Dövizzedelere dava önerisi

TÜDEF Başkanı Yılmaz, döviz cinsinden kredi mağdurlarının Tüketici Mahkemesi'nde 'uyarlama davası' açabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BURSA - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, döviz cinsinden kredi kullandıkları için mağdur olan tüketicilerle ilgili olarak, "Tüketici, değişen bu olağanüstü koşullar nedeniyle Tüketici Mahkemesi'nde 'uyarlama davası' açabilir" ifadesini kullandı.
Yılmaz, yazılı açıklamasında, bankaların, 2006 ve 2008 yılları arasında tüketicileri düşük faizli ve yatay seyreden Japon Yeni ve İsviçre Frangı cinsinden kredi kullanımına teşvik ettiklerini hatırlattı.
2008 yılının ikinci yarısında yaşanan ekonomik krizin, döviz cinsinden borçlanan tüketiciyi ciddi şekilde mağdur ettiğini ve BDDK'dan bu mağduriyete bir çözüm bulunmasını istediğini anlatan Yılmaz, Denizli'de bir yerel mahkemenin dövizzede lehine verdiği kararın, mağdur durumdaki tüketicilerde bir umut ışığı doğurduğuna dikkati çekti.
Yılmaz, bu konuda yeniden tüketici derneklerine başvurular olduğunu belirterek, geçmişte makul düzeydeki taksitlerle borçlanan tüketicilerin, bugünkü taksit tutarlarıyla borcunu yürütmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Bu durumdaki tüketicilerin evini satmakla karşı karşıya olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Evinin satışı dahi borcunu karşılamayacaktır. Bu nedenle yasa 'Sözleşme kurulduktan sonra ifa sırasında ortaya çıkan olağanüstü ve değişken koşullar sebebiyle yanlar arasındaki edimler arasında denge aşırı derecede ve açık bir şekilde bozulmuş ise o takdirde hakimin sözleşmeye müdahalesi talep edilebilir' demektedir"
Tüketicinin, yasal haklarını bilmediği için koşullar ne olursa olsun bu borcu ödemek zorunda olduğunu düşünerek ödemelerini yaptığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"Tüketici, değişen bu olağanüstü koşullar nedeniyle Tüketici Mahkemesi'nde 'uyarlama davası' açabilir. Ancak bazı bankaların, ileride karşılaşılacak her türlü riski kurum adına güvence altına almak adına sözleşmelerine, kriz dönemlerinde tüketicinin 'uyarlama davası' talebiyle dava açamayacaklarına dair şart koydukları konusunda şikayetler almaktayız. Sözleşmelere konulan bu tür şartlar 'haksız şart' olup Tüketici Yasası'nın 6. maddesinin 2.fıkrasına göre, 'taraflardan birinin tüketicinin oluşturduğu ve her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar' tüketici için bağlayıcı değildir."
Olağanüstü koşullardan sadece tüketicinin zarar gördüğünü, kurun yükselmesinden zarar gören tüketicinin, kurun düşüşünden ise yarar görmediğini vurgulayan Yılmaz, "Oysa riskin de taraflar arasında paylaşılması gerekir. Tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan bu durum nedeniyle tüketici, mutlaka 'hakim müdahalesini' talep etmelidir" görüşünü kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir