Düşünün beyler, düşünün!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YALOVA'DAN / Turgay GÖZDERELİLER

yalova@dunya.com

Akşam saatlerinde deniz otobüsüyle Kartal'dan Yalova'ya gelen adam iskeleye yanaşırken, pencereden dışarıya bir göz attı. Uzun zamandır Yalova'ya gelmemişti. "Allah, Allah" dedi "Yalova'yı hiç bu kadar karanlık görmemiştim." Yanındaki kişi dönüp onun yüzüne biraz şaşkın biraz hayretle baktı: "Bilmiyorsunuz galiba?" Adam, "Neyi" diyerek soruya soruyla cevap verdi. Beriki, "Belli belli, bilmiyorsunuz. Durun kısaca anlatayım. Bir süre önce, bir yandan ekonomik kriz, diğer yandan sözüm ona Yalova sevdalılarının baskısı sonucunda dünya devi Aksa kapanmak zorunda kaldı. O günden sonra da işte Yalova'nın hali. Yalnızca karanlık değil, fakirlik, fukaralık her yanımızı sardı. Önceden Aksa'nın her girişimine karşı çıkanlar da şimdi çok pişman ama iş işten geçti. Yalova'nın sadece ekonomik değil, sosyal, kültürel, spor yönlerinden de temel taşı olan Aksa artık yok" dedi.

Öteki, bu anlatılanlar karşısında bakakaldı. Memleket işsizlikten kırılırken, diğer illerdeki yetkililer yatırım yapacak müteşebbisleri kırmızı halılarla karşılarken, demek ki Yalova'da yaşayanlar dünya ölçeğinde üretim yapan dev bir kuruluşu ellerinde tutamayıp kapanmasına neden olmuşlardı. İçinden "Vay canına, demek Yalova böyle çekemez, kıymet bilmez,  istemezükçü insanların şehriymiş" diye düşündü.

Yalova'nın ileri gelenleri, siyasileri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları önderleri, esnafı, işçisi, şoförü, muavini, bürokratı, gazetecisi, hep beraber bu öykünün gerçek olmaması için düşünün. Diğer illerde kapanan fabrikaları, işsiz kalan binlerce çalışanı bir düşünün. Bursa gibi sanayi tesisleriyle dolu şehirde bile bir fabrikanın kapanmasının nelere mal olduğunu görüp, Aksa'sız bir Yalova'yı düşünün. Aksa'nın bağlı olduğu Akkök'ün Yalova ekonomisine yılda sağladığı 100 milyonlarca dolarlık girdiyi düşünün. Aksa'nın, Ak-Kim'in ülkenin her tarafına mal sevkıyatında kullandığı kamyonların böyle bir durumda ne olacağını, o kamyonlardan kaç ailenin ekmek yediğini düşünün. Sadece bu taşımacılıktan geçinenlerin bile binlerce kişi olduğunu düşünün. Dürüst olun, hanginiz dolaylı ya da dolaysız Akkök Gurubu'nun Yalova'ya sağladığı girdiden pay almıyorsunuz? Dershaneciler, kuaförler, sigortacılar, lokantacılar, bankacılar, galericiler, marketler, bakkallar, çakkallar… Hep beraber, bir kez daha düşünün. Bugüne kadar hem bu kuruluşlardan yararlandınız hem bu kuruluşlara hak ettiği desteği vermediniz. Adamlar OSB dediler, karşı çıktınız; sanayi bölgesi kuralım, dediler istemediniz. Onlar daha elektrik santralının lafını ederken, anlamadan dinlemeden sözü ağızlarına tıktınız. Kiminiz bunu bilerek çoğunuz da istemezükçülerin sözüne kanıp yaptınız!

Uyanın beyler, uyanın bayanlar, kendinize gelin! Yazının girişinde yazdığım hayali öykü maazallah bir gün gerçekleşirse Aksa'sız, Akkök'süz bir Yalova'dan belki de en önce siz gidersiniz. Bir de şunu unutmayın; böyle bir olayın gerçekleşmesi halinde gerçek darbeyi o kuruluşların sahipleri değil, Yalova ve Yalovalı yer. Bunu da hiç mi hiç aklınızdan çıkarmayın.