Dünya markası olmak için çalışmaya başladı

Çaykur Genel Müdür Sütlüoğlu: "ÇAYKUR'un dünya markası olması için her ülkede olmaya çalışıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ÇAYKUR'un dünya markası olması için her ülkede olmaya çalıştıklarını belirtti. Sütlüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ÇAYKUR'un ve Türk çayının dünya markası olması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Ancak dünyanın her yanında olmaları halinde Türk çayının dünya markası olabileceğini vurgulayan Sütlüoğlu, "Dünyada özellikle batı pazarlarında üretici ve çalışanları koruyan işletmelere yönelik verilen 'adil ticaret" sertifikası öne çıkıyor. Uluslararası Adil  Ticaret Tescil Kurumu tarafından verilen bu sertifikalı ürünler, tüketiciler tarafından oldukça tercih edilmeye başlandı. ÇAYKUR olarak bu sertifikayı almak için çalışma yürütüyoruz. Tüketiciler, bu ürünleri daha yüksek fiyatlar vererek alıyor. Çünkü ödediği paranın sadece çayı satan kuruma değil, dar gelirli insanlara da gittiğini biliyor" dedi.

HACCP sertifikası almak için çalışmalar başlattık

Sütlüoğlu, özellikle İslam dünyasında ve Uzak Doğu'da yaşayan Müslümanlarca çok aranan 'helal gıda' sertifikasını almak için de çalışmalarının sürdüğünü anlatarak, şunları kaydetti: "Bu çalışmada sona yaklaştık. Ayrıca Yahudiler'in de kendilerine göre helal gıda sertifikası olan 'HACCP sertifikası' var. Onu da almak için çalışmalar başlattık. Bu çalışmalarla pazarlara biraz daha hızlı girebileceğimizi tahmin ediyoruz. Bu çalışmaları yapmazsak dünya çay ticaretinde bugüne kadar olduğu gibi hep geride kalmaya devam ederiz. Çay üreten ülkelerin temsilcileri dünyanın her yerinde var. Ama biz henüz yeterince yaygın değiliz. ÇAYKUR'un dünya markası olması için her ülkede olmaya çalışıyoruz."

Genel Müdür Sütlüoğlu, çay evleri projesi kapsamında yurt içinde ve yurt dışındaki önemli şehirlerde çay evleri açmayı planladıklarını kaydederek, şunları söyledi: "Berlin, Paris, Londra gibi Avrupa kentleri ile Mekke, Medine gibi Arap ülkelerinde çay evleri açmayı planlıyoruz. Bu sayede hem kendi çay kültürümüzü dünyaya tanıtmış olacağız, hem de yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın çayımızı kolayca bulmalarını sağlayacağız. Ayrıca insanların buluşacakları bir mekan da olmuş olacak. Bu açıdan sosyal bir işlevi de olacak. Projeyi hızla büyük şehirlerden başlamak üzere yurt içinde ve yurt dışında yaygınlaştıracağız."

(AA)