Duayen Köseoğlu'nun sevgi felsefesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU

gunes.dogdu@dunya.com

'İş veren işçisini sevecek.'

'İşçi iş verenini sevecek.'

'İşçi işyerini sevecek.'

Kumtel firmasının başarısındaki sırrının ne olduğunu sorduğumuzda;  Kayseri sanayisinin duayenlerinden Mustafa Köseoğlu bu üç cümleyi sıraladı.

Çeşitli kentlerde PTT'de memurluk yapan, sonrasında memleketi Kayseri'ye dönen Kumtel AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Köseoğlu, kumbaralı telefon üretimi ile Türkiye'nin ilk yerli telefonunu üretir.

Kumtel'den, 1970'li yılların sonunda İran'a ilk ihracatı yapar Köseoğlu. 48 bin dolarlık bu ihracatıyla o dönemlerde ülkenin ihracat yapma başarısını gösteren sayılı firmaları arasında yer alır. Üretim yapan her firmanın ihracat yapması gerektiğine vurgu yapan Köseoğlu, "Biz ihracat kabiliyeti olmayan ürünü tezgahımıza koymayız" diyor. Bugün 89 ülkeye ürünlerini pazarlayan Kumtel,  yılda 55 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

Tüketicinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen ürünlerde başarı oranın yüksek olduğunu söyleyen Köseoğlu, "Hanımlar daha pratik olduğu için fırınlarda köşeli tepsi terine yuvarlak tepsi kullanmayı istiyor. Bayilerimizden de bize davul fırın üretmemiz konusunda baskı yapılıyordu. Davul fırın üretimi çok basit bir üretim şekli olduğu için biz bu işten uzak durduk ama kriz döneminde köşeli mini fırına yuvarlak tepsi yerleştirdik. Hem yurt içinden hem de yurt dışından inanılmaz talepler aldık" diyor ve bu inovasyonu beğenen beyaz eşya sektörünün önde gelen bir firmasına üretim yapmaya başladıklarını söylüyor.

Aile şirketi olmanın avantaj mı dezavantaj mı olduğu tartışıladursun Köseoğlu, aile şirketi olmanın görev dağılımının iyi yapıldığı takdirde avantaj olduğunu dile getiriyor. İkinci kuşağı çok iyi hazırladığını söyleyen Köseoğlu, üçüncü kuşağı da hazırlayacağını çocuklarına da sonraki kuşağı iyi yetiştirmeyi öğütlediğini ifade ediyor.

Yeni ürün geliştirmek, ihracat yapmak, markalaşmak gibi birçok unsurun temelinde ekip çalışmasının yattığına vurgu yapan Köseoğlu, "Beraber çalıştığımız insanların mutluluğu bizim için önemli, benimle 15 yıl 20 yıl çalışan insanların sayesinde Kumtel, Kumtel olmuştur. Bizim firmamız sevgi felsefi üzerine kurulu bir şirket. Ben halen 3 kişiye daha nasıl bir istihdam sağlayabilirimi düşünüyorum" diyor.

Yıllık 20 bin adet parça üretimi gerçekleştirilen Kumtel'de bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor.

Elektrikli ev aletlerinde, Türkiye'nin lider firmaları arasında yer alan Kumtel pişirici, ısıtıcı ve telekomünikasyon alanlarında üretim yapıyor ve pazara fırından radyatöre, ocaktan vantilatöre, tost makinesinden barbeküye, su ısıtıcısından telefona kadar geniş bir ürün yelpazesi sunmakta.

Kayserili Kumtel firması, sevgi gibi sağlam bir temel üzerine kurulmuş.

Duayen sanayici Mustafa Köseoğlu'nun kurduğu Kumtel'in başarısı umarız daha çok kuşaklar boyu devam eder ve biz bunları keyifle yazarız.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir