Dolarda baskı sürüyor

Dolar/TL petrol fiyatlarındaki düşüşün tetiklediği küresel riskten kaçış ile baskı altında kalmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın siyasi nedenlerle bazı para politikası adımlarını atamayacağı endişelerinin bu hafta Para Politikası Kurulu (PPK) kararı ile bir kez daha teyit edildiği görüşü ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelik varlıklardan çıkışı tetiklemesiyle dolar/TL baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda dün 29 Eylül'den beri en yüksek seviye olan 3.0613'ü test eden dolar/TL günü 3.0550 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah sınırlı bir iyimserlikle güne başladı 3.0477/3.0500 seviyesinde işlem gördü. Dün akşam 3.19 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1852/3.1879, 3.33 civarındaki euro/TL ise 3.3228/3.3259 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL, 24 Eylül 2015'te 3.0750'yi test ederek tarihi zirveyi görmüş ardından küresel iyimserliğin de desteğiyle 2.80 seviyelerine gerilemişti.

Bugün piyasalarda gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'nin açıklamalarında olacak. AMB faiz kararı TSİ 14:45'te açıklanırken, Draghi'nin basın toplantısı TSİ 15:30'da başlayacak.

ECB'den bu ay yeni bir gevşeme beklenmese de, piyasalar açıklamaları önümüzdeki dönemde gelebilecek olası gevşeme adımlarının sinyalleri için yakından izleyecek.

Bankacılar bugün iç piyasada Ocak ayına ilişkin tüketici güven endeksi, dış piyasalarda ise saat 15:30'da açıklanacak haftalık işsizlik maaş başvuruları ile 17:00'da açıklanacak Ocak ayına ilişkin Philadelphia Fed endeksinin takip edileceğini belirttiler.

Her ne kadar Türkiye için petrol fiyatlarındaki düşüş en büyük ithalat kalemi olan enerji maliyetinde hatırı sayılır bir azalma anlamına gelse de düşüşün ABD borsaları ve tüm gelişmekte olan ülkelerde riskten kaçışı tetiklemesi dolar/TL'ye de yükseliş olarak yansıyor.

Petrol fiyatları dün 2003 yılından bu yana gördüğü en düşük seviyeleri yenilemesinin ardından hafif bir toparlanma yaşasa da, analistler küresel arzın yüksek olmasından dolayı piyasanın baskı altında kalmaya devam edeceğini söylüyor.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 31 sent yükselerek 28.66 dolara çıkarken, Brent ham petrolünün varil fiyatı da 37 sent artarak 28.25 dolar oldu. Brent petrol Haziran 2014'te 115 doların üzerinde işlem görmesinden beri aşağı yönlü bir seyir izliyor. Sadece 2016'daki değer kaybı yüzde 25'e ulaşmak üzere.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ekonomileri petrole bağlı olan benzer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre TL'yi daha sınırlı etkiliyor. Türkiye'nin ithalatında yıllardan beri en büyük kalem olan enerji maliyeti 2015 yılının ilk 11 ayında yüzde 31 azalarak 35 milyar dolara geriledi. Bu nedenle küresel piyasalarda petrol fiyatlarından kaynaklı riskten kaçış eğiliminde TL'deki değer kaybı ruble vb para birimlerine göre daha sınırlı kalıyor. 

Son haftalarda benzer trend devam ederken, TL petrol fiyatları düşüşü kaynaklı küresel riskten kaçış eğilimi yaşandığı işlem günlerinde gelişmekte olan para birimlerinden bir miktar daha iyi bir performans sergiliyor.