Dumankaya 2012'de 5 projeyi teslim edecek

Ali Dumankaya "Fabrika gibi çalışıyoruz" diyor.Dumankaya, "Kabaca yıllık 5 bin konutla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl 2 bin 600 tanesi teslim edilecek. Yapılacak satışardan ise 1.5 milyar TL ciro bekliyoruz" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İlhan

İSTANBUL - Dumankaya aynı anda birçok projenin inşaatını yaparken birçok projenin teslimini de sürdürüyor. Sadece 2011 yılında 179 daireli Minimal, 90 daireli Flex, 350 daireli Vizyon ve 708 daireli Adres 1,2,3 projesini teslim ettiklerini belirten Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, bu yıl ilk olarak Botanik'le teslimatlara başladıklarını aktararak "286 adet daire bulunan Adres teslim edildi. Ağustos'ta 330 adet daire bulunan Dizayn'ı,  Ekim'de 716 adet daireli  Modern'i, Aralık'ta 1053 adet daireli İkon'u  526 adet daireli Adres Lobi'yi teslim edeceğiz" dedi.
 
"Biz fabrika gibi çalışıyoruz. Hammadde olan arazilerin alınması, projelerin geliştirilmesi ve satışa sunulması ve teslim edilmesini içeren bir süreç yaşıyoruz. Bu her biri 2.5 yıl süren ve sürekli süren bir döngü" diyen Dumankaya, "Kabaca yıllık 5 bin konutla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl 2 bin 600 tanesi teslim edilecek. Yapılacak satışardan ise 1.5 milyar TL ciro bekliyoruz" diye konuştu.
 
650 milyon TL'lik Ritim İstanbul Nisan'da tanıtıma çıkıyor
Öte taraftan yeni projeleri piyasaya sunmaya devam edeceklerini kaydeden Ali Dumankaya,"Ritim İstanbul gibi 1002 daire, 250 mağaza ve ofislerin olduğu projemiz nisan ayında devreye girecek. Bu yılın flaş projesi Adalar'a hakim bir şekilde  Maltepe'de konumlandırıldı. Şu anda 176 dairelik bölümün inşaatı başladı, bu devam ediyor" dedi.Dumankaya, Ritim İstanbul'un 650 milyon TL yatırım büyüklüğü taşıyan bir proje olduğunu söyledi.
Bu yıl satışa çıkacak ikinci önemli projelerinin ise Dumankaya Modern olduğunu söyleyen Dumankaya, "Bu projenin birinci etabını satışa sunmuştuk. 2-3 ve belki 4 etap olabilir. Bu proje 1494 daireli olacak. Avrupa yakasındaki en büyük projemiz olacak. Böylece Avrupa yakasındaki proje sayımız dörde çıkacak. Dumankaya Modern'de bölge ihtiyaçlarını düşünerek 4 bin metrekarelik spor kulübü yaptık. Bu hem projede oturanlara hem de çevredekilere hizmet verecek" dedi.
 
Anadolu yakasında birçok projeye devam ettiklerini anlatan Dumankaya, özellikle 8 üniversitenin bulunduğu Tuzla'da Adres projelerinden Adres Kampus Doğu ve Kampus Batı, Adres Natura ve Adres Su'nun satışlarının devam ettiğini, bu projelerin satışlarında yüzde 50 gibi seviyeye geldiklerini, Mart, Nisan döneminde ise bu oranların daha da artacağını kaydetti.
Villa Gizli Bahçe İle 50 villadan oluşan bir proje yaptıklarını da kaydeden Ali Dumankaya, burada ise projeyi bitirdikten sonra satışa çıkaracaklarını, bu yıl için Villa Gizlibahçe'nin de satışa çıkacağını açıkladı.
   
Yılın her döneminde satıştayız
Yaz ve kış dönemlerinde Adres projelerini satışa sunduklarını onun dışındaki dönemlerde Dumankaya projelerini satışa çıkardıklarını aktaran Ali Dumankaya, "Böylece yılın her döneminde satışta oluyoruz. Adres ismiyle yapılan projeler 10 ulaştı. 2 Adres daha yolda. Adsres bizim için Dumankaya İnşaat'ın bir alt markası. Bu projenin hedefi ayrı. İlerleyen zamanda özgürlüğünü ilan edebilir" açıklamasını yaptı.  2008 yılında Adres serisine  başladıklarını bu serinin çok büyük talep gördüğünü aktaran Dumankaya, "2011 yılında ise bu iki markayı fiziksel olarak ayrıştırmayı düşünüyoruz" dedi. 
Anadolu'ya önümüzdeki 1-2 yıl içinde açılmayı düşünmediklerini dile getiren Dumankaya, "Bir dönem İzmir, Ankara, Antalya gibi illerde yer baktık. Bu tarz yerlerde hazır olmak lazım. Taş yerinde ağır. Çünkü bazen Dubai'de çok büyük işler yapan şirketin Türkiye'de başarılı olmadığını görebiliyoruz. Ayrıca Anadolu'dan firmalar İstanbul'a geliyor. Bu nedenle kısa vadede Anadolu'ya açılmayı düşünmüyoruz" dedi.
 
Türkiye'de 300 bin müteahhit var
Türkiye'de 300 binden fazla müteahhit olduğunu, her birinin yılda bir apartman yapması durumunda bu sayının zaten 300 bine ulaştığını kaydeden Dumankaya, "Türkiye'de parsel başında bina yapımı birbirinden alakası olmayan kopuk yapılar çıkmasına neden oluyor. Ada bazında 5-10 dönümlük alanlar bazında master planı çerçevesinde planlanmış olsa o zaman yoluyla meydanıyla, mağazasıyla çok daha nitelikli projeler geliştirilebilir. Bunun teşvik edilmesi lazım. Kentsel dönüşüm yasasıyla bu yapılabilir" dedi.
 
100 bin TL altı konutlar gelir vergisinden düşülmeli 
Mortgage kanununun ilk konuşulduğu dönemde 100 bin TL'ye kadar olan ilk konut alımında gelir vergisinden düşme gibi bir konu olduğunu ancak bunun yasadan daha sonra çıkarıldığını söyleyen Ali Dumankaya, "Bunun yasadan çıkarılması sektör için büyük bir yanlışlık oldu. Ben üç-beş defa alıyorsam bana bir teşvik uygulamanıza gerek yok. Ama ilk defa alıyorsam bunu uygula. Bu piramidin alt tarafını harekete geçirecek hem de sektöre büyük bir ivme katacaktı. Ancak bunun hesabı iyi yapılmadı. Sadece konut kredisi sistemine döndü. Bu yeniden yapılabilir" diye konuştu. 
 
Taşeronumuz güvenlik şartlarına uymazsa ödemesini yapmıyoruz
Kentsel dönüşümle ilgili beklentilerini anlatan Ali Dumankaya, kentsel dönüşüm yasasıyla yüzde 100 oy birliğine yerine üçte iki çoğunluk şartının getirilmesini beklediklerini aktararak, affet odaklı yapılarda bu oranın konuşulduğunu, ancak genel olarak bunun böyle olması gerektiğini ifade etti. Esenyurt'ta çıkan yangın sonrası gündeme gelen şantiyelerde güvenlik konusuna da değinen Dumankaya, çadırların şantiyelerde bulunmamasının birinci koşul olduğunu belirtti. Firma olarak kendi şantiyelerinde çalışan elemanların kemer kask takmaları konusunda önlemler aldıklarını taşeron dahi olsa kask ve diğer önlemleri almadıkları taktirde ödemelerinde kesinti yaptıklarını söyledi. "Ancak bazen en iyi prefabrik yapıyı koyduğunuz halde içinde bireysel olarak insanların bilinçsizliğinden dolayı sıkıntılar yaşanıyor" diye Ali Dumankaya şöyle konuştu: "Deprem yaşandığında önlemeleri almayan başkan da olsa vali  de olsa kimsenin yerinde duramadığını gördük. Çadırlarda benzer bir durum olduve bu sorunun çözümü için bir uyarı niteliğinde." 
 
Dumankaya Modern Vadi
Konut tipi Bürüt M2 Fiyatı
1+1 64-67 125 bin TL-145 bin TL
2+1 98-118 191 bin TL-237 bin TL
3+1 152-171 285 bin TL-340 bin TL
4+1 185-242 404 bin TL-459 bin TL
4.5+1 188 345bin TL
 
Konsept Halkalı
 
Oda sayısı Bürüt M2 Fiyatı
1+1 60-62 168 bin TL-179 bin TL
2+1 93-124 316 bin TL-339 bin TL
3+1 155-172 388 bin-452 bin TL
 
Adres Kampus Doğu
Oda sayısı Bürüt M2 Fiyatı
 
STD 37 51bin TL-56bin TL
1+1 50-58 69 bin TL-88 bin TL
 
Adres Kampus Batı
Oda sayısı Bürüt M2 Fiyatı
1+1 49-53 69 bin TL-83 bin TL
2+1 78-81 111bin TL-126 bin TL
 
Hastanenin yanındaki ofisleri ihaleyle satacak
Avrupa Yakasında önem verdikleri bir diğer projelerinin ise Dumankaya mix olduğunu ifade eden Dumankaya, Emlak Konut'tan hasılat paylaşım modeliyle aldıkları projenin Halkalı'da Kanuni Sultan Süleyman Devlet Hastanesi'nin yanı başında ve Tema Park'ın yakın özel bir konumda olduğunu kaydetti. "Burada hastaneye hitap eden eczaneler, medikal ürünlerin satıldığı tamamlayıcı mağazalar olacak" diyen Ali Dumankaya şu bilgiyi verdi: "Home ofisler, otel konseptine sahip rezidanslar olacak. Bunlar hastanenin ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar olacak. Günlük haftalık ve aylık olarak kiralama yapılabilecek. Bu projenin onayları alındı. Öncelikli ticari ihtiyaçtan dolayı öncelikle eczane ve diğer birimlerin ihale usulü ile satışından başlayacağız. Çok yoğun bir talep alıyoruz. Bu nedenle 2 ay içinde satışa çıkacağımızı düşünüyoruz." 
Bu konularda ilginizi çekebilir