Dolar'daki erozyon Yen'e yarıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Atılım Murat

Euro'nun yükselişi, son haftalarda hız kazandı. EUR/USD paritesi, bu hafta 1.30 seviyesinin de üzerine çıktı. Aslında AB'nin ekonomik görünümünde değişen bir durum yok. İki fırtına arasındaki sessizliği yaşıyorlar. İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin tahvil satışlarının iyi gitmesi, 'ABD ekonomisinde ikinci dip' tartışmalarına denk geldi. Piyasa oyuncuları, 'Euro-satış' pozisyonlarının bir kısmını kapattılar. Fed, geçen çarşamba günü ABD ekonomisinin görünümünü olumsuza çevirdikten sonra paritedeki  yükseliş hızlandı. Bu açıklamalar, Fed'in 2010'da faiz artırımlarına kapıları kapatması anlamına geliyor.

EUR/USD  '1.18' seviyelerine düşmeden önce, Almanya-ABD 10 yıllık getiri farkındaki kötüleşmeye yazılarımda dikkat çekiyordum (Almanya 10 yıllık faiz-ABD 10 yıllık faiz). AB ekonomisi ile ilgili beklentilerin düşmesinden dolayı Almanya 10 yıllık tahvil faizi düşerken, 'Fed'den faiz artırımı gelecek' düşüncesiyle ABD 10 yıllık faiz gücünü koruyordu. Nisan ortalarında, iki ülkenin 10 yıllık getiri farkı yüzde -0.90 seviyesine kadar düştüğünde, 'EUR/USD'da 1.17 seviyelerini görebiliriz' demiştim. EUR/USD, birkaç hafta sonra 1.18'lere geriledi. Son 1.5 aya baktığımızda; bu göstergenin bir kez daha görevini yapmış olduğunu görülüyor. Bu dönemde 10 yıllık getiri farkı, kasımdan beri en iyi seviyesi olan yüzde -0.30'a ulaştı. Parite de kritik seviyeleri aşarak 1.30'un üzerine çıktı. Bu hafta, Bernanke'nin konuşması ve cuma günü açıklanacak AB stres testi sonuçları, 'Dolar-negatif' ortamı devam ettirebilir. Bernanke, geçen haftadan farklı ifadeler kullanmaz. Ekonomik aktivitenin zayıflığına dikkat çeker. Stres testinden sürpriz sonuçlar çıkması da düşük bir olasılık. Testi geçemeyen bankaları basına sızdırdılar. Sonuç olarak; 10 yıllık getiri farkının verdiği sinyale göre EUR/USD 1.3130'a kadar yükselebilir. Euro'daki güçlü trendin zayıflaması için, Euro/Dolar paritesinin 1.2770'in altına düşmesi gerekiyor.

Dolar'daki erozyon sürerken, diğer güvenli liman olan Japon Yen'i güçlenmeye devam ediyor. USD/JPY paritesi için 'üçüncü çeyrekte 85' beklentimi sizlerle paylaşmıştım. USD/JPY, geçtiğimiz cuma günü 86.25'e kadar geriledi. ABD 10 yıllık faizin yüzde 2.90 seviyesine kadar çekilmesi, JPY'yi güçlendiriyor. ABD 10 yıllık faiz gerileyince, genelde uzun dönem ABD tahvillerini tercih eden zengin Japon fonlar, bu paraları Japonya'ya geri getiriyorlar. Dolar, Euro, Yen, bütün piyasalar açısından ABD 10 yıllık faizin gidişatı çok önemli.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir