Dünyaca ünlü diziye "türkü" damgası

Bütün dünyada takipçileri olan Amerikan yapımı yüksek bütçeli televizyon dizisi Spartacus: Vengeance'nın 2. sezon finalinde "Eledim eledim" türküsü çalındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ - DÜNYA Online

İSTANBUL -  2010 yılında Spartacus: Blood and Sand adıyla Amerikan Starz kanalında gösterilmeye başlayan tv dizisinin 2. sezon finalinde "Eledim eledim" türküsü çalındı.  Dünyanın her yerinden milyonlarca kişinin takip ettiği dizinin finalinde dramatik dakikalarda başlayan türkü ile izleyiciler gözyaşlarına boğuldu.

Amerika'dan Kore'ye, Brezilya'dan Rusya'ya dizinin takipçilerinin sosyal medyada paylaştığı görüntüler için tıklayınız: Spartacus: Vengeance

Tarihin bilinen en eski özgürlük savaşçısı Spartaküs'ün hikayesinin anlatıldığı dizinin başrolünü, genç aktör Liam Mclntyre, ülkemizde "Zeyna" dizisiyle tanınan Lucy Lawless ile paylaşıyor.  Yüksek bütçesi ve cesur sahneleri ile adından söz ettiren dizinin tamamı stüdyoda çekiliyor.

Başrol oyuncusu hayatını kaybetmişti

2010 yılında başlayan dizinin ilk sezonunda Spartaküs karakterini oynayan Andy Whitfield çekimler sırasında lenf kanserine yakalanmıştı. Bir yıl kadar kanserle mücadele eden yakışıklı aktör, geçtiğimiz Eylül ayında hayatını kaybetmişti. Başrol oyuncusunun ölümü üzerine dizinin ikinci sezonu bir yıl ertelenmiş, bu esnada Spartaküs'ün köle isyanını başlattığı gladyatör okulunun önceki dönemlerinin gösterildiği mini dizi Spartacus: Gods of Arena yayınlanmıştı.

Trakyalı savaşçı Spartaküs

Tarihi bir şahsiyet olarak anavatanı kesin olarak bilinmeyen Spartaküs'ün Trakyalı olabileceği düşünülüyor. Dizide de "trakyalı" olarak çağırılan karakter, Roma ordusunun Anadolu'yu işgal etmeye çalıştığı dönemde esir ediliyor.

Dizinin ikinci sezonu bu yıl başladı. Yeni Spartaküs'ü Liam Mclntyre oynuyor. Dizinin ilk sezonu, şiddet ve cinsellik içeren sahneleri sansürlenerek cnbc-e kanalında gösteriliyor.

Kölelik düzenine isyan bayrağını ilk o açtı

Milattan Önce 73 yılında Roma İmparatorluğu döneminde bir gladyatör okuluna köle olarak satılan Spartaküs, tutsaklığı sırasında kaybetmenin ölüm anlamına geldiği kanlı arena dövüşlerine katılmaya zorlanmıştı. Bu dönemde kölelik düzenine başkaldıran Spartaküs'ün gladyatör okulunda başlattığı isyan bir anda bütün Roma'ya yayılmış ve imparatorun tahtını sallamıştı. 

100 binden fazla köle Spartaküs'le birlikte imparatora baş kaldırmış, Roma İmparatorluğundan  ayrılarak kendilerine vatan arayışına düşmüşlerdi. Göçleri esnasında imparatorun ordularının saldırısına uğrayan köleler, isyanı Roma'ya taşımaya karar vermiş ve köle ordusu imparatorluğun kalbine, Roma'ya yürümüştü.  Düzenli ordular tarafından etrafı sarılan köle ordusu savaşı kaybetmiş, Spartaküs ise idam edilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir