Dünyanın en büyük 3. tohum gen bankası açıldı

Toplam 2 milyon liraya mal olan gen bankası bünyesinde en az 25 uzman çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Dünyanın 3. büyük bitki gen kaynakları bankası, bugün Türkiye'de açıldı.
Ankara-Yenimahalle'de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kampüsünde yaptırılan banka, hem bitki hem de bakteri ve mantar kaynaklarını birlikte koruması açısından, dünyadaki önemli gen merkezlerinden biri durumunda bulunuyor. 
Türkiye'nin kendi imkanları ile 8 ayda yaptığı ve 2 milyon liraya mal edilen bankada, sadece Türkiye'de bulunan bitki gen kaynakları değil, uluslararası anlaşmalar ile diğer ülkelerden sağlanacak gen kaynakları da saklanacak. 
Ankara'da yapılan gen bankasının temeli, 30 Temmuz 2009'da atıldı ve tamamen yerli kaynaklarla yapıldı. "Türkiye Tohum Gen Bankası" binasında, 15 derecede iki oda, 0 derecede iki oda ve -18-20 derecede iki oda da vadeli saklama sistemleri, biyoteknoloji ve fizyoloji laboratuvarları bulunuyor. Binanın teknik özelliklerinin alanında en gelişmiş alt yapıya sahip olduğu belirtiliyor. Gen Bankası binasının her bir katı 800 metrekare olup iki kattan oluşuyor. 
Ayrıca, –200 ile –80 derecede çok soğuk şartlarda korunması gereken bitki dokuları ve mikroorganizmalar gibi hassas materyallerin saklanması için özel olarak kurulacak ultra soğuk depolama üniteleri ile paketleme öncesi kurutma ve paketleme ünitesi bulunuyor. 
Toplam 2 milyon liraya mal olan gen bankası bünyesinde en az 25 uzman çalışacak.  
Erdoğan: kapasite 300 bine çıkartılacak
Tarım Bakanlığının Yenimahalle Kampüsü'ndeki Türkiye Tohum Gen Bankasının açılışında konuşan Erdoğan, Türkiye'nin tarım alanında lider ülkelerden biri haline gelmesini sağlayacak olan bir büyük projenin daha hayata geçtiğini ifade ederek, bu bankanın 250 bin numune saklama kapasitesiyle ABD ve Çin'den sonra dünyanın en büyük 3'üncü gen bankası olma özelliği taşıdığını söyledi.
Gerekli görülmesi halinde kapasitenin 300 bine çıkarılacağını kaydeden Erdoğan, bu bankanın faaliyetlerine 10 bin adet tohum örneğiyle başlandığını dile getirdi.
İzmir'de bulunan gen bankasındaki 55 bin tohum gen örneğinin de birer kopyasının bu bankaya taşınacağını belirten Erdoğan, zaman içinde Türkiye'deki bütün bitki türlerinin bu bankada muhafaza edileceğini söyledi.
  
Bu konularda ilginizi çekebilir