Dört yılda 119 milyar dolar artacak

2011'de 302 milyar dolar olan Türkiye perakende sektörünün büyüklüğünün 2015'te 421 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

İSTANBUL - Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman departmanı tarafından hazırlanan "Perakende Sektörü Değerlendirmesi" başlıklı raporda, 2011 yılında 302 milyar dolar olan Türkiye perakende sektörünün büyüklüğünün 2015 yılında 421 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Deloitte, Türkiye perakende sektörünü mercek altına alan bir rapor yayımladı.

Türkiye'nin perakende sektörünün büyüklüğünün 2012 yılında 313 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektörün ise 2016 yılına kadar her yıl ortalama yüzde 10 büyüyeceği ve internet perakendeciliğinin hızla büyüyerek, yatırımcıların ilgi odağı haline geleceği öngörülüyor.

Raporda, "2011 yılında 302 milyar dolar olan Türkiye perakende sektörünün büyüklüğünün 2015 yılında 421 milyar dolara ulaşmasının bekleniyor" denildi.
Rapora göre, gıda dışı perakendeciliğin yüzde 48 paya sahip olduğu sektörün yalnızca yüzde 40'ı organize perakendeden oluşuyor. Genç nüfus ve artan gelir seviyesiyle birlikte internet penetrasyonun yüzde 45'e ulaştığı Türkiye'de, TÜİK tarafından gerçekleştirilen anket sonuçları internet kullanıcılarının yüzde 7'sinin internet üzerinden satın alma yaptığını gösteriyor.

Hepsiburada ve Markofoni, Avrupa'da ilk 150'de

Bankalararası Kart Merkezi tarafından sağlanan bilgiler de kredi kartıyla gerçekleştirilen e-ticaret işlem hacminin 23 milyar TL'ye ulaştığını ortaya koydu. Hepsiburada ve Markafoni gibi alışveriş siteleri şimdiden Avrupa'nın ilk 150 e-ticaret sitesi arasındaki yerini aldı. Son yılların şirket satışları ve satın almalar açısından en hareketli sektörlerinden biri olan perakende sektöründe, 2011 yılında 11, 2012 yılının ilk çeyreğinde ise 5 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.
YKM-Boyner, Silk&Cashmere-East Gate, Şok Marketler-Gözde Girişim ve Yargıcı-Global Investment House işlemleri öne çıkan işlemler arasında yer aldı.İnternet kullanımındaki hızlı artışın da etkisiyle internet perakendeciliği sektöründe 2011 yılında 12, 2012 yılının ilk çeyreğinde 7 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Markafoni, Tredyol, Çiçeksepeti, Gittigidiyor ve e-bebek gibi birçok perakende sitesi yatırımcılar tarafından ilgi gördü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir