”Dünya pazarlarına ileri teknoloji ürünleri sunmalıyız”

Bakan Ergün, Sanayi Strateji Belgesi ile Türkiye'yi ileri teknoloji ürünlerde Avrasya'nın üretim merkezi haline getirmenin amaçlandığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sadece katma değeri yüksek ürünler üretmek değil, ileri teknolojiyle üretilmiş ürünleri dünya pazarlarına sunmak mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesine (OSB) ziyareti kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Ergün, bir ülkenin en büyük zenginliğinin müteşebbisi, Türkiye gibi doğalgaz ve petrol zenginliği olmayan ülkeler için de kendi insan kaynakları olduğunu ifade etti.

Türk sanayicisinin son yıllarda çok büyük bir ilerleme kaydederek, sadece yurt içinde sanayicilik yapmakla kalmadığını, dünyaya açılarak Türkiye'nin üretim gücünü dünyanın en ücra köşelerine taşıma kabiliyetini gösterdiğini kaydeden Ergün, şunları söyledi:

"Bir ülkenin sanayisi olmadan, o ülkenin üretim gücü olmadan, ülkenin geleceğinin de aydınlık olamayacağını biliyoruz. Buna en açık örnek komşumuz Yunanistan olmuştur. Sadece hizmet sektöründeki gelişmelerle hayatın devam edebileceğini zannetmek büyük bir yanılgı haline dönüşmüştür. Bugün birçok ülkenin üretim gücü ve kabiliyeti de bu nedenle zayıflamaktadır.

Onun için Türkiye'nin sanayisini ihmal etmesi, üretimi kenara koyması, üretimden vazgeçmesi mümkün değildir. Türkiye'nin nitelikli insan kapasitesini artırmaktan vazgeçmesi mümkün değildir. Hatta nüfusunu yenileyen, belirli bir düzeyde nüfus artışına sahip bir ülke olmaktan vazgeçmesi de mümkün değildir."

Yapılan bir araştırmada Almanya'da 600 bine yakın işletmenin mirasçısı olmamasından dolayı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Bakan Ergün, "Bu da bir ülkenin aslında ne kadar sanayileşmiş olursa olsun diğer politikalar yürütülmezse çeşitli sorunların ortaya çıkacağını göstermektedir. Biz, bunun farkında olan bir ülkeyiz. Sanayinin, üretimin, nitelikli iş gücünün farkında olan bir ülkeyiz. Bu istikamette de ilerliyoruz. Rekabet gücünü artıracak, teknolojik gelişmeleri çoğaltacak hamleleri hızlı bir şekilde yapıyoruz" dedi.

Teknoparklar ve sanayi strateji belgesi

Organize Sanayi Bölgelerinin bir çoğunda bu tür üretimlerin yapıldığını görmekten mutluluk duyduklarını da dile getiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Türkiye'de artık Ar-Ge merkezlerinde çok sayıda ürün ve teknoloji geliştirme çalışması yapıldığını belirti.

Teknoparklarda da çok ciddi projeler geliştirildiğini ifade eden Ergün, Türkiye'nin 2 olan Teknopark sayısının 37'ye çıktığını, burada 1.200 kadar firmanın araştırma faaliyeti yaptığını ve buralarda 4 binin üzerinde proje geliştirildiğini söyledi. Ergün, bunların sanayiye, üretim çarklarına katılmasının Türkiye'nin rekabet gücünü artıracağını, katma değeri yüksek ürünlerin de ülkeyi önemli bir noktaya taşıyacağını vurguladı.

Sanayi Strateji Belgesi'nde de bunun temel alındığını söyleyen Ergün, burada Türkiye'yi ileri teknoloji ve yüksek katma değerli ürünlerde Avrasya'nın üretim merkezi haline getirmenin amaçlandığını kaydetti. Ergün, "Bu vizyonla bir Sanayi Stratejisi hazırladık. Sektör stratejilerini de buna uygun şekilde hazırlıyoruz. Bütün sektörlerde, Strateji Belgelerimiz ve bunların Eylem Planları hazırlanma noktasındadır. Bunları iş dünyamızla, sanayicilerimizle ve bütün Türkiye kamuoyuyla paylaşacak noktaya gelmiş oluyoruz" diye konuştu.

Konuşmasında OSB'lerin önemine de değinen Ergün, OSB'lerin sanayinin gelişmesinde çok büyük rol oynadıklarını kaydetti. Türkiye'de 260'dan fazla OSB'nin kuruluşunun gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ergün, bunların yarıdan fazlasında üretimin çok yoğun şekilde devam ettiğini bildirdi.

OSB'lerin çeşitli sorunları bulunduğuna da işaret eden Ergün, bütün OSB bölgelerinin sorunlarıyla, gelecekte atılması gereken adımları, işadamları ve sanayicilerle birlikte gözden geçirdiklerini ve programlar oluşturduklarını sözlerine ekledi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de konuşmasında, OSB'leri yatırımcılar için cazibe merkezleri haline getirecek teşviklerin verilmesi gerektiğini vurguladı ve 2 bin metre kareden fazla kapalı alan gerektiren imalat sanayi yatırımlarının OSB'lere yönlendirilmesini ve bu şekilde kontrolsüz sanayi alanlarının oluşmasının engellenmesini istedi.

OSB'lerden tüketilen elektrik bedeli üzerinden talep edilen yüzde 2'lik TRT payının kaldırılması gerektiğini de kaydeden Özdebir, OSB'lerin hizmet sağlarken devletten ucuz arsa tahsisi ve istimlak yetkisi dışında teşvik görmediğini söyledi.

Özdebir, "Bir yandan bize (Gelir oluştur ve devletin yapması gereken hizmetleri sen yap. Bunun için de vergiden muafsın) denirken, diğer yandan Maliye Bakanlığı OSB gelirlerinden kurumlar vergisi almak istemektedir. Biz Maliye Bakanlığının bu yanlıştan biran önce dönmesini bekliyoruz" dedi.

Ekonomideki toparlanmaya paralel olarak Ankara Sanayisinde ve bölgede toparlanma başladığına da işaret eden ASO Başkanı, kaliteli, rekabet gücü olan ve yerli katma değeri yüksek ürünler üretebilmek ve işsizliği azaltmak için mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir