Diyarbakır ve bölgesel kalkınma üzerine

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet Nezir GÜNEŞ / Diyarbakır Ticaretve Sanayi Odası Diyarbakır AB Bilgi Bürosu Koordinatörü

Bilindiği gibi günümüzde kalkınma artık yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi, yereldeki tüm kurumlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ile daha hızlı gerçekleşmekte. Bu da bölge için doğru projelerin üretilmesi ve gelen kaynakların bu projelerin desteklenmesinde kullanılması ile mümkün. Doğru projeler ile bölge halkının gelir seviyesi artacak ve en zengin ile en yoksul arasındaki gelir farklılıkları azalacaktır.

Avrupa Birliği'nin bölgesel politikası da, birlik içinde en zengin ile en az gelişmiş bölgeler arasındaki gelir farklılıklarının azaltılması esasına dayanıyor. Gelir farklılıkları azaldığı zaman tüm birlik üyeleri bundan kazançlı çıkacaktır. Dolayısıyla AB'nin bölgesel kalkınma politikası kazan-kazan esası üzerine oturtulmakta.

Ülkemizde de son yıllarda AB'ne üyelik süreci çerçevesinde yerel kalkınmaya büyük önem verilmekte ve bu konuda ciddi adımlar atılmakta. Bu açıdan bakıldığında Kalkınma ajanslarına çok büyük görevler düşüyor. Gelen kaynakları yerinde değerlendirilmesi, bölgenin kalkınması için fizibilitesi yapılarak üretilen doğru projelere destek verilmesi, kalkınmayı  hızlandıracak ve bölge halkının gelir seviyesini artıracaktır. Dolayısıyla hayat standardı artacak ve bölgeyle birlikte ülkemiz de kazançlı çıkacaktır.  

Bu çerçevede Diyarbakır ve çevresinin geliştirilmesi için gelecek vaat eden sektörlere baktığımızda turizm, madencilik (özellikle mermer sektörü), gıda, tarım ve hayvancılık (özellikle organik tarım), tekstil ve hazırgiyim sektörleri öne çıkıyor. Bu alanlarda geliştirilecek sektörel kümelenme projeleri ve uygulanabilir yol haritaları ile hem bu sektörler gelişecek, hem de bölgenin kalkınması hızlanacaktır. Yapılacak saha çalışmalarında öncelik verilmesi gereken sektörler belirlenerek, yerelde geliştirilecek bu projelere ve sektörlere devlet destekleri de ilave edilince bölgede ciddi ilerlemeler olacaktır. Kısa vadeli mesleki eğitimlerle de işsiz genç nüfus çalışabilir duruma getirilerek en büyük sorun olan gençler arasındaki işsizliğin azaltılmasına katkı sağlanabilir.

Belirlenen bu sektörlerdeki projeler ile,  girişimciliğin geliştirilmesi, işletmeler arası iletişimin arttırılarak kurumsal işbirliklerinin oluşturulması, kümelenme projelerinin bölgesel olarak ele alınması, işletme verimliliklerinin artırılması, belirli kapasiteye ulaşan işletmelerin dış pazarlara yönlendirilmesi, işletmelerin rekabet edebilirliklerinin artırılması ve istihdam artışı gibi hedeflere katkı sağlanabilir.

Sonuç olarak, günümüzde bölgesel kalkınma için en geçerli metot olan kümelenme yaklaşımı ile hem ilimiz hem de bölgemiz hızlı bir şekilde kalkınabilir.