Doğu Avrupa'da bankacılık alarm veriyor, Türkiye 'sağlıklı'

Capital Economics'in araştırmasına göre bankaların kredi vermedeki isteksizliği toparlanmayı güçleştiriyor. Türkiye ise bölgedeki güçlenen ekonomilerden biri olarak öne çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Bağımsız ekonomik araştırmaları ve analizleriyle tanınan Capital Economics (CE), kırılgan bankacılık sistemine sahip Doğu Avrupa ülkelerinin, bankalar kredi vermekte isteksiz davrandıkları için büyümede arzu ettikleri seviyeleri yakalamakta zorlanacakları uyarısında bulundu. Firma, Türkiye'yi ise 'sağlıklı finansal endüstriye sahip ülkeler' arasında saydı.

Bloomberg'in, Capital Economics tarafından yayınlanan bir rapora dayanarak verdiği haberde Doğu Avrupa'nın karşı karşıya olduğu tehlike konusunda uyarılar yer aldı. "Bölgede olumsuz bir döngü gelişme riski var" denilen rapora göre özellikle Macaristan, Baltık ülkeleri ve Balkanlar'da 'yetersiz toparlanma bankaların kredi verme kapasitelerini sınırlandırıyor, buna karşılık sınırlı kapasite zaten yetersiz olan toparlanmayı daha da yavaşlatıyor. Firma, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ile Baltıklar'dan Letonya, Litvanya ve Estonya ekonomilerinin 2010'da da daralmasını bekliyor, bu ülkelerin bankacılık sektörlerinin görünümünün de 'zorlu' olmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Raporda Polonya, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti'nde ise 'sağlıklı finans endüstrilerinin olgunlaşmakta olan toparlanmayı destekler nitelikte olduğuna' dikkat çekiliyor. Capital Economics'in rakamlarına göre Türkiye, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da tüketici kredileri son çeyrek dönemde yükselişe geçmiş görünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir