Düzce'nin şirketleri yeni pazarlara odaklandı
"Üreten Kentler Anlatıyor" yazı dizisinin 2'nci gününde Düzce'nin şirketleri hedeflerini anlatıyor. Dünya ekibinin sorularını yanıtlayan şirketlerin hedefinde yurtdışında daha etkin olmak var.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Handan Sema CEYLAN
Sabiha TOPRAK
DÜZCE - İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi büyük şehirler arasında depremin hemen ardından aldığı teşvikle sanayileşme atağına kalkan Düzce'de şirketler yeni pazarlara odaklandı. Yurtdışında bayilik açma planları da var, Çin'de tesis kurma çalışmaları da. Düzcelilerin geçtiğimiz sene ise en çok yatırım yaptığı alan teknoloji oldu. Otomotiv sektörü için direksiyon sistemleri üretimi yapan Teknorot, 7 milyon euro yatırım yaptı. Bu yatırımın önemli bir kısmı teknolojiye gitti. Divapan ise Frankfurt'tan aldığı yeni tesisi 200 TIR ile Düzce'ye taşıdı ve kendi ustalarıyla kurdu. Kentte deri kadın çantaları üreten Desa, İngiltere ve İtalya gibi bu alanın en güçlü pazarlarında boy gösteriyor. MT Reklam ise ürettiği alüminyum çerçevelerin yüzde 90'ını ihracata yolluyor. Türkiye pazarının da yaklaşık yüzde 45'ine hakim. Dünyanın ünlü moda devlerinin kotlarını Düzce'de üreten Realkom ise TÜBİTAK ile geliştirdiği ve KOSGEB'den desteğini aldığı yeni bir üretimle kot kumlamaya sağlıklı bir çözüm buldu. Bir kabinin içine kapalı ortamda girecek kollar aracılığı ile çelik tozu kumlama olarak kullanılacak. Topçuoğlu Mobilya'da tüm hedeflerini uyum sağlamak üzerine kurmuş durumda. Koltuk ve çekyat üretimi yapacak firma böylece yurtdışı bayilik atağına da hazırlanacak.
Gazeteniz DÜNYA'nın Anadolu sanayisinin nabzını tutmak için düzenlediği "Üreten Kentler Anlatıyor" projesi Düzce 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. DÜNYA Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, DÜNYA Gazetesi Yazıişleri Müdürü İbrahim Ekinci ile birlikte sorularımızı yanıtlayan Düzceli şirketler yeni pazarlara odaklanacaklarının sinyalini verdiler.
Teknorot, iç pazar için Çin'e yatırım yapacak
Çin'de üretilen 15 milyon aracın satış sonrası ihtiyaçları için harekete geçen Teknorot, Çinli bir ortakla, ülkede üretim yapmaya hazırlanıyor. Bu yılın ikinci yarısında yapılacak yatırımın ilk etapta cirosunun 6 milyon euro olacağı söyleniyor.
Dünya piyasalarında bu yılın geçen yıldan iyi geçmeyeceğinin söylendiğini kaydeden Teknorot Otomotiv Ürünleri San. Tic. AŞ. Genel Müdürü Cevat Aslan "Yüzde 10'un üzerinde bir talep daralması bekleniyor. Ama biz 'after market' yani satış sonrasına üretim yaptığımız için 2012'ye göre 2013'ü daha iyi geçireceğimizi tahmin ediyoruz. Bakımların artacağını, 2'nci el kullanımının yükseleceğini düşünüyoruz. Biz direksiyon sistemleri üretiyoruz " açıklamalarını yaptı. Başka üreticiler için sıkıntı olan bu durumun kendileri için fırsat olacağının altını çizen Aslan, "Biz yüzde 6 büyüme bekliyoruz. Bu yıl içinde Çin'e yatırım yapacağız" şeklinde konuştu. Çin yatırımlarının sadece bu ülkedeki iç pazara yönelik olacağını kaydeden Aslan, şu bilgileri verdi: "Çin'de 15 milyon araç üretiliyor. Orada bir yer kiraladık. Çinli bir ortağımız da var. Üretime bu yılın ikinci yılında başlayacağız. 1.5 milyon euro yatırım yapacağız. Orada kontrollü büyümek istiyoruz. İlk etaptaki hedefimiz 6 milyon euro ciro."
12 kişi ile üretime başlayan şirketlerinin 20'nci yılında 120'ye yakın CNC makineye ulaştığını kaydeden Aslan, "İstihdamda da 1200 kişiye ulaştık. Çalışanlarımızın 100 tanesi Bursa'da 50 tanesi de İstanbul'da . Yakın bir zamanda İstanbul'u buraya getireceğiz. Biz geçen yıl burada 7 milyon euro yatırım yaptık. Bu yıl da 5 milyon euro yatırım yapmayı planlıyoruz. Biz OEM'e geçmeye karar verdik. Bu nedenle kapasite değil teknoloji yatırımları yapıyoruz. Ciromuz 75 milyon euro civarında" diye konuştu. Aslan, ilk 500 firma arasında 389'uncu sırada olduklarını da kaydetti.
After Market'te tersine mühendislik yapıyoruz
Ar-Ge merkezlerini geçen yıl kurduklarını da dile getiren Aslan, "Aslında biz After Market'te tersine mühendislik yapıyoruz" dedi. İş sağlığına çok önemli yatırımlar yaptıklarını da dile getiren Aslan, Düzce'nin sanayisinin de problemlerine değinerek, şunları söyledi: "Çevreyle ilgili sorunlarımız var. Ayrıca otoban bağlantısı konusunda da sıkıntılarımız var. Ayrıca kentte kalifiye eleman bulma konusunda da sorun yaşıyoruz. Dışarıdan getirdiğimiz elemanları da burada tutmakta zorlanıyoruz. Çünkü buranın sosyal faaliyetleri oldukça zayıf. İlde bir sinema yok. Gidip eğlenilebilecek ya da vakit getirilebilecek sosyal alanlar çok yetersiz. Dolayısıyla özellikle buraya gelen kişiler hafta sonu çevre illere gitme eğilimindeler. Bir süre sonra da 'ayrılmak istiyoruz' diyorlar."
Divapan, 50 milyon TL yatırımla hedef büyüttü
Türkiye'nin MDF ve MDFlam üretimi yapan köklü sanayi kuruluşlarından birisi Divapan'ın Genel Müdürü Hakan Zengin, toplam 50 milyon TL tutarındaki tesis yatırımları ile firmanın ihracatının yüzde 30 oranında arttırılarak, yıllık cironun 80 milyon euroya çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
50 milyon liralık yatırımın 20 milyon liraya yakın kısmını nakit olarak karşıladıklarını ve yeni tesis yatırımı, eski tesisin revize edilmesi ile iç donanımlara bu paranın harcanacağını söyleyen Genel Müdür Zengin, "Tesisimizi Almanya'nın Frankfurt kentinden yaklaşık 200 tırla getirdik. Geldikten sonra ilk etapta bütün parçaları elden geçirdik. Tamamen kendi çalışan ustalarımız ve elemanlarımızla beraber bu makinelerin tamamının tekrar kurulumuna başladık. Montaj işlemleri için çeşitli şirketlerden teklifler istedik. Kimi şirketler teklif bile vermekten çekindi. Teklif veren şirketlerin ise rakamları çok aşırı yüksekti. Biz orada çektiğimiz fotoğraflar ve videolar sayesinde bu kurulumu kendi başımıza gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.
50 milyonluk yatırımlarının yarattığı kapasiteye aniden çıkmayı hedeflemediklerini söyleyen Zengin, şunları söyledi: "Eski hattımızı da revize edeceğiz. Mevcut hattımız Yugoslavya'dan getirilmiş 8 katlı bir pres. Firmamıza yapısı nedeniyle ciddi kayıplar yaşattı. Bizler 2007 yılı sonu itibariyle çalışan arkadaşlarımızla birlikte bir takım ruhu içinde değişerek, iletişerek ve yönetişerek 400'ün üzerinde inovatif düşünceyi uygulamaya koyduk. En önemlisi ise 2.10 x 2.20 ebadını piyasaya sürmemiz oldu. Böylece tesisimiz kar etmeye ve bölgede bir kutup yıldızı gibi parlayamaya devam etti. Yaşanan başarılı süreç varlığımız ileriki yıllarda devam ettirebilmemiz ve daha esnek üretim yapabilmemiz için kontinu pres yatırımını elzem hale getirdi. Elde ettiğimiz karlılık yatırım sürecine önemli bir zemin hazırladı. Her geçen yıl başarılarımızı ciddi oranda artırdık. Ve biz 2008 yılından bu yana İstanbul Sanayi Odası'nın hazırlamış olduğu ilk 1000 sanayi kuruluşu listesinde her yıl yükselerek iyi bir mevkiiye gelmiş olduk. Ayrıca karlılığımız sayesinde borsa sürecini de başlatabileceğimiz Tesisimiz karlılık oranları itibariyle yakın zamanda borsa sürecini de başlatabileceğinin sinyalini veriyor" açıklamalarını yaptı.
5 kalite belgesi birden
Firmanın ciddi bir portföyü avantajına sahip olduğuna dikkat çeken Zengin, sektöründe 5 kalite belgesinin tamamını alan dünyada 52'nci, Türkiye'de de ilk firma olduklarına dikkat çekti. İhracatlarını yeni yatırımları ile yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Zengin, 2012'deki ciro rakamlarının da 78 milyon lira civarında olduğunu hatırlattı.
Desa'nın çantaları Düzce'de üretiliyor
Desa'nın çantaları Düzce'de üretiliyor
İtalya ve İngiltere'nin kadın çantalarını Düzce fabrikamızda üretiyoruz. 475 kişiye istihdam sağlıyoruz.
Deri sektöründe en büyük müşteri potansiyelinin İtalya ve İngiltere olduğunu anlatan Desa Deri San. Tic. AŞ Düzce Müdürü Caner Aypar, "Her iki ülke için de üretim yapıyoruz. Kendi markamız da var. Rus pazarı bu sektör için karsız" şeklinde konuştu. Sektördeki en büyük sıkıntılarının hammadde olduğunu da kaydeden Aypar, "Zaten bu sorun Türk Deri Sektörü'nün ana sıkıntısı. Bunun için gerekli çalışmalarının yapılması gerekiyor. Her şeyden önemlisi hayvancılık sektörü ile ilgili politikalar geliştirilmeli. Hammaddeyi alıp Tekirdağ Çorlu'daki tesiste deriyi işliyoruz. İstanbul'da da fabrikamız var. Düzce'deki şubedir ve burada sadece ihracata kadın çantaları yapıyoruz. Buradaki tesisimizde 4 buçuk yıldır üretim gerçekleştiriliyor. Desa'nın Düzce Müdürü Caner Aypar, "Fabrikamızda 475 kişi istihdam ediliyor" diyerek, konuyla ilgili "Fabrikanın kapasitesi normalde 800 kişi. Şu anda çalışan sayımız ise 475" açıklamalarını yaptı..
Düzce'nin 4. Bölge'de olduğunu ve OSB'de 5'inci bölge teşviklerinden yararlanabildiğini anlatan Desa Düzce Müdürü Caner Aypar, "Ancak bizim sektör desteklenen sektörlerin dışında. Çanta üreterek büyüme hedefi zor. Zaten bu sektör belki de lüks olduğu düşünülerek teşvik kapsamında tutulmamıştır. Yakın bir gelecekte yatırım planımız yok" şeklinde konuştu.
MT Reklam haftada 18 bin çerçeve üretiyor
770 saatlik bir çalışma ile eleman yetiştirdik. Artık mavi yakada sorun yok, şimdi sıkıntı orta kademe yöneticisinde.
Alüminyum çerçeve ve plastik sektörlerinde üretim yapan MT Reklam, haftada 18 bin çerçeve üretiyor.
Düzce'ye geldiğinde tesislerinde çalışan 180 kişinin olduğunu bugün ise 300 kişi ile üretime devam ettiklerini anlatan MT Reklam Fabrika Müdürü Uğur Bitirgeç, "Depremden çıkmış insanlar, daha çok tarım işçisi kültürü ile sanayiye entegre olmaya çalıştılar ve bunu başardılar" şeklinde konuştu. Bitirgeç, "180 kişinin 168'inde belge yoktu. Bu tür sanayi işlerinde iş sertifikası olması gerekiyor. Dolayısıyla eğitim eksikliği direkt ortaya çıktı ve biz meslek lisesi ve Halk Eğitim Mesleki Eğitim Kurumu ile 2011 yılında çok ciddi bir çalışma yaptık. Yaklaşık 770 saatlik bir çalışmaydı. Bütün bu eğitimleri tamamladık ve büyük faydasını gördük. Artık mavi yakada problem yok diyebilirim. Şimdi problem orta kademe yöneticisinde. Bunun için ilan veriyorum ve İstanbul'dan personeli buraya zor getiriyorum. Sebep kesinlikle OSB'de hayalimiz olan yapıların eksikliğinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu. Çalışanlarının 80'inin plastik, 220 kişisinin çerçeve alanında çalıştığını kaydeden Bitirgeç, "Haftada 18 bin çerçeve ürettiklerini söyledi. Alüminyum çerçevenin yüzde 90'ını ihracata yolladıklarını anlatan Bitirgeç, bu sektörde yüzde 45'e yakın bir oranla iç piyasa lideri olduklarını da kaydetti.
Realkom'dan kumlamaya yeni teknik
Realkom'dan kumlamaya yeni teknik
Düzce'de 3 fabrikamız var. Bu fabrikalarda 1200 kişi çalışıyor. Tekstil önemli bir sektör
TÜBİTAK ve KOSGEB ile harekete geçen Reelkom, kot kumlamada yeni bir teknoloji için düğmeye bastı. Şimdiye kadar kumlama nedeniyle bir çok işçinin hayatını kaybetmesi tepkiye yol açmış ve üretim biçimi yasaklanmıştı.
"Düzce'de üç fabrikamız var. Üç fabrikada da ortalama çalışan sayımız 1000. Ona bağlı olarak bir atölye daha bize taşeronluk yapıyor. Toplamda bin 200 kişi çalıştıran bir fabrikanın Genel Müdürü olarak bazı konulara değineceğim" diyen Realkom- EYM Giyim ve Tekstil İmalat AŞ Genel Müdürü Mutlu Kayan, "Verilen teşviklerin iyi değerlendirilmesi lazım. Tekstil ile ağır sanayi firmasının varlığı aynı olamaz. Ağır sanayi firmasının taşınması bizim kadar dolay olmaz. O binaları söküp mesela Şanlıurfa'ya götüremez. Devlet bana diyor ki Urfa'da teşvik var. Benim götürmem ne dikiş makinesi taşınabilir mi? Bir ya da 2 gecede taşıyabilirsin. Peki taşımam için devlet bana ne diyor. Urfa'da bir kişide sana 357 Türk lirası avantaj vereceğim diyor. Düzce'de kalınsan bu 415 lira, Urfa'ya gidersen 34 lira. Burada bin kişiye benim ödeyeceğim para 415 bin lira, Urfa'da 34 bin lira. Bunun için 5084'ün devamı olan yasa çok önemli" açıklamalarını yaptı.
Yeni bir teknoloji üstünde çalıştıklarını da anlatan Kayan, "Kot kumlama konusunda TÜBİTAK ile işbirliğine geçtik. KOSGEB onaylı bir proje yapacağız. Bir kabin içine eller girecek ve çelik tozu ile kot kumlama yapılacak. Yakın bir zamanda bu makineyi hem kendimiz kullanacağız hem de satacağız" açıklamalarını yaptı.
Topçuoğlu, entegre olacak yurtdışında bayilik kuracak
Koltuk ve çekyat üretimi ile entegrasyonu sağlayınca, yurt dışında bayilik ağı kuracağız.
Topçuoğlu Mobilya Orman Ürünleri San. Tic. Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Topçuoğlu, "Topçuoğlu bir aile şirketidir. Grubun 1. OSB'deki fabrikasında 180 kişi istihdam ediliyor. Yine Topçuoğlu Grubun Düzce'de E-5 in kenarındaki fabrikasında 200 kişi istihdam ediliyor. Yine E-5 kenarında Düz-Kap Anonim Şirketi var. Kaplama fabrikası orada da 50 kişi çalışıyor. İstanbul'da da Lojistik Dağıtım Merkezimiz var. Orada da 40 personelimiz var" ifadelerini kullandı.
Mobilyada sektöründe perakendeye girmek için ürünlerin tamamının entegre üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Topçuoğlu, "Şu an koltuk ve çekyatta tam bir faal duruma gelmedik. Bize bunun için ayrı olarak 5 dönüm - 10 bin metre kare kapalı bir alan ihtiyacı olduğu zamanda buraya ancak gelebileceğiz. Biz şu an üretim ve AVM'lere, bazı bayilere satış yapıyoruz. Yurt dışında bundan sonraki ilk hedefimiz bayilik sistemi. Üretimimizin yüzde 3'lük kısmını ihraç ediyoruz. Libya'ya ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat oranımız düşük. Yıllık ciromuz 30 milyon TL. Bizim yatırım planlarımızda mevcut. Ancak çok taşın altına elimizi koyarak çok zahmetli bir işe gireceğiz. Bölgesel teşvikten yararlanıp bir bina almayı düşünüyoruz. Makineleri de kurup daha sonra yine birçok kişiyi burada istihdam etmeyi amaçlıyoruz.