DSP, iptal için YSK'ya başvurdu

DSP, Erdoğan hakkında, sandık başında açıklamalarda bulunması bakımından, "seçmen iradesine müdahale ettiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - DSP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, sandık başında açıklamalarda bulunması bakımından, "seçmen iradesine müdahale ettiği" gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu'na(YSK) suç duyurusunda bulundu.

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Burhaniye İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandıktan sonra seçmeni etkileyecek açıklamalar yaptığını ifade etti. Seçim yasaklarına başta Başbakan olmak üzere tüm vatandaşların uymak zorunda olduğunu söyleyen Macit, "Ancak Başbakan'ın, daha oylamanın sonuçlanmasına saatler varken ‘Güneydoğu Anadolu'nun bazı kırsal kesimlerinde sandıklar kapanmış. Şu aralar neticeler gelmeye başladı' şeklinde açıklama yapması seçmen iradesine müdahale niteliği taşımaktadır. Vatandaşın oy tercihlerini etkilenmiştir. Bu nedenle referandum sonuçlarının iptal edilmesi gerekmektedir" dedi.

DSP'nin YSK'ya verdiği dilekçe şöyle:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Eylül 2010 tarihinde saat 13.00'de seçim yasakları devam ederken Güneydoğu'daki referandum sonuçları ile ilgili açıklama yapmış ve bu açıklama tüm televizyonlarda yayınlanmıştır.

Bu açıklama referandum sonuçlarını etkilemiştir. Referandumun iptalini talep ediyoruz."

Kömür yardımıyla ilgili karar

Öte yandan YSK, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın Ağustos ayında Gaziantep'te yaptığı kömür yardımıyla ilgili DSP'nin bulunduğu suç duyurusuna ilişkin kararını da yayımladı. Oy birliği ile alınan kararda şöyle denildi:

"Gaziantep İli, Şahinbey ve Şehitkamil İlçelerinde Devlet kuruluşu olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla dağıtılan kömür yardımlarının sona erdirilmesi karşısında bu hususta karar verilmesine yer olmadığına, Karar örneği ve eski belgelerin talep doğrultusunda suç duyurusu yönünden işlem yapılması için Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine 8 Eylül 2010 tarihinde oy birliği ile karar verildi."

Bu konularda ilginizi çekebilir