Doğu Karadeniz ülke ortalamasını geçecek

Başbakan Davutoğlu, "DOKAP'ı oluşturan üç alt bölgemizde kişi başına gayri safi katma değeri Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmaya kararlıyız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Davutoğlu, Devlet Tiyatroları Kültür Merkezi'nde, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı (DOKAP) açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Giresun-Ordu havaalanı açılışına siz ve Cumhurbaşkanımız ile çevre ülkelerin devlet başkanları katılacak mı?" sorusu üzerine Davutoğlu, Ordu-Giresun Havalimanı'nın, gurur duydukları bir proje olduğunu söyledi. 

Olağanüstü bir hal olmazsa kendisinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da açılışta Ordu'da bulunacağını anlatan Davutoğlu, "Ama bu güzel bir düşünce. Belki komşu ülkelerden de katılımlar olması yönünde bir çalışma yapabiliriz ama iftihar ettiğimiz bir havalimanı projesidir, denize dolguyla, dünyada örnek teşkil eden. Bu da Türkiye'nin ulaştığı kapasiteyi açıkçası gösteriyor" diye konuştu.

Çok daha zor şartlarda, çok daha büyük projelere imza atmaya hazır olduklarını dile getiren Davutoğlu, "Bu Karadeniz Ekonomik İşbirliği anlamında bütün Karadeniz havzasının da en güzel, en özgün ve dünyada en fazla etki yapacak projelerinden biridir" değerlendirmesinde bulundu.

"Şu saatten ve şu dakikadan itibaren hissedilecek"

Davutoğlu, "DOKAP'ın ne zaman hissedileceğine" ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:

"Bugünden itibaren, şu saatten ve şu dakikadan itibaren hissedilecek inşallah. Biz hiçbir zaman böyle bir eylem planını sadece kağıt üzerinde kalsın, güzel bir tanıtımla kamuoyuna yansıtılsın diye yapmıyoruz. Hangi eylem planı olursa olsun, bütün bakanlıklarımız arasında çok sağlam bir koordinasyonla önce etüt ediliyor. Dikkat ederseniz son 5-6 ay içinde birçok eylem planı açıkladık, hep Bakanlarımızla birlikte açıklamaya özen gösteriyorum. Çünkü nihayetinde bu eylem planını takip edecek olan onlar, bir aksaklık olacak olursa da hesap soracak olan biziz."

Kurumların yoğun şekilde bir arada çalıştığını vurgulayan Davutoğlu, belli aralıklarla da bu eylem planının geldiği aşamayı kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

DOKAP ile ilgili 6 ayda bir toplantı yapılacağını belirten Davutoğlu, "DOKAP'ta, DAP'ta, KOP'ta, GAP'ta ve 6 ayda bir kamuoyu, bu anlamda koordine edilip bilgilendirilecek. Bu toplantılara katılarak, bu gelişmeleri bizzat takip etmek ve kamuoyumuzla paylaşmak konusunda kararlıyım. Yani bugünden itibaren hissedilecek. Nasıl Karadeniz dalgaları hemen hissedilir ya da yaylalarda rüzgarları, mutlaka hissedilecek inşallah" ifadelerini kullandı.

"Çözüm sürecinin sabırla yürütülmesi gerekir"

Başbakan Davutoğlu, "çözüm sürecine ilişkin toplantıların artması"na ilişkin bir soru üzerine ise çözüm sürecinin, sabırla yürütülmesi gerektiğine işaret etti.

"Nitekim, 2005 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın Diyarbakır konuşmasından bu yana bütün bu dönemde, yaklaşık 10 yıldır, her türlü yöntemi ve her türlü çalışmayı sürdürerek nihayete eriştirmek istediğimiz hayati, milli bir projedir" diyen Davutoğlu, son iki yıl içinde bu konunun önemli bir ivme kazandığını vurguladı.

Davutoğlu, "Ama maalesef özellikle 2013 Mayısında tam da silahlı unsurların Türkiye'yi terk etmesi ve silahlı mücadeleye son verilmesi beklentisi oluşmuşken, önce Gezi olayları dolayısıyla ortaya çıkan provokatif atmosfer daha sonra Türkiye'ye ve hükümetimize dönük birçok komplo girişimleri, 17, 25 Aralık gibi bu süreçte bazı aksamalara yol açtı" diye konuştu.

Geçen yıl bu konudaki en önemli adımın, haziran ayında yasal bir çerçevenin çıkarılmasıyla atıldığını dile getiren Davutoğlu, "6-7 Ekim olaylarının olumsuz etkileri aşıldıktan sonra, biz hükümet olarak yasanın gerektirdiği çözüm süreci kurullarını oluşturduk ve yoğun bir tempoyla da bu konularda mesafe kat edilmesi için çalışmaları sürdürdük" dedi.

Son haftalarda bu temponun arttığını vurgulayan Davutoğlu, iki gün önce Ankara'da tekrar Çözüm Süreci Kurulu'nu topladığını ve son gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Artık özellikle de Türkiye'de bütün siyasi görüşlerin rahatlıkla katılabildiği, serbest seçimlerin gerçekleşebileceği bir ortama girmişken beklentimiz ve olması gereken şey, Türkiye'de artık hangi görüş olursa olsun, demokratik siyaseti benimsemesi ve silahlı mücadeleden veya silahlı yöntemlerden tümüyle uzaklaşması lazım. Bu açık iradeyi görmek arzusundayız. Bu açık irade ortaya çıktığında Türkiye'de demokratik siyasetin alanı da genişleyecek, her şey çok daha rahat şartlarda konuşulur hale gelecek.

Ama 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi tekrar provokatif şiddet ortamına dönülmesi yönünde bir eğilim olursa tabii bu konuda tavrımız da açık ve nettir. Ümit ederiz ki herkes bütün bu yaşanan süreçlerden gerekli dersi almıştır ve önümüzdeki günlerde kamuoyumuzda önemli yankılar yapacak, güzel gelişmelerin olması yönünde gerekli adımlar atılır."

Hükümet olarak bütün bu konularda hazırlıklarını yaptıklarını, her türlü çalışmanın yürütülmesi konusunda gerekli talimatları verdiklerini, bu anlamda birkaç kanaldan çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Davutoğlu, çalışmaların neticelerinin hep birlikte görüleceğini söyledi.

Davutoğlu, "İnşallah bu bahar, Türkiye'de çok daha güzel bir siyasi ortamda da sosyal ortamda da güzel bir bahar havasının gelmesini sağlayacak gelişmelere sahne olur" dedi.

"'Bonzai Bahçeli', 'Bonzai Kılıçdaroğlu'"

Ordu'da düzenlenen Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu CHP ve MHP’nin İç Güvenlik Paketi açıklamalarını eleştirdi. Davutoğlu, "Tertemiz gençleri biri bonzai ile zehirlemek isterse biz buna sessiz mi kalacağız? Eğer Meclis’te yasayı engellemeye kalkarlarsa onlara tek tek 'Bonzai Bahçeli', 'Bonzai Kılıçdaroğlu', 'Molotof Bahçeli', 'Molotof Kılıçdaroğlu' unvanları bu olur. Bu millete olan güveni yansıtan bir yasa. Bu hafta herkes bir sınav yaşayacak. Kim vandalların yanında, kim molotof kokteylinin yanında, kim karşısında ortaya çıkacak" dedi.

Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı açıkladı

[PAGE]

Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı açıkladı

Başbakan Davutoğlu, Devlet Tiyatroları Kültür Merkezi'nde, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı (DOKAP) açıkladı.

Türkiye'de bir ülke ölçeğinde yürüttükleri kalkınma programları, büyük projeler ve hamlelerin yanı sıra bölge bazında geliştirdikleri programların da bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, bugün bunların en önemlilerinden birinin açıklanacağını, geniş bir katılımla bundan sonra atılacak adımlar konusunda istişarelerde bulunulacağını söyledi.

Türkiye'nin son 12 yılda, Cumhuriyet tarihinin en büyük kalkınma hamlelerini gerçekleştirdiğini vurgulayan Davutoğlu, bu kalkınma hamlelerinin muhtevası kadar yönteminin de önem taşıdığını dile getirdi.

Davutoğlu, "2002'den bu yana yürütülen bütün faaliyetlerde Türkiye, ülke ölçeğindeki kalkınma planlamaları ile bölge ölçeğinde yürüttüğü çalışmalar arasında entegre bir stratejiyi çok başarılı bir şekilde hayata geçirdi" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"62. Hükümeti kurar kurmaz 1 Eylül 2014'te açıkladığımız Hükümet Programı'nda bir hususu çok güçlü bir şekilde vurguladık. Ve dedik ki 'Bu Hükümet Programı, 2015 Haziran'ına kadar yürüyecek olan bir dönemin Hükümet Programı değildir. Bir geçiş ya da geçici Hükümet Programı da değildir.' Aksine 2023 yılına kadar 9 yıllık bir program çerçevesinde bu programın ilk aşaması olarak 62. Hükümet Programı'nı ilan ettik. Şunu ısrarla vurguladık: Bu dönemde 2023 planları ki Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, çok kapsamlı bir vizyon olarak ortaya konmuştu, hayata geçirilmesi için makro ekonomik politikalar, Türkiye'nin reel sektörleriyle ilgili takip edilen stratejiler ve sosyal alanda sağladığımız gelişmeler, hepsi birlikte bir büyük makro stratejik çerçeve oluşturuyor. AK Parti hükümetleri hiçbir şeye konjonktürel bakmadı, hiçbir gelişmeyi konjonktürel olarak değerlendirmedi ve hiçbir programı da genel makro stratejik yaklaşımın dışında münferit olarak ele almadı."

"İstikrar, güven, süreklilik ve reform"

Davutoğlu, "Bu çerçevede de son 12 yıl içinde milli gelirimiz dört misli artarken neredeyse, ihracatımızda olağanüstü gelişmeler, olumlu gelişmeler yaşanırken, dünya ekonomik krizle boğuşurken biz ekonomik krizi aştığımız gibi bütçe dengeleri itibariyle dünyanın örnek ülkelerinden biri haline gelirken, hep istikrar ve güveni öne çıkardık. İstikrar, güven, süreklilik ve reform" değerlendirmesinde bulundu.

İstikrar ve güvenin olduğu ortamlarda, gelecek perspektifiyle planlama yapılabileceğini belirten Davuoğlu, "Sizin planlama yapmanız yetmez. Daha önceki hükümetler de birçok plan gerçekleştirmişlerdi ama hayata geçirme noktasında yeterli güç ve kapasiteye ulaşamamışlardı ya da süreklilik ifade edememişlerdi" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, "Bizim 2002 yılından bu yana güven ve istikrarla topluma verdiğimiz güçlü mesaj, toplumun bütün bu kalkınma hedefleri yönünde harekete geçmesi çerçevesinde olağanüstü bir ivme katmıştır" dedi.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sadece Türkiye içinde değil, Türkiye dışında da uyguladığımız programların bir kredibilitesinin, itibarının olması lazım. Türkiye'nin, Türkiye dışındaki itibarı aslında dışarıdan Türkiye'ye gelen yatırımlarla da Cumhuriyet tarihinin bir toplamının 10 misli kadar yatırımı neredeyse 14 milyar dolar civarında olan bütün yatırımları bizim iktidara kadar, bizde 146, 150 milyar doları aştı 12 yılda. Bütün bunlar Türkiye'deki güven ve istikrar ile dünyadaki itibar arasında kurulan sağlam ilişkinin yansımaları. Biz, dünya ekonomisindeki gelişmeler, Türkiye'nin bu gelişmeler içindeki yerini tayin ederken belli düzlemlerden bakarak bir planlama yapıyoruz. Küresel ekonomi nereye seyrediyor? Hele bu sene G 20 Dönem Başkanı olarak bunu daha da fazla tartışacağız. G 20 Dönem Başkanı olarak küresel ekonominin seyrini Türkiye belirleyecek. Küresel ekonominin hemen alt tabakasında, düzleminde Türkiye'nin yoğun ekonomik ilişkiler içinde olduğu AB ve çevre bölgelerdeki gelişmeleri gözönüne alıyoruz. Türkiye'nin hemen çevre bölgelerle olan irtibatını kurmaya çalışıyoruz."

"Bölgesel kalkınma planları ve detaylı eylem unsurları kamuoyuyla paylaşılacak"

[PAGE]

"Bölgesel kalkınma planları ve detaylı eylem unsurları kamuoyuyla paylaşılacak"

Davutoğlu, "Yani Trakya ile ilgili bir projemizin Balkanlarla, Doğu Anadolu ve Karadeniz'le ilgili bir projemizin Karadeniz'in çevre ülkeleriyle ve Kafkaslarla, yine Güney Doğu Anadolu'da, Akdeniz'de kurduğumuz ilişkilerin de Akdeniz ve Ortadoğu stratejileriyle bütünlük arz etmesi lazım" dedi.

Daha sonra ülke genelinde takip edilen ve onu tamamlayan bölgesel kalkınma projelerinin bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, "GAP, bizden önce başlamış bir önemli bölgesel kalkınma projesiydi ki dünyada da çok önde gelen projelerden biridir hala bölgesel kalkınma anlamında. Ona biz DOKAP'ı, KOP'u, DAP'ı ekledik. Doğu Anadolu Planı, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası. Bütün bunlar ülkenin makro kalkınması ve stratejik bütünlüğü içinde bölgelerimize verdiğimiz önemi gösteriyor" diye konuştu.

Daha alt düzeyde ise il bazında her bir ilin, Türkiye'nin 2023 perspektifinde ne şekilde bu kalkınmanın içinde yer alacağıyla ilgili de kent ekonomileri anlamında çizdikleri perspektiflerin bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Dolayısıyla bizim iktidarlarımız, tesadüfi gelişmelerle politikalarını belirleyen bir iktidar değildir. AK Parti hükümetleri, mikro ölçekten makro ölçeğe ve küresel ölçeğe, birbirleriyle tutarlı, bütünlük arz eden bir perspektifle ekonomik kalkınmaya bakmaktadır" görüşünü dile getirdi.

Bu anlamda Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi, Konya Ovası Projesi bölge kalkınma idarelerini kurduklarını anımsatan Davutoğlu, önümüzdeki birkaç hafta içinde DOKAP'tan başlayarak, bu bölgesel kalkınma planlarının ve detaylı eylem unsurlarının kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

"Doğu Karadeniz bölgesiyle ilgili 2023 planımızı ortaya koyuyoruz"

Davutoğlu, "DOKAP, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerini kapsıyor. Yani Sarp Kapısı'ndan, Samsun'a kadar olan sınır ve arkasında Bayburt ve Gümüşhane de olmak üzere bütün bu havzanın birlikte kalkınmasını planlamak üzere bu Doğu Karadeniz bölgesiyle ilgili 2023 planımızı ortaya koyuyoruz" ifadesini kullandı.

Haziran seçimlerinden sonra odaklanacakları iki temel hususun olacağını belirten Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

"Şimdiden ilan ediyorum. Bunlardan birisi, bölgeler arası kalkınma farklılıklarını gidermek. Dolayısıyla Türkiye'de 60'lı, 50'li yıllardan bu yana yaşanan dengesiz bölgesel göçleri durduracak, hatta her bölgeye uygulayacağımız bölgesel kalkınma planları ve teşvik programlarıyla geriye göçü ya da belli bölgesel ekonomik çekim havzaları oluşturmak suretiyle daha dengeli bir ekonomik kalkınmayı sağlamak. Diğer bir önemli hedefimiz de değişik gelir grupları arasındaki gelir farklarını giderecek şekilde çalışmaları sürdürmek ve kalkınmadan bütün toplumumuzun eşit oranda pay almasını sağlayacak bir sosyal adalet perspektifini ortaya koymak. Biz hem Ankara'da hükümet programları ve son ilan ettiğimiz 25 sektörel dönüşüm programıyla bu perspektifi planlar ve geleceğe doğru adımlar atmaya başlarken hem de bu istişareleri topluma yayıyoruz."

Bugün burada bakanlar, milletvekilleri, bölgedeki üniversitelerin rektörleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok geniş kapsamlı bir istişari platformunun da oluşturulduğunu aktaran Davutoğlu, "Bundan sonra da sadece bölgesel kalkınma planlarını açıklamakla yetinmeyeceğiz. Sık sık bir araya gelerek, bu bölgesel kalkınma planları nereye doğru seyrediyor, bunun takibini yapacağız" diye konuştu.

"25 sektörel dönüşüm programının, bölgesel kalkınma programlarıyla uyumu çok önemli"

62. Hükümet olarak son 3 ay içinde, 3 paket halinde, 25 sektörel dönüşüm programını açıkladıklarını ve ilan ettiklerini anımsatan Davutoğlu, "Makro ekonomik istikrar ile ilgili olan hususlar, reel sektörü teşvik ve dinamik nüfus yapısını da koruyacak şekilde sosyal hayatı, eğitimi kapsayan eylem planları" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, G 20 bünyesinde bu çapta program açıklayan ilk ülke olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ülke ölçeğinde ilan ettikleri bu 25 sektörel dönüşüm programının, bölgesel kalkınma programlarıyla uyumunun çok önemli olduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Bütün bölgesel kalkınma planını uyguladığımız yerlerde, GAP'da, KOP'da, DAP'da, DOKAP'da inşallah önümüzdeki dönemde Batı Karadeniz'le ilgili de böyle bir çalışma yapmayı planlıyoruz, bütün bu alanlarda bu 25 sektörel dönüşüm programının gelecekle ilgili perspektifinin alana yansıması önem taşıyor" dedi.

"Dış ticaret hacmini 4 milyar dolara çıkardık"

[PAGE]

"Dış ticaret hacmini 4 milyar dolara çıkardık"

DOKAP bölgesinde son 12 yılda yapılanları paylaşmak istediğini ifade eden Davutoğlu, bu dönemde bölgenin dış ticaret hacmini 760 milyon dolardan 4 milyar dolara çıkardıklarını söyledi. 

Davutoğlu, ihracatı ise 545 milyon dolardan, 2,6 milyar dolara yükselttiklerini belirterek, bu rakamın bile mütevazı olduğunu, gelecek dönemde bunun süratle 10 milyar dolara çıkması için tedbirlerin alınacağını bildirdi. 

Eğitimde Türkiye'nin her yerinde büyük bir paradigmatik değişim yaşandığını dile getiren Davutoğlu, DOKAP bölgesinin de hem nitelik hem nicelik olarak bu durumdan etkilendiğini belirtti. Davutoğlu, derslik başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 25'ten 21'e, ortaöğretimde ise 31'den 23'e düştüğüne dikkati çekti. Davutoğlu, Doğu Karadeniz'de bugün 23 öğrencili dersliklerle çok modern standartlarda eğitim yapıldığını aktardı.

Öğretmen sayısının da ilköğretimde yüzde 6 artığını ve 29 bin 790'a, ortaöğretimde ise yüzde 81 artarak 17 bin 872'ye yükseldiğini bildiren Davutoğlu, bölgede 12 bin 607 yeni derslik inşa edildiğini, bunun olağanüstü bir rakam olduğunu ifade etti. 

Başbakan Davutoğlu, bölgede altısı devlet ikisi vakıf olmak üzere sekiz üniversite kurulduğunu, bu üniversitelere 1,7 milyar lira yatırım yapıldığını kaydetti. Davutoğlu, üniversitede öğrencisi sayısının 65 bin 104'ten 177 bin 736'ya ulaştığını, 2002'de bütün Doğu Karadeniz'de bin 58 öğretim üyesi, 2 bin 667 öğretim elemanı varken, şu anda 3 bin 532'i öğretim üyesi olmak üzere 8 bin 438 öğretim elemanının görev yaptığını belirtti. Davutoğlu, bölgedeki dört üniversitede merkezi araştırma laboratuvarları kurulduğunu, sadece eğitim yapan değil araştırma yapan üniversitelerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi. 

Sağlıkta bölgede 2 milyar liralık yatırım yapıldığını, hastane sayısının 80'den 108'e yükseldiğini, yatak sayısını da 10 bin 706'dan 12 bin 560'a çıkardıklarını kaydeden Davutoğlu, böylece 10 bin kişiye düşen yatak sayısını 28,5'dan, 32,2'ye, bölge genelindeki hekim sayısını 4 bin 460'dan 6 bin 761'e yükselttiklerini aktardı.

"Sağlıkta memnuniyet oranını yüzde 80'e çıkardık"

Sağlık alanında kaliteyi yükselttiklerini vurgulayan Davutoğlu, "Sağlık alanındaki memnuniyet oranını yüzde 40'tan yüzde 80'e çıkardık" diye konuştu.  

Gençlik ve spor alanında 2,3 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten Davutoğlu, bölgede yurt kapasitesini 14 bin 86'dan, 31 bin 134'e çıkardıklarını söyledi. Davutoğlu, Bayburt'ta bir, Samsun'da beş olmak üzere altı gençlik merkezi inşa ettiklerini, birçok ilde gençlik merkezi çalışmalarını tamamladıklarını, birçok gençlik merkezinin inşaatının da devam ettiğini dile getirdi.

Ulaştırma alanında bölgenin bütün görünümünün değiştiğini vurgulayan Davutoğlu, 15,6 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Davutoğlu, bölünmüş yolları 316 kilometreden 967 kilometreye çıkardıklarını, Karadeniz Sahil Yolu Projesini devreye soktuklarını kaydederek, İkizdere-İspir yolu üzerindeki Ovit Tüneli tamamlandığında tünelin Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın da ikinci en uzun çift tüp olacağı bilgisini verdi.

Giresun, Dereli, Şebinkarahisar, Suşehri devlet yolunda Eğribel Tüneli'nin yapım ihalesinin 2014 yılının aralık ayında yapıldığını hatırlatan Davutoğlu, Hopa-Borçka arasında yer alan 5 bin 286 metrelik Cankurtaran Tüneli'nin çift tüp tünel olarak tamamlandığını, bağlantılı yollarındaki çalışmalar tamamlandığında Hopa-Borçka arasının 12 kilometre kısalacağını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, 1,2 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip Samsun Gelemen Lojistik Merkezi'ni işletmeye açtıklarını, DOKAP bölgesindeki havaalanlarında uçuş yapan yolcu sayısının 600 binden 3,6 milyona ulaştığını belirtti. Davutoğlu, "İnşallah Ordu-Giresun Havalimanı'nı da önümüzdeki ay hizmete açacağız" dedi. Davutoğlu, havalimanının dünyada 3-4 örnekten biri olacağını, Türkiye ve Avrupa'da bir ilk mahiyeti taşıyacağını söyledi.

Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan 144 yıl önce planlanmış yolu da en kısa zamanda tamamlayacak şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Davutoğlu, bütün Karadeniz sahilini kuşatan ulaştırma stratejileriyle Doğu Karadeniz Bölgesi'ni her yerden en kolay ulaşılabilen bölge haline getireceklerini dile getirdi. 

Davutoğlu, aile ve sosyal politikalar alanında da yaklaşık 3 milyar lira yatırım yaptıklarını belirterek, evde bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanan kişi sayısının son 7 yılda 3 bin 225'ten, 31 bin 211'e ulaştığını söyledi. 

Orman ve su işleri alanında 11,5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini aktaran Davutoğlu, birçok baraj projesinin tamamlandığını, Gümüşhane Yukarı Kelkit Baraji ve sulama projeleri kapsamında 12 hektarlık alanın sulamaya açıldığını kaydetti. Davutoğlu, Deriner Barajı'nın da tamamlandığını, bu barajın 249 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın ise 6'ıncı yüksek barajı olduğunu belirtti. 

KÖYDES alanında, 1,4 milyar liralık, kültür ve turizm alanında 275 milyon liralık yatırım yapıldığını, birçok ilde kültür merkezleri açıldığını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"12 yıllık bu birikim üzerine şu anda hedefimiz inşallah önümüzde 2023'e doğru giderken Doğu Karadeniz Bölgesi'ni DOKAP çerçevesinde gerçek bir çekim alanı, hem Türkiye'nin hem bütün Karadeniz'in hem Kafkaslar ve Ortadoğu'nun ulaşım hattı olarak bütün bir hinterlandın çekim alanı haline getirmeye kararlıyız. Bu hedeflere ulaşmak için önümüzdeki dönemde eylem planında, şu alanda politikalar uygulayacağız.  Birincisi, ulaşım ve enerji alt yapısının üst standartlara çıkarılması; iki, insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi; üç, modern sulama tekniklerinin uygulanması ve etkin kullanılması; dört, işletmeler arası işbirliğinin ve kümelenme faaliyetlerinin artırılması; beş, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi; altı, doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi. Bütün bu hedefler bağlamında beş ana eksenden oluşan bir eylem planını paylaşıyoruz. Bir, turizm ve çevresel sürdürülebilirlik; ikincisi altyapı ve kentsel gelişme; üç, ekonomik kalkınma; dört, sosyal gelişme; beş, yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi."

''DOKAP'ı oluşturan üç alt bölgede kişi başına gayri safi katma değeri Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmaya kararlıyız'' diyen Davutoğlu, ''2013 yılında yüzde 6,7 olan bölgedeki işsizlik oranını, 2018 yılında, bu programın sonunda yüzde 4,7'ye düşürmeyi amaçlıyoruz. Yine 2013 yılında yüzde 47,6 olan istihdam oranının 2018 yılında yüzde 51,1'e ulaşmasını hedefliyoruz. Yüzde 51 olan iş gücüne katılım oranının da 2018'de yüzde 53,7 olmasını bekliyor, bu çerçevede çalışmaları sürdürüyoruz'' ifadelerine yer verdi.

Başbakan Davutoğlu, birinci önemli alan olarak ''turizm ve çevresel sürdürülebilirlik'' alanında ''Yeşil Yol'' adıyla marka bir değer yaratmayı amaçladığımız projemiz, eylem planımızın başat unsurudur'' diye konuştu. Davutoğlu, Yeşil Yol'un Karadeniz Sahil Yolu'ndan sonra Karadeniz yaylaları üzerinden, bütün yaylalarını birbirine bağladığını söyledi.

Dünyada Karadeniz yaylaları kadar güzel yaylalar görmediğini anlatan Davutoğlu, ''Ne zaman bir insanın dinlenme ihtiyacı varsa ve kendisini tefekkür ile doğanın birleştiği bir yere atmak isterse, geleceği yer Doğu Karadeniz yaylalarıdır. Mavinin yeşille, gökyüzünün tepelerle dağlarla buluştuğu o güzel atmosferi ben birçok kez hayatımda tattım. Keşke bir fırsatım olsa da bütün bu tempodan bir an uzaklaşıp bir-iki günümü geçirebilsem. Çok şanslı Doğu Karadenizliler çok şanslı'' şeklinde konuştu.

''Yeşil Yol ile yepyeni bir turizm hattı kuşağı oluşturacağız''

[PAGE]

''Yeşil Yol ile yepyeni bir turizm hattı kuşağı oluşturacağız''

Yeşil Yol'un kendileri için çok önemli bir proje olduğunu dile getiren Davutoğlu, ''8 ili birbirine yaylalarla bağlıyoruz. Bu 8 il üzerinden yepyeni bir turizm hattı kuşağı oluşturacağız. Dünyada bu kadar güzel bir kuşağı olup da bunu turizm sektörüne dönüştürememiş bir ülke olamaz'' ifadelerine yer verdi.

Başbakan Davutoğlu, Yeşil Yol inşaatında kullanılmak üzere bölgede bugüne kadar 137 milyon lira ödenek tahsis ettiklerini anlatarak, 2 bin 500 kilometre civarında toplam yol uzunluğu olan Yeşil Yol'un 490 kilometre kısmının yapım ve yenilenmesini tamamladıklarını, bundan sonraki süreçte de kalan kısımlarını yani yaklaşık 2 bin kilometrelik yolun tamamlanacağını söyledi.

Yöre şartlarına uygun yerel mimaride yapılar yapılacak 

Yaylalarda yapılacak evlerin, turistik tesislerin ve hizmet amaçlı yapıların yöre şartlarına en uygun mimariyle tiplerinin belirlenmesi uygulamasının önem taşıdığını ifade eden Davutoğlu, ''Kesinlikle burada taklit uygulamamak lazım. 'Şurada, şu ülkede bu var' değil. Gerçekten dinlenmek, görmek, atmosfere nüfuz etmek isteyen turistler yerel mimariyi görmek isterler. Büyük ve görkemli oteller yerine yerel mimariyi yansıtan ve doğayla bütünleşen yapıların ve tesislerin yer almasına önem veriyoruz'' diye konuştu.

Bölgede yer alan turizm merkezlerinin imar planlarını tamamlayacaklarını, yat ve kruvaziyer turizmi potansiyelini değerlendiren edüt-proje çalışmaları yapacaklarını anlatan Davutoğlu, ''Bölgenin turizm gelişimine bağlı olarak ihtiyaç duyacağı nitelikli iş gücünü, dolayısıyla Turizm Meslek Yüksekokulları ve diğer alanlarda yapacağımız eğitim faaliyetleriyle nitelikli iş gücü kapasitesini oluşturacak yeni bir istihdam alanı kazanacağız'' dedi.

Kültür varlıkları ve Milli Park projeleri

Davutoğlu, bölgenin kültür varlıklarını koruyarak geliştireceklerine ve turizme kazandıracaklarını, İşhan Kilisesi restorasyonu, Trabzon Ortahisar sokak sağlıklaştırma ve Sümela Manastırı çevre düzenlemesi işlerini en kısa zamanda tamamlayacaklarını bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, Milli Park projelerini geliştireceklerini, bu kapsamda Trabzon Altındere Vadisi'yle, Artvin Hatila Vadisi Milli parklarının altyapı çalışmalarını tamamlayacaklarını kaydetti.

''Çay ve fındığın ürün kalitesini artıracağız''

İkinci ana alan olarak ekonomik kalkınma anlamında da çiftçi eğitim yayım faaliyetlerini geliştireceklerini anlatan Davutoğlu, gıda güvenilirliği, hayvan yetiştiriciliği, koruyucu veteriner hekimlik, mera yönetimi, sulama, zirai mücadele ve benzeri konuları içeren DOKAP tarımsal eğitim ve yayım programını hazırlayarak uygulamaya koyacaklarını bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, bu bölgenin bitkisel üretim potansiyelini değerlendireceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bu kapsamda başta çay ve fındık olmak üzere iyi tarım uygulamaları ve organik tarım yöntemleriyle üretimin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Bölgenin sahip olduğu agro-ekolojik potansiyellerini belirleyerek erkenciliğin sağlanması ve ürün çeşitlenmesinin temininin yanı sıra uygun yörelerde küçük arazi sahiplerinin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacak, örtü altı yetiştiriciliğini yaygınlaştıracağız. Çay ve fındığın ürün kalitesini artıracağız. Ekonomik ömrünü tamamlamış çay ve fındık bahçelerinin süratle yenilenebilmesi için model etüdü geliştiriyoruz. ÇAYKUR'un etkinliğini artırmak amacıyla kurumsal altyapının geliştirilmesine büyük önem veriyoruz.''

Meraların ıslahını ve sürdürülebilir yönetimini sağlayacaklarını ifade eden Davutoğlu, bölgenin sahip olduğu zengin meraların biyolojik çeşitliliğini, ot kalitesini ve miktarını tespit edeceklerini, ihtiyaç duyulan meralar için ıslah programlarını ivedilikle uygulayacaklarını söyledi.

''Bölgede hayvancılığın ve arıcılığın geliştirilmesini sağlayacağız''

Davutoğlu, hayvancılığın geliştirilmesini sağlayacaklarını, bu kapsamda bölgede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla yeni hayvancılık işletmesi kurulmasının yanı sıra mevcut işletmelerinin kapasitelerinin artırılması ve modernizasyona yönelik yatırımları destekleyeceklerini kaydetti.

DOKAP bölgesi hayvancılık destekleme sistemini etkin olarak kullanacaklarını belirten Başbakan Davutoğlu, bölgenin damızlık ihtiyacının karşılanması amacıyla yeni damızlık işletmelerinin kurulmasını, varolanların alt yapılarının geliştirilmesini teşvik edeceklerini söyledi.

Bölgede arıcılığı destekleyeceklerini ifade eden Davutoğlu, ''arıcıların arı sütü, arı zehri, polen, propolis ve benzeri katma değeri yüksek ürünleri üretmeleri için örnek uygulamaları da içeren eğitim desteği verecek, örgütlenme ve pazarlama konularında model çalışmalar yapacağız'' şeklinde konuştu.

Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası kurulacak

[PAGE]

Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası kurulacak

Başbakan Davutoğlu, pazara kısa sürede ulaştırılması gereken kivi, su ürünleri gibi ürünlerin, raf ömrünü uzatabilmek, ürün fiyatlarının pik olduğu dönemde pazara arzını sağlayabilmek amacıyla bölgeye hizmet edecek 3 adet soğuk havası inşa edeceklerini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünyanın en fazla fındığını üreten bölgede hem fındık fiyat istikrarının sağlanması hem de ürünün uzun süre depolanabilmesi için önem arz eden lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması amacıyla gerekli çalışmaları yapacağız. Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın kurulması projesini hayata geçireceğiz. Girdi temini ve ürün pazarlamaya ilişkin olarak üreticilerin ortak girişimcileri destekleyeceğiz. Tarımsal üretimin daha karlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla çiftçi örgütlenmelerini destekleyeceğiz. Orman kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlayacak orman ürünlerine yönelik sanayi faaliyetlerini destekleyeceğiz. Tıbbi aromatik bitkilerin envanterini çıkararak, ticari kullanım potansiyellerini araştıracağız. Üreticilere uygulamalı eğitim desteği vererek sistemin bölgede yaygınlaştırılmasını sağlayacağız.''

Bölgedeki işletmelerin ortak tasarım, üretim AR-GE, test analiz merkezleri kurması, ortak tedarik, pazarlama, ihracat gibi alanlardaki işbirlikleri ve kümelenmeyi kolaylaştıracak faaliyetleri ile ilgili kurumların koordinasyona önem verdiklerini ifade eden Davutoğlu, özellikle AR-GE faaliyetlerinin çok kapsamlı bir şekilde destek kapsamında ele alınacağını belirtti.

''Sınır kapılarını geliştireceğiz''

Bölge sınır kapılarını geliştireceklerini bildiren Davutoğlu, ''Sarp Sınır Kapısı malum Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin gelişmesiyle, Doğu Karadeniz'in nasıl olumlu etkilendiğini hepimiz biliyoruz. Şimdi, Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasını sağlayacağız'' dedi.

İşletmelerin finansmana erişim imkanlarını iyileştireceklerini dile getiren Davutoğlu, bölgede yaklaşık 10 bin işletmeye 120 milyon lira destek sağlayacaklarını kaydetti.

Devam eden OSB yatırımlarını tamamlayacaklarına da işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Bu kapsamda, Giresun'da 2 adet OSB, Ünye OSB, Rize OSB, Havza İhtisas OSB, Şinik-Akçaabat OSB, Beşikdüzü OSB, Vakfıkebir OSB tesislerini önümüzdeki dönemde tamamlayacağız. Görele, Rize ve Pazar Küçük Sanayi sitelerini yapacağız. 'Yatırım Adası Projesi' geliştireceğiz. Arsin ilçesinde deniz dolgusu yaparak, 1,8 hektar büyüklüğünde 100 yatırım parselli yeni bir sanayi bölgesi oluşturacağız. Bölgede Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek için TEKMER, İŞGEM ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulması ve geliştirilmesini destekleyeceğiz. Trabzon Merkez Araştırma Laboratuvarı'nı kuracağız. Gen kaynaklarımızı araştırmak ve koruma altına almak amacıyla başlatılan Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası projesini hayata geçireceğiz. Bölgeye has geleneksel ve markalaşma potansiyeli bulunan ürünlerin tespiti amacıyla envanter çalışması yapacak ve her ürün için bir coğrafi işaret alacağız.''

Üçüncü önemli alanın, altyapı ve kentsel gelişim olduğunu belirten Davutoğlu, havayolu altyapısını geliştireceklerini söyledi. Davutoğlu, Ordu-Giresun Havalimanının bu yıl hizmete gireceğini bildirerek, havayolu altyapısının bütün Doğu Karadeniz'de daha da gelişeceğini dile getirdi.  

Davutoğlu, Trabzon'da yeni paralel pist çalışmasının tamamlanacağını kaydederek, "İhtiyaç görülmesi halinde uygulamaya koyacağız. Trabzon Havalanının yeni bir piste ihtiyacı olduğunu biliyoruz, bunun için de çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

Rize ve Artvin'e hava ulaşımının sağlanması için gerekli çalışmanın yapılacağını ifade eden Davutoğlu, bölgenin kuzey-güney istikametinde demiryolu bağlantısını sağlayabilmek amacıyla Trabzon-Erzincan Demir Yolu Hattının etüdünü tamamlayacakları bilgisini verdi.

Davutoğlu, karayolu ulaşım altyapısını iyileştireceklerini belirterek, bu amaçla Artvin'de baraj, köy ve bağlantı yollarını tamamlayacaklarını bildirdi.

Yusufeli Baraj Gölü altında kalan yol yerine yapılan yolları tamamlayacaklarını dile getiren Davutoğlu, "117 kilometre Rize İspir, 90 kilometre Samsun Yakakent, 76 kilometre Gümüşhane Bayburt ayrımı Kelkit Şiran, 68 kilometre Çarşıbaşı Trabzon Araklı, 13 buçuk kilometre Ünye Çevre Yolu, 12 kilometre Samsun Batı Çevre Yolu ayrımı, Ladik Samsun şehir geçiş yollarını bölünmüş yol olarak bitireceğiz. 55 kilometre Köse Bayburt, 74 kilometre Bayburt Çaykara, 17 kilometre Görele ayrımı Çanak yollarını da en kısa sürede tamamlayacağız. Ovit ve Cankurtaran Tünellerinin içerisinde yer aldığı 6 adet kuzey güney akışlı yol projesini hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, AK Parti döneminde sadece Ordu ve civarında 66 tünel çalışmasının tamamlandığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Gündoğdu Bozukkale Barınma Yeri İkmal İnşaatını ve Arsin Balıkçı Barınağını tamamlayacağız. Artvin'de büyük balıkçı teknelerinin de yararlanacağı Hopa Balıkçı Limanının inşaatına başlayacağız. Bölgede devam eden büyük su işleri hızlandırılarak uygulama sulama altyapısını geliştirecek ve 58 bin hektar alanı sulamaya elverişli hale getireceğiz. Halihazırda 33 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları yürütüyoruz. 

2018 yılı sonuna kadar 100 bin hektar alanın toplulaştırma işlemlerini tamamlayacağız. Enerji üretim ve dağıtım altyapısını iyileştirecek, Yusufeli Barajını ve HES Projelerini süratle tamamlayacağız. Artvin Doğalgaz İletim Hattını tamamlayacağız, Yusufeli İlçesinde yeniden yerleşim çalışmalarını nihai bir aşamaya getireceğiz."  

"Gençlerimize hitap eden altyapı faaliyetlerine hız vereceğiz"

Dördüncü önemli alanın sosyal gelişme olduğunu vurgulayan Davutoğlu, toplam bin 355 derslik inşatına devam ederek, okul öncesi okullaşma oranını yüzde 45'lerden yüzde 70'lere getireceklerini bildirdi.

Davutoğlu, ilk ve ortaöğretimde ise 918 derslik daha inşaatın yapılacağını, devam eden 7 bin 60 kişilik pansiyon inşaatlarını tamamlayacaklarını dile getirdi. 80 zenginleştirilmiş kütüphane yerleştireceklerini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bunları bizzat takip edeceğim. Her ilçemizde kütüphane inşaatı önem taşıyor. Bölgenin yüksek öğretim altyapısını daha da geliştireceğiz. Bayburt Üniversitesinde merkezi yemekhane, bin seyirci spor salonuyla yeni sentetik atletizm pisti futbol sahası ve açık spor sahalarını kuracağız. 

Giresun Üniversitesinde bin 600 seyircili spor salonu, 5 basketbol ve voleybol sahası, 5 tenis kortu, mini futbol sahasını, Gümüşhane Üniversitesinde kongre ve kültür merkezi yarı olimpik kapalı yüzme havuzunu, Ordu Üniversitesinde eğitim fakültesi uygulama anaokulu, açık ve kapalı spor tesislerini, Rize Recep Tayyip Üniversitesinde devam eden öğrenci yaşam merkezi, spor kompleksiyle açık ve kapalı spor tesislerini, Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde merkezi kütüphane, Ladik Kış Sporları ve Kültür Merkezini, Trabzon'da Karadeniz Üniversitesinde devam eden bakım-onarım işlerini tamamlayarak yüksek öğrenimde gençlerimize hitap eden altyapı faaliyetlerine büyük bir hız vereceğiz."

10 bin 740 kişilik yeni öğrenci yurdu inşa edilecek

[PAGE]

10 bin 740 kişilik yeni öğrenci yurdu inşa edilecek

Davutoğlu, Artvin'de 500, Bayburt'ta 750, Giresun'da bin, Ordu'da bin 200, Rize'de bin 400, Samsun'da 4 bin 100, Trabzon'da bin 790 olmak üzere toplam 10 bin 740 kişilik yeni öğrenci yurdu inşa edeceklerini bildirdi.

Bölge insanının sağlık hizmetlerinden daha iyi faydalanabilmesi için hastane yatak kapasitesini toplam 3 bin 255 yatak artıracaklarını belirten Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu kapsamda Artvin Arhavi'de 75, Hopa'da 50, Şavşat'ta 40, Murgul'da 15, Yusufeli'nde 25, Borçka'da 50 yatak kapasiteli devlet hastaneleri, Giresun'da 150 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi, Eynesil'de 10, Espiye'de 50, Alucra'da 30 yatak kapasiteli devlet hastaneleri, Gümüşhane Merkez'de 200, Şiran'da 25 yataklı devlet hastanesini, Ordu Fatsa'da 200, Kumru'da 50, Korgan'da 30, Gürgentepe'de 25 yatak kapasiteli devlet hastanesini, Rize Çayeli'nde 50 yatak kapasiteli devlet hastanesini, Samsun Çarşamba'da 200, Vezirköprü'de 150, Havza'da 100, Terme'de 100 yatak kapasiteli devlet hastaneleri ve ek binalarını, Samsun'da Sağlık Kampüsü kapsamında 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi, 150 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi, 400 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi, 200 yataklı onkoloji hastanesi, 300 yataklı kardiyoloji hastanesini, Trabzon Of'ta 100 yatak kapasiteli devlet hastanesini yapacağız."

Gençlik merkezleri kurulacak

Davutoğlu, bölgede sosyal imkanlara erişimde sıkıntı yaşayan kadın, çocuk, mevsimlik tarım işçisi ve işsizler gibi dezavantajlı gruplara yönelik sosyal içerme projelerini de uygulayacaklarını kaydetti.

Artvin, Rize, Gümüşhane ve Bayburt'ta birer tane olmak üzere, Trabzon'da 4, Giresun'da 2, Ordu'da 3, Samsun'da 5 sosyal hizmetler merkezi inşa edeceklerini belirten Davutoğlu, Arhavi, Gümüşhane, Havza ve Of'ta gençlik merkezleri kuracaklarını duyurdu.

Davutoğlu, Ünye Kültür Merkezi projesi 2015 Yılı Yatırım Programına alındığına da değinerek, bu sene ihale edilerek inşaatına başlanacağı bilgisini verdi.

Spor altyapısını nicelik ve hizmet imkanları açısından geliştireceklerini dile getiren Davutoğlu, "Bu kapsamda Artvin'de devam eden çok amaçlı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, Şavşat Spor Salonu ve Arhavi Tribünü işlerini ve Arhavi, Hopa ve Espiye'de ilçe tipi spor salonunu, Bayburt'ta tribün ve Aydıntepe Spor Salonu ve kapalı yüzme havuzunu, Giresun'da 2 bin 500 seyircili spor salonu ve Giresun Stadyumunu, Gümüşhane'de kapalı yüzme havuzu ve Kürtün Spor Salonunu, Çatalpınar, Çaybaşı, İkizce ve Mesudiye ilçelerine ilçe tipi Spor Salonunu, Ordu'da Korgan Spor Salonunu, Rize'de çok amaçlı spor salonu, Ayder Kayak Merkezi ve kapalı yüzme havuzunu, Samsun'da Ladik Kayak Eğitim Merkezi, Vezirköprü Kamp Eğitim Merkezi, 2 adet Kapalı Yüzme Havuzu, Çok Amaçlı Spor Salonu, Buz Pateni Salonu ve Samsun Stadyumu ile Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Salıpazarı, Tekkeköy'de ilçe tipi spor salonlarını, Trabzon'da Of Kapalı Yüzme Havuzu, Maçka Esiroğlu Spor Salonu ve Trabzon Stadyumu ile Beşikdüzü ve Düzköy'de ilçe tipi spor salonlarını inşa edeceğiz" diye konuştu.

10,4 milyar lira kamu yatırımı yapılacak 

Beşinci yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi bağlamında merkezi idarelerin taşra teşkilatlarındaki personelin eğitim ihtiyaçları çerçevesinde eğitim programları düzenleyeceklerini belirten Davutoğlu, belediyelerin ve il özel idarelerinin eğitim ihtiyaçlarını analiz ederek, gerekli görülen alanlarda eğitim programları yapacaklarını anlattı.

Davutoğlu, bölgede yer alan STK'ların beşeri gelişimlerini destekleyeceklerini ve bölgede yer alan üniversitelerin insan kaynaklarının gelişimi ve kurumsal yapılanmalarını destekleyeceklerini dile getirdi.

Bu illerdeki plan döneminde yaklaşık 10,4 milyar lira kamu yatırımı yapacaklarını bildiren Davutoğlu, "Bu başlı başına büyük bir yatırım hamlesinin bölgeye geleceğinin işaretidir" dedi.

"Doğu Karadeniz'in ulaşım altyapısı görünümünü değiştireceğiz"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin çok dinamik nüfus yapısı, son derece stratejik coğrafyası ve sahip olduğu geniş imkanlarıyla, istikrar ve güven ortamının birleşmesi sonucunda son 12 yılda olağanüstü bir gelişme kaydettiğini söyledi.   

İkinci hamle döneminde, 2023'e doğru giderken, 2018'e kadar bölgesel kalkınma planlarını bu genel perspektif içinde daha sağlam zemine oturtma kararlılığında olduklarını vurgulayan Davutoğlu, DOKAP'ın bu anlamda çok büyük potansiyel ifade eden bir plan olduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin kalkınma ve istihdam anlamında bir taraftan en geniş imkanlara ama aynı zamanda en kapsamlı meydan okumalarına sahip bir bölgeye dönük çalışmalarımız Türkiye'nin ve bölgenin kalkınması için yepyeni bir perspektif ifade etmektedir" değerlendirmesinde bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İnşallah önümüzdeki 4 yıl içinde DOKAP çerçevesinde planladığımız bu çalışmalarla Doğu Karadeniz'in ulaşım altyapısı itibarıyla görünümünü değiştireceğiz. Turizm bölgesi olması itibarıyla Doğu Karadeniz'in bu güzel yaylalarını, denizini, dağlarını, kültürel ve tarihi mirasını dünyaya açacağız. Organize sanayi bölgeleri, spor yatırımları ve eğitimde yapacağımız hamlelerle de burada doğrudan insanımıza hitap eden ve ekonomik kalkınmayı, Türkiye'nin bütünündeki ekonomik kalkınmayı bölge, bölge içinde de birbirine entegre şekilde kalkınma planlarıyla da 8 ilimizi birbirine bağlayan bir projeyi hayata geçireceğiz. Bütün bu çalışmaların ülkemize, Doğu Karadeniz bölgemize ve burada yaşayan çalışkan Karadenizli vatandaşlarımıza, hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum." 

Bu konularda ilginizi çekebilir