”Dolardaki artış normal, panik yapmamak gerek”

Bakan Tüzmen, ihracat için olumlu şartların bulunduğunu fakat dışarıda talebin bulunmadığı söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞAM/ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dolar kurundaki artışa ilişkin olarak, kurda inişler çıkışlar olabileceğine işaret ederek, bunu normal karşılamak, panik yapmamak gerektiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, ''Şimdi bakıyorsunuz ihracat için olumlu şartlar var ama dışarıda talep yok, daha önce böyle bir fırsat olsaydı bu kurlarla harikalar yaratabilirdik, ama şimdi kurlar tamam güzel ama alıcı nerede alıcı yok'' diye konuştu.

Tüzmen, Şam'daki temaslarını tamamlamasının ardından gazetecilerin uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin dolardaki artışa ilişkin bir sorusu üzerine Tüzmen, bunun normal olduğunu, normal bir seyir izlediğini paniğe gerek olmadığını söyledi. Bu konuda kendilerinin de yeni dengelere alışmak noktasında bir çok açıklamaları olduğunu hatırlatan Tüzmen, ''İnişler çıkışlar olabilir bunları normal karşılamak lazım panik yapmamak lazım'' diye konuştu.

Kurdaki artışın ihracata olumlu bir yansıması olup olmadığının sorulması üzerine de Tüzmen, şunları kaydetti:

''İhracat tabi 2003 senesinde normal değerinde olsaydı çok olumlu yansıyacaktı, dış ticaret fazlası bile verebilecek hale gelebilecektik, cari işlemler fazlası verebilecektik şu anda ihracatçının içi boşaldı. O kadar karsız çalıştılar ki bu kadar geçen seneler zarfında.

Şimdi bakıyorsunuz ihracat için olumlu şartlar var, ama dışarıda talep yok. Şimdi böyle bir durumla karşılaşıyoruz daha önce böyle bir fırsat olsaydı ihracatçımız için harika olurdu. Bu kurlarla harikalar yaratabilirdik ama şimdi ihracatçı için kurlar tamam çok güzel ama alıcı alıcı nerede alıcı yok.''

"Kur yılın ikinci yarısında ihracatçılara olumlu yansımaları olur"

Yılın ikinci yarısında kurun bu seyrini devam ettirdiği takdirde ihracatçılara bunun olumlu yansımaları olacağını belirten Tüzmen, ancak kurların tek başına ihracatta etkili olmadığını, içeride sanayinin de çok kuvvetli olması gerektiğini vurguladı.

Komşu ülkeler stratejisiyle yaşanan küresel mali krize rağmen, komşu ülkelere ihracatın yüzde 40-50'ler gibi ciddi seviyelerde arttığına dikkati çeken Tüzmen, bu pazarlara ağırlık vererek yollarına devam etmeye çalıştıklarını söyledi.

Halen daha talebin devam ettiği pazarlarda, kurun da avantajını kullanarak pazar payını artırmaya çalıştıklarını anlatan Tüzmen, ''Ama tabi Avrupa pazarları talebini aynı şekilde devam ettirirse Türk Lirası da dolar karşısında bugünkü değeriyle olsa o zaman harika bir çözüm olurdu bizim için ama şu aşamada dış talebin azalması, kurun bu kadar avantajlı olmasına rağmen ihracatçımızın işine yaramıyor'' diye konuştu.

İşsizlik rakamlarının hatırlatılarak, bu konuda alınan somut önlemler olup olmadığının sorulması üzerine de Tüzmen, bütün bakanların bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren Başkanlığındaki Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarında da bununla ilgili çalışmalar olduğunu belirtirken, ''Onlar tamamlanınca açıklamaları kendileri yaparlar'' dedi.

Çimento konusu

Suriye'deki temaslarıyla ilgili olarak Tüzmen, görüşmelerde Devlet Başkanı Esad'ın da bu doğrultuda, ''İlişkilerimiz öyle bir noktaya geldi ki, artık Türkiye Suriye ilişkilerinde geriye dönüş olmaz. Ortak ekonomik alanı, Türkiye Suriye bütün dünyaya örnek olacak şekilde yapıyorlar. Hatta bunun içine Irak bile bile katılabilir'' dediğini söyledi.

Suriye'nin küresel krizin etkisiyle çimento alımını kısa bir süreliğine durdurduğunun bunun da Türk firmalarını olumsuz etkilediğinin hatırlatılarak, Suriye Başbakanı düzeyinde bu konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Tüzmen, bu konuyu gündeme getirdiklerini ve Suriye Başbakanının da konuyla ilgili gerekli çalışmaları yapacağını söylediğini ifade etti.

Çimento konusunda bütün bakanlıkların ortak karar aldığını ancak bunu Türkiye'ye bildirmedikleri için ülkeye giriş yapan ve çimento yüklü bazı Türk kamyonlarının bundan olumsuz etkilendiğini belirten Tüzmen, ''İnşallah sorun çözülecek, sözleşmesini yapmış olanlar bu kararın açıklamasından önce Suriye'ye girmiş olanlar muaf tutulacaklar'' dedi.

"ABD'de yeni dönemin ekonomiye yansıması 210'dan evvel olmaz"

ABD'de Barack Obama'nın gelişiyle yeni dönemin ticarete yansımasının ne zaman görüleceğine ilişkin bir soru üzerine de Tüzmen, henüz daha yansımasının görülmediğini, bunun için beklenilmesi gerektiğini belirtti.

Amerikan ekonomisindeki müspet gelişmelerin dünya ekonomisini etkileyeceğini işaret eden Tüzmen, ABD'nin en önemli dünya ekonomisi ortaklarından birisi olduğunu ABD'nin ekonomisindeki iyi bir gelişmenini dünya ekonomisine mutlaka yansıyacağını ancak bunun 2010'un sonundan evvel olamayacağını savundu.

Yeni dönemde ABD'nin Suriye ile ilişkilerine dönük bir soru üzerine de Tüzmen, ''Ama mutlaka bu yeni dönemde, yeni açılımlar yapmak isteyen Obama'ya biraz imkan tanımak lazım. Bence konuşmak için erken. Bakalım görelim. Tahmin ediyorum dış politikada kendilerine özgü bir politika izleyecekler. Ortadoğu'da ve özelikle İslam ülkelerinde son dönemde gerçekten sıkıntı yaratan imajlarını değiştirmeye çalışacaklar. Bence bu çok açık. Bunun için gerekli girişimleri yapacaklarını zannediyorum. Bakalım, bekleyelim, çalışmalarını yapsınlar o zaman görürüz.''