Diyarbakır'da işsizlik ve girişimcilik üzerine
Şah İsmail BEDİRHANOĞLU / Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD ) Yönetim Kurulu Başkanı
"İşsizliğin Göç Haritası" raporuna göre, 1980-2004 yılları arasında, Türkiye'de çalışma yaşındaki nüfus 23 milyon artmasına karşın bu dönemde sadece 6 milyon kişiye iş yaratılabilmiştir. Diyarbakır'daki 2006 yılı işsiz sayısı ise 69 bin kişidir. 1990'larda kırsaldan Diyarbakır kent merkezine yoğun göç yaşanmış olması (istatistiki verilere göre, göçlerle son 20 yılda kent nüfusu 275 binden 1 milyona çıkmıştır), istihdam, yoksulluk ve hizmet sağlanması gibi önemli alanlarda ağır sorunlar yaratmıştır.
Bu koşullarda Diyarbakır'da kendi işini kurmak isteyen kişiler ise hangi sektörde hangi faaliyetleri yapabilecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Bu kişileri girişimcilik konusunda yol gösterilmesi,
girişimcilik eğitim programları ve danışmanlık hizmetleri yardımıyla bilgilendirerek cesaretlendirmeliyiz.
Böylece bölgede istihdamın gelişimine de katkı yapılmış olur.
KOSGEB 'in bölgede zaman zaman hayata geçirdiği Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Danışmanlık Desteği Projesi de iş fikri olan ve kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin rehberlik ve eğitim taleplerine çözüm getirmeyi amaçlıyor.
Kanımızca Diyarbakır'da bir eğitim ve danışmanlık merkezi kurulmalıdır. Burada uzman eğitmenlerin
hazırlayacağı eğitim içerikleriyle kendi işini kurmak isteyen girişimciler desteklenmeli, iş fikirleri finanse edilmelidir. İş fikri olmayanlar içinse eğitim ve danışmanlık hizmetleri yoluyla girişimcilik özendirilmelidir. Hedef grubunu ise işgücüne katılmakta zorluk çeken ve İŞKUR' dan işsizlik ile ilgili kayıt numarası alan, iş fikri bulunup hayata geçirmek konusunda danışmanlık ve finansal desteğe ihtiyaç duyan sosyal güvencesi olmayan kişiler oluşturmalıdır.
İş kurmayı hedefleyenlerin kuracağı işletmede istihdam edeceği 3-4 kişi olacak ve zamanla firmaların gelişimine paralel olarak istihdam da artacaktır. Böylece kuruluşu takip eden 3-5 yılda yaratılacak istihdam işsizliğe çözümün bir parçası olacaktır. Bunun için sağlıklı işleyen, kamu ve STK' ların katılacağı bir projenin uygulanması en doğru olanıdır. Projenin sonuçlarının kalıcı olabilmesi ilde yerel güçler tarafından desteklenmesiyle doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle, kamu kuruluşları (Dicle Üniversitesi, KOSGEB, İŞKUR) STK'lar (DTSO, Sanayici ve İş Adamları Derneği, Kadın Emeğini Güçlendirme Vakfı Diyarbakır Şubesi, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu, TMMO) ilgisi ve desteği gerçekleşmelidir.