Dokuz ayda 43,1 milyarlık teşvik belgesi

2011 yılının ilk dokuz ayında 43.1 milyar lira tutarında, 3.524 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk dokuz ayda, öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 43,1 milyar lira olan 3.524 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini, düzenlenen bu belgelerin 98 bin 726 kişilik istihdam sağlamasının öngörüldüğünü bildirildi.

Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Eylül ayında 256 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini, düzenlenen belgelerle 3,51 milyar liralık sabit yatırım ve 7 bin 879 kişiye istihdam yaratılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Çağlayan, bu teşvik belgelerinin 3 milyar 425 milyon lira tutarına karşılık gelen 244 adetinin yerli, 80 milyon lira tutarındaki 12 adetinin ise uluslararası sermayeli şirketler için düzenlendiğini ifade etti. Çağlayan, Eylül ayında verilen teşvik belgelerinin tutar olarak 1 milyar 870 milyon lirasının imalat sektörü için olduğunu kaydetti.

Bakan Çağlayan, imalat sanayi sektöründen sonra en yüksek payı yüzde 24 ile enerji sektörünün aldığını ifade ederek, bu durumun Türkiye'nin son yıllarda enerji yatırımlarında dünyanın önde gelen cazip yatırım merkezlerinden biri olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Çağlayan, Eylül ayında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde hizmetler sektörünün payının yüzde 21, madencilik sektörünün payının da yüzde 2 olduğunu söyledi.

99 bin kişiye istihdam kapısı açıldı

Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk dokuz ayda, öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 43,1 milyar lira olan 3.524 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirten Çağlayan, düzenlenen bu belgelerin 98 bin 726 kişilik istihdam sağlamasının öngörüldüğünü bildirerek şöyle devam etti:

"Yatırım teşvik belgesi düzenlenen yatırım projelerinin 35,8 milyar lira tutarındaki 3.351 adedi yerli, 7,3 milyar lira tutarındaki 173 adedi ise uluslararası sermayeli şirketler tarafından gerçekleştirilecektir. 2011 yılı Ocak-Eylül döneminde verilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen 43,1 milyar liralık toplam sabit yatırım tutarının 20,39 milyar lirası ise imalat sektöründe, 10,95 milyar lirası enerji sektöründe, 10,49 milyar lirası hizmetler sektöründe ve 1,26 milyar lirası madencilik sektöründedir. Dokuz aylık dönemde başlatılan yatırım projelerinde yüzde 47;lik payla yine imalat sektörü ağırlıklı konuma sahiptir.

Yürürlükteki teşvik sistemine geçilen 2009 yılı Ağustos ayından 2011 yılı Eylül ayına kadarki 26 aylık dönemde toplam sabit yatırım tutarı 129,91 milyar lira olan, 9.352 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiştir. Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin 8.868 adedi yerli sermayeli, 484 adedi de uluslararası sermayeli yatırımcılar tarafından alınmıştır. Yerli sermayeli yatırımcılar için düzenlenen belgelerde toplam sabit yatırım tutarı 107,74 milyar lira, uluslararası sermayeli şirketler için düzenlenen belgelerde ise 22,17 milyar liradır. Aynı dönemde, düzenlenen teşvik belgelerinde gerçekleştirilecek olan projelerle 313.234 kişilik istihdam sağlanması öngörülmektedir. İmalat sanayinin gerek teşvik belgeleri ve gerekse uluslararası doğrudan yatırımlarda tercih edilmesi Türkiye ekonomisinde üretim çarklarının çalışmaya devam ettiğini göstermesi açısından önem taşımaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde imalat sanayinde ciddi sorunlar yaşanırken, Türkiye;ye yatırım akması sevindiricidir."

Bakan Çağlayan, yılın ilk 9 aylık döneminde, özellikle komple yeni ve tevsi niteliğindeki yatırımların öngörülen toplam sabit yatırım tutarının yüzde 91'ini oluşturmasının, Türkiye'de üretim kapasitesinin hızla büyümekte olduğunu gösterdiğini de ifade etti.

Çağlayan, dünyanın bu dönemde krizlerle boğuşurken, batan finans sektörü ile uğraşırken, fabrikaların kapısına birer birer kilit vururken, Türkiye'nin güvenli bir liman olarak yatırımcıların cazibe merkezi olduğunu da vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir