Duyarlı yatırımcıya davet var
ISPARTA'dan / Seda TUZLU
Bölgelerine gelen yatırımcıları yer olmadığı için geri çeviren organize sanayi bölgelerinin (OSB) ve serbest bölgelerin haberlerini takip ediyoruz. Alanlarının genişletilmesi için bakanlıklara dilekçeler yazan, yatırımcıya 'hayır' dememek için alternatif alanlar düşünen bölge müdürlerinin haberleri de ilişiyor zaman zaman gözümüze.
Bu bölgelerin aksine, bölgesine yatırımcı çekmek için, en azından mevcut parsellerini doldurmak için uğraşıp didinen bir OSB'yi gezdik arkadaşlarla. Fabrika kapılarının önünde vardiya değişimini bekleyen servis araçlarını, yükleme yapılan koca tırları aradı gözlerimiz ama yoktu. Yazık ki; sessiz, kendi halinde, makine seslerinden uzak bir bölge Isparta OSB.
Tüten birkaç fabrika bacasının arasından geçip OSB Müdürlüğü'ne gittik. Bölge Müdürü Kadir Tekin'den bu sessizliğin akıbetini dinlemek için…
Bölgede sadece bin 370 istihdam var. 83 sanayi parselinde toplam 41 firma aktif çalışıyor. 21 inşaat safhasında, 5 de proje safhasında parsel var. Bölgedeki 16 boş parsel ise yaklaşık 350 bin metrekarelik alanıyla yatırımcısını bekliyor.
Duyduklarımızı bir zamanlar GSMH'sı 9 ila 15'incilik arasında gidip gelen zengin şehirle bağdaştıramadık. 'Nasıl olur?' demekten alamadık kendimizi. Bölge Müdürü cevabını hali hazırdaki teşvik sistemiyle özetledi. Göz önünde teşvik mağduru başka OSB'lerin başarısı varken sistemin ardından diz dövmek çare mi, değil.
Karma OSB'ler arasında yer alan Isparta OSB'nin konum itibariyle avantajlarını görmezden gelmeyecek çok yatırımcı var ülkemizde. İpliksan, Bravo el örgü yünlerini; Yünteks, Alize el örgü yünlerini; Özkutlu, İmaj Mobilya'yı; Diriteks, battaniyesini; Kofs Makine dünyanın dört bir yanına gönderdiği silahlarını; Beşler Kuruyemiş, kendi markası dışında birçok markanın da fason üretimini yaptığı çerezleri burada üretiyor. Kalorifer kazanından balık ağına, keresteden süt ürünlerine, gül yağından dorseye, kilit sisteminden kapıya varan üretimiyle tam manasıyla karma bir OSB burası. Mevcut 41 yatırımı tamamlayacak, entegrasyona yönelik yatırımlar için müsait bir bölge.
Bölgeye hayat vermek, hareket katmak sadece Ispartalı iş adamının değil, diğer ülke yatırımcılarının da yatırımlarıyla mümkün. Bunun en güzel örneğini Kale Grubu'nun yatırımıyla özetleyebilirim. Kale Grubu'nun Anadolu'daki ilk yatırımı, Isparta OSB'deki Kalekim. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bodur, 1997 yılında fayans yapıştırıcısı ve derz dolgu imalatı için Antalya'da fizibilite çalışması yaparken, samimi olduğu Süleyman Demirel'in daveti üzerine bir 'duyarlılık' örneğiyle yatırımını Isparta'ya yapmış. Çiviler çakılmaya başlamış ve 1998 yılında fabrika üretime geçmiş. Tam kapasite çalışan fabrika bugün Isparta OSB'nin bacası tüten nadir fabrikalarından biri.
İbrahim Bodur'un bu yatırımından örnekle duyurmak istedik. Isparta OSB'nin duyarlı yatırımcıya ihtiyacı var. Metrekaresi 15 dolar'dan satılan, demiryolu, karayolu ve liman avantajlarıyla lojistik sorunu yaşanmayan Isparta OSB'den yatırımcıya davet var.