”Dünyada, küçülmeyi durdurabilme yaklaşımı var”

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, İstikbal Mobilya'nın Dubai'de gerçekleştirdiği basın toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DUBAI - Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, "Dünyada, en azından küçülmeyi durdurabilme yaklaşımı var. Ekonomik krizler biter ama siz demokratikleşmediyseniz payınızı alamazsınız. Biz bunu nasıl arıyorsak, diğer ülkeler de arıyor" dedi.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak ve Boydak Dış Ticaret Genel Müdürü Murat Bozdağ, İstikbal Mobilya'nın Dubai'de gerçekleştirdiği basın toplantısı ve lansmanın ardından gazetecilerle sohbet etti ve yöneltilen soruları yanıtladı.

Bekir Boydak, İran'dan ve Yunanistan'dan mutlu olduklarını dile getirerek, İran'da 35, Yunanistan'da 12 mağazaları bulunduğunu, Yunanistan'da da reklam kampanyalarının olacağını, Dubai'dekinin benzeri bir kampanyayı Atina'da yapacaklarını bildirdi.

Bu pazarlara girerken bir şekilde güçlü girmek zorunda olduklarını, kriz kadar demokratikleşmenin de önemli olduğunu vurgulayan Boydak, şunları kaydetti:

"Bu içinde bulunduğumuz kriz küresel kriz, dünyanın da içinde olduğu... Kendi kendimize kriz üretmeyelim. Türkiye mart ile temmuz arasını kötü geçirdi. O zaman dünyada kriz derinleşmemişti. Niye kötü geçirdi? Kapatma davası... Bunun satışlarımızda etkisini gördük. İyi şeyler yaşamadık. Şunu söylemeye çalıştık; Demokratikleşme önemli. Olabildiğince demokratik olalım. Söylemeye çalıştığımız oydu."

"İşler daha iyi olacak"

Türkiye'de işlerin bundan sonra daha iyi olacağını vurgulayan Boydak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ortam kalacak değil. Şu anda toparlanma süreci içinde. El birliğiyle. Dünya ülkeleri el birliği içinde, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin merkez bankaları, ekonomi bakanları, oturuyorlar toplantı yapıyorlar. G-20 toplantısı da yapılıyor. Amaç dünyayı resesyondan çıkarmak. Resesyon başladı sayılır. Bazı iktisatçılar söylüyor. Dünyada, en azından küçülmeyi durdurabilme yaklaşımı var. Ekonomik krizler biter ama siz demokratikleşmediyseniz payınızı alamazsınız. Biz bunu nasıl arıyorsak, diğer ülkeler de arıyor.

Bir şeye dikkat etmek lazım. Türkiye, bu bölgenin en çok üretebilen ülkesi. Yunanistan'dan veya Makedonya'dan başlayıp, Fas'a kadar olan civar coğrafyada, bir tane, adam gibi üretebilen bir ülke yok. Üretim sorunları var. Kiminin nitelikli iş gücü yok. Kiminin ham madde sorunu var. Kimisinin başka sorunu var. Sanayileşme noktasında, Türkiye bu coğrafyanın ortasında konumlanmış aklı başında bir ülke. HEr türlü ham madde kaynağı var. Ülkelerle iyi ticari münasebetler kurulduğu zaman işimize yansıyor."

Türkiye'deki üretime de değinen Bekir Boydak, üretimden satışların 1 milyar dolar düzeyinde olduğunu, Türkiye'de, ölçülen pazarın yüzde 25'ine sahip bulunduklarını kaydederek, Boydak Grubunda mobilyanın grubun amiral gemisi olduğunu, yüzde 50'ler civarında payı bulunduğunu belirtti.

Bekir Boydak, "Çünkü mobilyaya mobilya olarak bakmıyoruz. Bitmiş ürünlerin yanı sıra, mobilyayı tamamlayıcı yan sanayi ürünlerimiz var. Bugün Türkiye'nin en büyük kumaş üreticilerinden biriyiz. O konuda ayrıca büyük de ihracatçılardan biriyiz. Dünyanın iki numaralı yatak kumaşı üreticisiyiz. Bu konuda ciddi sayıda üretim kapasitemiz var. Yatak kumaşında. 70 milyon dolar ihracatımız var" şeklinde konuştu.