Dolar 3 lira sınırında

Dolar/TL 3 seviyesi civarındaki seyrini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarının kısa vadede olmayacağı izlenimi dolarda küresel bazda yaşanan değer kaybı ile dolar/TL 3 civarındaki seyrini sürdürüyor.

Bankacılar bugün iç piyasada Temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerinin yakından takip edileceğini dış piyasada ise Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesi ABD ADP özel sektör istihdam verilirinin takip edileceğini söylediler.

Reuters'ın 16 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre TÜİK'in 1000'da açıklayacağı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Temmuz ayında medyan bazında 0.72 artış bekleniyor.

Merkez Bankası kısa süre önce açıkladığı ve yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7.5 seviyesinde sabit bıraktığı yılın üçüncü enflasyon raporunda, "Yakın dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlenme ve tütün fiyatlarındaki ayarlamalar Temmuz ayında enflasyonun belirgin şekilde yükselmesine neden olacaktır" demişti.

Bankacılara göre darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye alan Moody's'in 5 Ağustos'taki kredi notu olası gözden geçirmesi ve ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri haftanın iki yön belirleyici gelişmesi olacak.

Darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ilanı, S&P'nin kredi notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği endişeleriyle bir süredir sert satış baskısı altında kalan kur, geçen hafta itibarıyla tepki alımları, küresel bazda doların değer kaybı ve yeni pozisyonla yönünü aşağı çevirmişti.

Hafta başından beri kur anlamlı bir değişim göstermeyerek küresel risk iştahına paralel 3 civarındaki seyrini sürdürdü.

Dolar/TL darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 3'ün hemen üzerinde seyrediyor.

Dün akşam saatlerinde 2.99 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah 2.9975/2.9990 seviyesinde işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.17 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1790/3.1809, 3.3500 civarında olan euro/TL ise 3.3605/3.3628 seviyesinde bulunuyor.