Domates 2 liraya düştü

Domates fiyatlarındaki düşüşe rağmen satışlar da azalma başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Sera ürünü domateslerin piyasaya girmesiyle domates fiyatları beklenenden daha erken düştü.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Genel Başkanı Yüksel Tavşan, sera ürünü domateslerin piyasaya girmesiyle birlikte, tavan yapan domates fiyatlarının hızla düşmeye başladığını ancak satışların fazla olmadığını belirterek, şunlar söyledi:

"Toptancı hallerinde en kaliteli domates şu anda 2 liraya kadar düştü. Üretim merkezlerinde bu fiyatlar daha da geride. Domates fiyatları beklenenden daha erken düştü ama satışlar da azalmaya başladı. Sera ürünü domates üretimi artınca fiyatlar biraz daha düşebilir ama 1,5 liranın altına inmez. İnerse bu sefer üretici zarar etmeye başlar. Çünkü sera üretimi tarla üretimine göre daha zahmetli ve maliyet daha yüksek."

Serlarda güve tehlikesi var

Seralarda üretilen domatesin piyasaya sunulmasıyla fiyatların düştüğünü ancak tehlikenin geçmediğine dikkat çeken Yüksel Tavşan, ilaçlama ve biyolojik mücadelenin devam etmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Seralar halen 'Tuta Absoluta' adı verilen domates güvesinin tehdidi altındadır. Seralarda domates güvesi tehlikesi halen var. Yeterli mücadele yapılmazsa fiyatlar yeniden artabilir. Kimse böyle olsun istemez ama böyle bir tehlike halen var. Kimyasal ilaçlama ve domates böceğini yok eden 'nesidiocoristenais' adlı faydalı böceklerle yapılan biyolojik mücadele devam etmelidir. 'Domates bollaştı artık tehlike yok, fiyatlar artmaz' demek doğru olmaz. Mücadele başarılı olursa fiyatlar bir miktar daha düşer. Yeterli mücadele yapılmazsa fiyatlar yeniden artabilir."

Yüksel Tavşan, bir süre önce fiyatları artan marul ve diğer yeşillik türlerinin ucuzlamaya başladığını, fasulye, patlıcan, kabak, dolmabiber ve diğer sebzelerin tarla üretimlerinin bitme noktasına geldiği için fiyatların yavaş yavaş arttığını da kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir