Dolar akaryakıtçıyı korkuttu

Dolardaki çıkış trendi ile benzin fiyatlarında yeni bir zam kapıda. Zam beklentisi tüketiciler kadar akaryakıtçıları da tedirgin ediyor. TABGİS Yönetim Kurulu Üyesi Şüküroğlu, "Her zamla kâr marjımız azalıyor. Bu iş, yapılır olmaktan çıktı. Sektör felaket

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Akaryakıt sektöründe 'dolar' tedirginliği yaşanıyor. Dolar kurundaki çıkış ile yeni bir zammın kapıda olduğu konuşurken sektörde kâr marjlarının daralması nedeniyle birçok şirketin zor durumda olduğu, bayilerin el değiştirme aşamasına geldiği belirtiliyor.

Sektörün zor günler geçirdiğini anlatan TABGİS Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şüküroğlu, "Durumumuz adım adım felakete gidiyor. Ayaryakıt fiyatlarındaki her artış bizim kâr marjımızı azaltıyor. Son dönemde kaâr marjımızdaki düşüş yüzde 1'leri buldu" diye konuştu.

10 kuruş artışta kar binde 2 düşüyor

Benzin zamlarının en az tüketiciler kadar akaryakıt sektörü temsilcilerini de rahatsız ettiğini anlatan Şüküroğlu şu bilgileri verdi: "Benzinde her 10 kuruşluk artışta bizim kârımız binde 2 azalıyor. Son 6-7 aydır kâr aralığında eziliyoruz. Bu iş her geçen gün yapılır olmaktan çıkıyor." Sektörde 'bayiyi aradan çıkardık' diyerek belirli oranlarda indirim yapan firmaların "zihin bulandırdıklarını" söyleyen Şüküroğlu, "Bu şirketler kendilerini bir uçuruma sürüklüyorlar. Bizim uyduğumuz yasalar 'Dağıtım firması satışlarının yüzde 15'ini aşan miktarı doğrudan tüketiciye satamaz' diyor ama onlar bunu yapıyorlar. Böyle bir indirim yapılabilirmiş imajı oluşsun diye buna göz yumuluyor" şeklinde konuştu.

Sektör bu yıl ciddi oranda zararda

Akaryakıt sektörünün bu yıl zararda olduğunu, rakamlar açıklandığında bu durumun net biçimde ortaya çıkacağını belirten Şüküroğlu, "Şimdi sektörde bu sıkıntının nasıl aşılacağı tartışılıyor. Ben şahsen bu rakamlarla bu işi yapmamayı düşünmeye başladım" dedi. "Hiçbir yabancı şirketin de Türkiye'de bu rakamlarla bu işi sürdüremeyeceğini düşünüyorum" diyen Mehmet Şüküroğlu, sektörde yaşanan bu kârlılık sorununun bazı şirketleri ise kayıtdışına ittiğinin, bu noktada vergi kaybı artışının hızla büyüdüğünün de altını çizdi.

Verginin vergisini almasalar benzin yüzde 11 ucuzlar

TOBB Petrol Meclisi Başkanı Rasih Arbay, benzin fiyatlarında vergi oranlarının yüksekliğinin altını çizerek "Benzin fiyatı verginin de vergisi alınarak daha da artıyor. Bu olmasa, yani KDV ve ÖTV ayrı ayrı hesaplanıp eklense benzin fiyatları yüzde 11 ucuzlar" dedi.

Benzin fiyatlarında kâr payı tartışmalarının çok anlamsız olduğunu söyleyen Arbay, "Fiyatta etkili olan faktörün bayi kâr payları değil, vergiler olduğunu artık uçan kuş bile biliyor" diye konuştu. Benzini çok düşük fiyata ihraç ettiğimizi, LPG'yi ise ithal ettiğimizi hatırlatan Arbay, burada bir vergi indiriminin cari açığı azaltmak açısından da önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir