Düşük riskli kredi, ilave genel karşılığa tabi olmayacak

Bankaların, çok kısa vadede kullandırılan, riski düşük, düzenli ödeme yapılan ve en geç bir yıl içinde anaparaları geri ödenecek kredileri ilave genel karşılığa tabi tutulmayabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) bankalarca kredilerin ve diğer alacakların niteliklerinin belirlenmesi ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikle, söz konusu yönetmeliğin kredilerin ve diğer alacakların sınıflandırılması başlıklı 4. maddesine eklenen cümleye göre, bankaların, sözleşme koşullarında değişiklik yapılan kredilerden riski düşük, çok kısa vadelerde kullandırılan ve faiz ödemeleri vadelerinde düzenli olarak yapılanlar, bankalar için ek bir maliyete neden olmadan vadelerinin yenilenmesi halinde en geç bir yıllık sürede anaparalarının geri ödenmesi koşuluyla, maddenin (a) ve (b) bentlerinde yer alan ilave genel karşılığa tabi tutulmayabilecek.

Yönetmeliğin 8. maddesinin birinci fıkrasına eklenen cümleye göre, bankalar bu gruplarda sınıflandırdıkları krediler ve diğer alacaklar için yüzde 100 oranında özel karşılık ayırmaları kaydıyla, aynı kredi müşterilerine verdikleri çek defterlerinden veriliş tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş olanlar için çek defterinin iadesine yönelik olarak çek defteri sahiplerine yapacakları bildirimi takiben 15 gün içinde çek defterlerinin iade edilmesi ihtarında bulunmaları koşuluyla, çek defterlerinin her bir çek yaprağına ilişkin ödemekle yükümlü oldukları miktar için özel karşılık ayırmayabilecek.

Bankalar tarafından bilanço dışına çıkarılan kredi ve diğer alacakların müşterilerine verilmiş olan çek defterleri için de bu hükümler geçerli olacak.

Yönetmeliğin bankaların kredilerine ve diğer alacaklarına ilişkin teminat gruplarını belirleyen 9. maddesine eklenen bentle "Türkiye'de faaliyette bulunan bankalar tarafından ihraç edilen bono ve tahviller" birinci grup teminat olarak tanımlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir