Dizel fiyatları benzini geçecek

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği direktörü Karbuz, petrol fiyatlarının düşmeyeceğini, dizel fiyatlarının ise benzini geçeceğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbon Bölümü Direktörü Sohbet Karbuz, “Petrol fiyatları düşmeyecek, düşse düşse 100 dolara düşer, 3 haneli hayata alışacağız. Birkaç sene içerisinde dizel fiyatlarının benzin fiyatlarından daha yüksek olacağını tahmin ediyorum” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) personeline enerji piyasalarına ilişkin verdiği bir seminerde konuşan Karbuz, Enerji konusunda yakında Avrupa'yı vuracak önemli depremlerden birinin benzin ve dizel olacağını belirtip, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde dizel açığı olacağını ve söz konusu ülkelerin bunu nereden ithal edeceklerini bilemeyeceklerini söyledi.

Dizel üretimi yetersiz

Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde rafineri sektörünün yoğun bakımda olduğunu, bu bölgedeki ülkelerde doğru düzgün rafineri yatırımı bulunmadığını ve rafinerilerde benzin üretiminin fazla, dizel üretimin ise yetersiz kaldığını ifade eden Karbuz, “Birkaç sene içerisinde dizel fiyatlarının benzin fiyatlarından daha yüksek olacağını tahmin ediyorum” dedi.

Avrupa bağımlı olacak

AB ülkelerinde petrol ve doğalgaz üretimin her geçen sene azaldığını, talebin ise yavaş olmakla beraber arttığını kaydeden Sohbet Karbuz, ithalatı giderek artan AB ülkelerinin 2030 yılında yüzde 60'dan fazla ithalat bağımlısı olacağını bildirdi.

AB'nin Rusya dışında iki numaralı ithalat kaynağının Norveç olduğunu, fakat Norveç'te petrol ve gaz üretiminin 10 yıl sonra düşeceğini savunan Karbuz, AB'nin en çok güvendiği ülke olan Norveç'in enerji ihracatı azalırsa, Avrupa ülkelerinin Rusya'ya bağımlılığının artacağını söyledi.

Irak ve Libya önemli

Petrol ve doğalgaz konusunda dünyanın en önemli iki ülkesinin Irak ve Libya olduğunu söyleyen Karbuz, Libya'nın AB'nin ihtiyacını karşılayacak gazın ancak 2030'dan sonra olabileceğini kaydetti.

Libya'da savaştan önce günlük 1,6 milyon varil civarında ham petrol üretildiğini ifade eden Karbuz, “Libya'yı önemli yapan bugünkü Libya değil. Ülkeyi önemli yapacak 2025-2030 sonrası. Petrol ve gaz açısından muhteşem bir yer” diye konuştu.

Fiyatlar arz-talep dışında belirleniyor

Son 5 yıldır petrol fiyatlarını arz-talep dengesinin belirlemediğine işaret eden Karbuz, şunları söyledi:

“Dünya petrol üretimi 89 milyon varil/gün, bu da tarihi bir zirve. Üretim fazla, stoklar ağzına kadar dolu, fakat petrol fiyatları rekor kırıyor. Petrol fiyatlarıyla bazı entrikalar arasında korelasyonlar bulunuyor. Sıcak parayı kim takip ediyorsa petrol fiyatlarının nereye gideceğini az-çok tahmin edebiliyor. Sanal piyasada işlem gören petrol kağıdı, üretimden yaklaşık 20 kat fazla.

'Petrol fiyatları çıktı deniliyor', hangi petrol fiyatları. Televizyonlar brent (Kuzey Denizi petrolü) ve Batı Teksas petrolünü yazıyor. Aralarındaki farkı televizyoncular da bilmiyor. Tarih boyunca Batı Teksas petrolü brent petrolün birkaç dolar üstündeydi. Brent petrolü ile Batı Teksas petrolü arasındaki fark 10-15 dolara çıktı. Kimse sorgulamıyor bunu.  Batı Teksak ve Kuzey Denizindeki petrol dünya üretiminin yüzde 5'ini oluşturmuyor. Peki bu, petrol fiyatlarına nasıl referans oluyor?''

Türkiye'nin zamanında Ceyhan'da birkaç ülkeden petrolü toplaması ve buraya bir petrol borsası kurması gerektiğini, fakat bunun için artık geç kaldığını kaydeden Karbuz, petrol fiyatlarının da 3 haneli rakamlarda kalacağını savundu. Karbuz, ''Petrol fiyatları düşmeyecek, 3 haneli hayata alışacağız. Ciddi bir ekonomik bunalım olmazsa düşse düşse 100 dolara düşer'' diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir