Diziye, filme ihracat desteği

İhraç ürünlerinin tanıtımına verilen destek arttı. Destek kapsamına sağlık turizmi, film hizmet, yazılım ve eğitim sektörleri de girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk ürünlerinin yurtdışında tanıtımına verilen desteklerin kapsamı genişletildi. Yeni dönemde destek kapsamına hizmet, yazılım, sağlık turizmi, eğitim ve film sektörleri alındı.

Devlet Bakanı Çağlayan, bu tebliğ ile, üniversitelerin, hastanelerin yazılım şirketlerinin ve film sektörünün yurtdışında yapacağı tanıtım ve pazarlama giderlerinin yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destekleneceğini, bu desteklerle ihracatta 6 milyar dolarlık artış beklediklerini ifade etti. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ' ile ihracatçılara sağlanan yeni destekleri basın toplantısıyla duyurdu.

Söz konusu tebliğ ile döviz kazandırıcı hizmetlerin ihracata yönelik devlet yardımları kapsamına alındığını ifade eden Çağlayan, "Bugüne kadar sadece üretici ve mal ticareti yapan şirketlerin faaliyetleri desteklenmekteydi. Ancak hizmet ticaretinin mal ticaretinden çok daha hızlı arttığı gerçeğinden hareketle, dünya konjonktüründe hizmet ticaretine eğilmek ve bu sektörün gelişimini de desteklemekte fayda görülmüştür" dedi.

Bunun yanı sıra eğitim sektörünün de destek kapsamına alındığını vurgulayan Çağlayan, "Yüksek öğrenim kurumlarımızın yurtdışında yapacağı tanıtım faaliyetleri yüzde 50 oranında ve yılda 300 bin dolara kadar desteklenecektir" diyerek 2011'de 20 üniversitenin bu tebliğden yararlanmasını beklediklerini söyledi.

Çağlayan "Bu desteklerle gerçekleşen faaliyetler sonucunda her bir üniversitenin ortalama 100 öğrenci kazanması öngörülüyor" diyerek yabancı öğrencilerden bir milyar doları aşkın döviz gelirinin elde edilebileceğini belirtti.

"5 yıl içinde 5 milyar dolarlık sağlık turizmi geliri"

Sağlık turizminin de döviz kazandırıcı bir sektörolarak dikkat çektiğini vurgulayan Çağlayan, "Tedavi amaçlı sağlık kuruluşlarımızın yurtdışında yapacağı tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yüzde 50 oranında ve 300 bin dolara kadar desteklenecektir" dedi. Dünya sağlık turizmi piyasasında şu anda ilk 15'te olduğumuzu ifade eden Çağlayan, doğru politikaların uygulanması halinde önümüzdeki 5 yıl içinde 5 milyar dolarlık sağlık turizmi gelirine ulaşmanın mümkün olduğunun altını çizdi.

Katma değeri yüksek bir sektör olan yazılım sektörünün de destek kapsamına alındığını dile getiren Çağlayan, "TÜBİSAD verilerine göre ülkemizin bilişim sektörü 2010'da yüzde 4 büyüyerek 753 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşmıştır. Sektörün 2011'de ise, yüzde 5 oranında büyümesi beklenmektedir.

Türkiye'nin yazılım sektöründeki ihracatı 2005 yılında 76 milyon dolarken 2010 yılsonu itibariyle yüzde 47 oranında artarak 112 milyon dolara yükselmesine rağmen bu rakam Türkiye'nin gerçek kapasitesinin çok çok altındadır" dedi. Çağlayan, yazılım sektörünün söz konusu tebliğ kapsamındaki tüm destek mekanizmalarından  faydalanabileceğini kaydetti.

Bunun yanı sıra film sektörünün de destek kapsamına alındığını dile getirilen Çağlayan, "2010 yılı itibariyle 39 ülkeye 65 yerli yapım dizi ihraç edilerek yaklaşık 60 milyon dolar gelir elde edilmiş ve Türk filmleri yurtdışında 300 milyon seyirci kitlesine ulaşmıştır" dedi.

Bu tebliğ ile üniversitelerin, hastanelerin yazılım şirketlerinin ve film sektörünün yurtdışında yapacağı tanıtım ve pazarlama giderlerinin yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destekleneceğini söyleyen Çağlayan, "İnanıyorum ki, bu destekler sayesinde daha fazla dizi ve filmimiz ihraç edilecek, sektörün Türkiye'ye döviz girdisi daha fazla olacaktır" dedi.

"Yabancı şirket satın alana 200 bin dolar"

2010 yılında şirket birleşme ve satın almalarının büyük oranda yükseldiğini söyleyen Çağlayan, 2009'da dünya genelinde toplam 1.7 trilyon dolar değerinde 9 bin 662 birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştiğini, 2010'da ise işlem sayısının yüzde 21.3 artarak 11 bin 719'a yükseldiğini, birleşme değerinin ise yüzde 17.6 artarak 2 trilyon dolara ulaştığını belirtti.

Bunun yanı sıra, sınır ötesi birleşme ve satın alma işlemlerinin değerinin geçen yıla göre yüzde 71 artarak 273 milyar dolara ulaştığını ifade eden Çağlayan, Avrupa'da nüfusun yaşlanması nedeniyle 1.7 milyon şirketin kapanacağının öngörüldüğünü söyleyerek "Türk işletmeleri için şirket birleşme veya satın almaları konusunda geniş fırsatlar sunacağı açıkça görülmektedir" dedi.

Bu kapsamda, yabancı şirket alımlarına yönelik danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderlerin de destek kapsamına alındığını kaydeden Çağlayan, mali ve hukuki danışmanlık içeren yabancı şirket satın almaya yönelik danışmanlık giderleri için yüzde 60 oranında ve yıllık 200 bin dolara kadar destek verileceğini açıkladı.

Bu desteklerin yanı sıra, uygulanmakta olan desteklerin miktarlarının da yükseltildiğini kaydeden Çağlayan, pazar araştırması raporlarının satın alınmasına yönelik giderlere verilen destek oranının yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltildiğini, destek miktarının ise 20 bin dolardan 200 bin dolara çıkartıldığını kaydetti. Çağlayan, E-ticaret sitelerine üyelik giderleri desteğinin yüzde 50'den yüzde 70'e yükseltildiğini dile getirdi.

"Destek ödemeleri işbirliği kuruluşlarına yapılacak"

İşbirliği Kuruluşları kavramının bu destek mekanizmalarına dahil edildiğini dile getiren Çağlayan, ihracatçı birlikleri, il ticaret ve sanayi odaları, OSB'ler, sektörel dernekler ve imalatçıların kurduğu birlik veya kooperatiflerin İşbirliği Kuruluşları kapsama alındığını kaydetti.

"Tebliğ kapsamında desteklenecek sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri işbirliği kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek ve destek ödemeleri işbirliği kuruluşlarına yapılacaktır.

Bu çerçevede işbirliği kuruluşlarımızın sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri organizasyonuna yönelik giderleri yüzde 50 oranında ve 150 bin dolara kadar desteklenecektir. Böylece her bir işbirliği kuruluşu yıllık 2 milyon 250 bin dolar destek alabilecektir" diyen Çağlayan, bürokratik sürecin de işbirliği kuruluşları tarafından yürütüleceğini belirtti.

Bir işbirliği kuruluşunun yılda 5 sektörel ticaret heyeti ile 10 alım heyeti çalışması yapabileceğini söyleyen Çağlayan, "300 adet sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti düzenlenmesinin DFİF bütçesine ortalama maliyeti 30 milyon dolara mal olurken ihracatımız 6 milyar dolar artış gösterecektir" dedi.

Bu ilave ihracatın ise, yüzde 60'ının yurtiçi katma değer ile gerçekleştirildiği düşünülünce, GSYİH'da yaklaşık 3,6 milyar dolar artış sağlanacağını belirten Çağlayan, cari açığı 3,6 milyar dolar azaltıcı etkisinin olacağını kaydetti.

Gastronomi sektörüne ilişkin uygulamaya konulacak yeni bir destek hakkında bilgi veren Çağlayan, ‘Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı imajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY'nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ‘de gerekli değişikliklerin yapılarak 19 Ocak'ta Para-Kredi Koordinasyon Kurulu Sekreteryası'na gönderildiğini ve değişikliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin sürecin devam ettiğini dile getirdi. Çağlayan, ihracatçı firmaların başvurularını tam ve eksiksiz yapmaları durumunda en geç 2 aylık bir sürede gerekli destekleri alacaklarını dile getirdi.

"Libya'daki şantiyelerin zarar gördüğüne ilişkin bilgi yok"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, toplantının ardından soruları yanıtladı. Bakan Çağlayan, Yaşar Özkan firmasının Libya'daki faaliyetlerinin sürdüğünü, işler yolunca girince diğer firmaların da işlerine devam edeceğini kaydetti.

Çağlayan, Türk şantiyelerinin bombalardan zarar gördüğüne ilişkin kendilerine herhangi bir bilgi ulaşmadığını anlattı. Bakan Çağlayan, Libya'dan dönen işçilere verilecek kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılıp uzatılmaması konusunun zaman içinde belli olacağını bildirdi.

Gelişmelere göre bunun devam ettirilebileceğini ifade eden Çağlayan, aynı zamanda gelişmelere göre işsizlik sigortasının devreye girebileğini vurgularken, bunların meslek edindirme kurslarına katılmaları halinde 400 liraya yakın bir ücret alma imkanına da sahip olacaklarını anlattı.

"İhracat desteklerinden yararlanmak için firmalar DTM yerine ilgili kuruluşlara mı gidilecek?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Çağlayan, bu çalışmaları daha önce ihracatçı birlikleriyle yaptıklarını ancak işin içine işbirlikleri kuruluşlarını kattıklarını belirtti. Çağlayan ihracat desteklerine KOSGEB anlayışı getirmeye çalıştıklarını bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir