Dünya Online okurları, 'başkanlık' sistemine 'karşı'

İnternet sitesinde yapılan anketin sonucu, okurların çoğunluğunun başkanlık sisteminin Türkiye'ye uygun olmadığını düşündüğünü ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya Online'ın internet sitesinde düzenlediği anketin sonuçları, okurların çoğunluğunun  başkanlık sisteminin Türkiye'ye uygun olmadığı düşüncesinde olduğunu gösteriyor.

14-27 Eylül 2010 tarihleri arasında "Sizce başkanlık sistemi , Türkiye için uygun mu?" sorusunu yanıtlayan 1643 okurun yüzde 38.27'sini oluşturan 630'u 'evet' yanıtı verdi. Buna karşılık 1016 kişiden oluşan yüzde 61.73'lük kesim 'hayır' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Eylül'de yapılan referandumdan sonra sonuçlar hakkında yaptığı konuşma 'Başkanlık' sistemi tartışmalarını da alevlendirmişti.

Güçler ayrılığı ilkesinin en katı biçimde uygulanmasını gerektiren Başkanlık sisteminde hem yasama organını, hem de yürütme organı olan devlet başkanını halk seçiyor. Yasama organı olan meclis veya senato (ya da her ikisi birden) başkandan tamamıyla bağımsız oluyor. Bağımsız yargının da katkısıyla üçlü bir 'kontrol ve denge' mekanizması oluşturuluyor. Bu sistemde her organ, diğer iki organ üzerinde denetleme ve yetkilerini sınırlama hakkına sahip oluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir