DTK, referandumu boykot edecek

Diyarbakırlı sivil toplum örgütleri ve BDP, talepleri kabul edilmezse halk oylamasına katılmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) referandumu boykot etmeyi planlıyor. DTK Başkanı Ahmet Türk, yaptığı basın açıklamasında boykot tavrının 'ilkeli bir duruş' olduğu görüşünü koruduklarını söyledi.

Diyarbakır'da düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantısı sona erdi. DTK Başkanı Ahmet Türk, Cigerhun Kültür Merkezinde sona eren toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda son siyasal gelişmeler, kongrenin yeniden yapılandırılması ile "Demokratik Özerklik Projesi"nin ele alındığını söyledi.

DTK'nin, "Sivil toplum örgütlerinin, BDP'nin ve demokratik kamuoyunun çağrısı üzerine terör örgütü PKK'nın eylemsizlik kararının memnuniyet verici olduğunu" ifade eden Türk, şöyle konuştu:

"Hükümeti, devleti ve tüm kamu otoritelerini bir kez daha askeri ve siyasi operasyonları fiili olarak durdurmaya çağırıyoruz. Geçmişte kaçırılmış olan fırsatların bir daha tekerrür etmemesi için bölgedeki tüm sivil toplum kuruluşlarının, devlet ve hükümeti adım atmaya zorlayacak bir yol izlemeleri gerektiği açıktır. Bununla birlikte kardeş kanının dökülmemesi için Türkiye halkını da Kürt halkı gibi barışı sahiplenmeye ve savaşa karşı çıkmaya çağırıyoruz. İktidarıyla, muhalefetiyle ve devletin bütün kurumlarıyla, Kürt sorununun çözümü için diyalog ve müzakere sürecinin başlaması için güven verici beyanlara ve adımların atılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede, Sayın Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecinde rol oynayabilmesi için müzakere koşullarının sağlanması, yeni bir demokratik anayasanın hazırlanması, haksız ve hukuka aykırı siyasi saikle tutuklu bulunan, Barış Grubu üyeleri dahil olmak üzere, Kürt siyasetçilerin bırakılması, hiçbir demokratik ülkede bulunmayan ve temsilde adaleti zedeleyen yüzde 10 seçim barajının kaldırılması, Terörle Mücadele Yasası başta olmak üzere tüm antidemokratik yasaların yürürlükten kaldırılması gündemlerinin, 13 Eylül 2010'un ve sonraki günlerin temel gündemleri olacağına dair her türlü şüpheden uzak açık bir şekilde taahhüt edilmelidir."

Türk, "Demokratik Özerklik Projesi"nin, ayrıştırıcı değil, gönüllü birlikteliği esas alan bir birlikte yaşama projesi olduğunu öne sürdü. Projeyle ilgili olarak bir çalıştay düzenleyeceklerini ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Türk, "DTK, ilk günden itibaren yaptığı çağrılarla Kürt sorununun çözümünde ciddi bir sorumluluk üstlenmiş bulunmaktadır. DTK, devlet, hükümet, sayın Abdullah Öcalan ve PKK başta olmak üzere çözüme katkı sunabilecek herkesle diyalog ve müzakerede bulunmayı amaçlamaktadır. Bu konuda inisiyatifli bir politika izleyecektir. DTK, referandumda boykot tavrının ilkeli bir duruş olduğu görüşünü korumaktadır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir