticede bir kalkınma örgütü olmadığı için devletten daha fazla herhangi bir bölgeye yatırım yapması çok gerçekçi değil. Bunun altını çizmek lazım. Yatırım ortamını daha elverişli hale getirmek de yine devletin çözmesi gereken bir şey. Bu konuda yapılabilecek çok çalışma var. Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu için değil, bugün bir kalkınma ajansları realitesi var önümüzde. Türkiye'nin bölgesel kalkınmışlık farkları var. Bu anlamda bu kalkınma ajansları iyi bir işlev yerine getirmeleri gerekiyor.

O noktada aslında biz TÜSİAD olarak bizim gibi bağımsız iş örgütlerinin bu kalkınma ajansları içinde etkin olabilmesi için de sürekli hükümetle çalışma, istişare halindeyiz. Hatta bu bölgelerin hepsine gidiyoruz, kalkınma ajanslarının olduğu bölgelerde diğer SİAD'ları (sanayi ve iş adamları dernekleri) destekleyerek iş dünyasının etkinliğinin ve yatırımlarının artırılması, bunların sürdürülebilir büyümeye dönüşmesi açısından da emek harcıyoruz."

TÜSİAD'ın bir komisyonunun sadece bu iş ile ilgili çalıştığını belirten Boyner, bunun, Yönetim Kurulu'nun önemli program maddelerinden biri olduğunu söyledi.

Anayasa değişikliğinin zamanına ilişkin bir soru üzerine Boyner, anayasa ve referandum sürecinin nasıl gelişeceğini bilmediklerini ifade ederek, "Yapılan değişikler, şu anda öne gelen paket geçse bile Anayasa'nın tekrar ele alınması, yeni bir anayasa yapılması gerekliliği var. Yani yeterli değil. Demokrasi açığını şu andaki paketin de karşılaması yeterli değil. O açıdan her ne olursa olsun mutlaka yeni bir anayasa tekrar Türkiye'nin gündemine girmek zorunda" dedi.

Çelebi: Farklı çıkar gruplarını temsil eden iki farklı örgütüz

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ne (TÜSİAD) ilişkin, "Biz farklı çıkar gruplarını temsil eden iki farklı örgütüz. Farklı çıkar gruplarını temsil edenler bazı konularda bazı iradeleri ortaya koyabiliyorlarsa bu Türkiye'ye örnek olmalı" dedi.

Çelebi, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner'i ziyaretinin ardından, yaptığı açıklamada, TÜSİAD'daki değişim sürecinin yeni olmadığını, "TÜSİAD başkanlığına kadın eli değdikten" sonra daha sıcak ilişkiler yaşadıklarını belirtti.

"Biz farklı çıkar gruplarını temsil eden iki farklı örgütüz. Farklı çıkar gruplarını temsil edenler bazı konularda bazı iradeleri ortaya koyabiliyorlarsa bu Türkiye'ye örnek olmalı" diyen Çelebi, bu konuların başında anayasa değişikliği geldiğini ifade etti.

Çelebi, temel anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğu konusunda TÜSİAD'ın baştan beri ifade ettiği temel yaklaşımla kendilerinin ortaya koydukları irade arasında bir fark olmadığına işaret ederek, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 12 Eylül Anayasası'ndan "kurtulması" noktasında ortak bir yaklaşımları olduğunu vurgulayan Çelebi, "Ama bu, şu anda ifade edilen ve değiştirilen bir anayasa gibi değil. A'dan Z'ye kurucu yapısı da olan, örgütlerin temsilcilerinin olduğu, siyasi partilerin diğer çıkar gruplarının içinde yer aldığı ve sürecin iyi hazırladığı bir anayasaya ihtiyaç var. Bu anayasa süreci Türkiye açısından önemli. Buna hızla başlamalı. Siyasi partiler bu anlamda nasıl bir anayasa değişikliği istediklerini seçim bildirgelerine koymaları gerekiyor" diye konuştu

Süleyman Çelebi, Siyasi Partiler ve Seçim Kanununun anayasa değişikliğine bağlı olmadığını ve bunların hemen değiştirilebileceğine işaret ederek, bu değişikliklerin anayasa değişikliği beklenmeden hemen yapılabileceğini söyledi.

"Biz bir yandan siyasal alanda demokrasi isterken ekonomik alanda da demokrasi istiyoruz. Ekonomik demokrasi olmadan, sosyal alanda demokrasi olmadan, paylaşımda demokrasi olmadan bu sorunlar aşılamaz" diyen Çelebi, işsizlik sorununun yalnız sendikaların sorunu olmadığını, işverenlerin de sorunu olduğunu belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir