Dünya uçak krizini konuşuyor
LONDRA/NEW YORK - Türkiye'ye ait F-4 uçağının Suriye tarafından düşürülmesi olayı, tüm dünyada dikkat çekti. Özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını haber ve yorumlarına taşıyan yabancı medya, Türkiye'nin olası tepkisi üzerinde duruyor.
Guardin: "Türkiye, Suriye ordusu için ürkütücü düşman olur"
Türkiye'nin, Suriye rejiminin "vahşi baskılarını" en çok eleştirenlerin arasında yer aldığına işaret eden İngiliz The Guardian da, olayın Esad'a karşı isyana "yeni bir uluslararası boyut" eklenmesi tehdidi" eklediğini dile getirdi. Gazete, "Kürt isyancılarla 30 yıllık mücadele" tecrübesiyle güçlenmiş olan, NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye'nin, "Suriye ordusu için ürkütücü bir düşman" olacağı yorumunu yaptı.
BBC: "Türkiye'nin yanıtı şaşırtacak kadar düşük tonlu"
İngiliz BBC, "Türkiye'nin yanıtı şaşırtacak kadar düşük tonlu" dediği haberinde resmi açklamaların kısa olduğunu belirterek "Türkiye Suriye'nin olup bitenlere ilişkin resmi versiyonuna ne meydan okuyor ne de henüz kabul ediyor" yorumunu yaptı. Haberde "Bu olay konusundaki bilgilerimiz iki izlenim yaratıyor. Birincisi, Suriye'nin Rusya tarafından sağlanan sofistike hava savunma sistemleri etkindir. İkincisi, Türkiye, Suriye ile askeri bir çatışmaya sürüklenmemek için çok dikkat ediyor" değerlendirmesine de yer verildi.
Independent: "Güçlü reaksiton için baskılar artıyor"
İngiliz The Independent de, "Güçlü bir reaksiyon gösterilmesi için baskılar artıyor ancak BM, Şam ve Ankara'dan itidal göstermesini ısrarla istedi" diye yazdı. Gazete, "Türkiye'nin intikam isteğinin, krizini kontrol dışına tırmandırabileceği kaygılarının bulunduğu"nu da belirtti.
Telegraph: "15 aylık isyandaki en tehlikeli gelişme"
"Türk Hava Kuvvetlerine ait uçağın kaybolması, Suriye'deki 15 aylık isyandaki en tehlikeli gelişmeyi oluşturuyor" diyen İngiliz Telegraph gazetesi olayın, uluslararası toplumun "en büyük korkularından birinin gerçekleşmesi" anlamına geldiğini savunararak "Türkiye, askeri güce başvurmayı tercih ederse Batılı güçler, özellikle ABD, muhtemelen, Türkiye'ye desteklemeleri için baskı altına girecek" savlarına yer verdi.
NYT: "Gül'ün yanıtı, Türkiye'nin öfke ve kararlılığının işaretidir"
New York Times da, Suriye'nin krizi gidermeye istekli gibi görüldüğünü ancak "diplomatik ya da askeri" ne gibi bir yanıt verileceğini net ortaya koymayan Cumhurbaşkanı Gül'ün sözlerinin "Türkiye'nin öfkesini ve kararlılığına işaret ettiği" yorumunu yaptı. NYT haberinde olayın, eskiden çok yakın olan iki komşu ülke arasındaki ilişkiye "yeni bir darbe" oluşturduğunu öne sürdü.
WSJ:"İki ülke askeri konfrontasyon istemiyor"
Türkiye, düşürülen uçak konusunda gerekli adımların atılacağını söylese de Ankara ve Şam'dan gelen işaretlerin iki ülkenin askeri bir zıtlaşmayı istemediğini gösterdiğini savunan Wall Street Journal da, olayın komşuların arasındaki gerginliği en üst düzeye yükselttiğini de yazdı.