e-ticaret AVM'leri 'satışa' getirdi

Toplam 50 milyar TL'lik alışverişin yapıldığı AVM'ler, 30 milyar TL'lik toplam satışa ulaşan e-ticaretin tehdidi altında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Yener KARADENİZ
 
İSTANBUL - Alışveriş merkezleri (AVM) e-ticaretin etkisi ile dönüşüm geçiriyor. AVM'lerde mağazalar artık kiraya verilmek yerine giderek daha çok satışa konu oluyor. Bunun yanı sıra AVM'ler sosyal aktivitelere ağırlık vererek söz konusu tehdidi bertaraf etmeye çalışıyor. e-ticaretin AVM'ler için tehdit haline gelebileceğini belirten Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, mağaza satışı ile AVM'lerde oluşan çok ortaklı yapının ticarete zarar vereceğini belirtirken, e-ticaret tehdidine karşı sosyal alanlara ağırlık verileceğini işaret etti.
 
Global e-ticaret hacmi 1.3 trilyonu geçecek
 
Hızla büyüyen ve bugün itibari ile binlerle ifade edilen e-ticaret sitelerinin cirosu geçtiğimiz yıl 30 milyar TL'ye ulaşırken AVM'lerin cirosu ise 50 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı yıl dünyada ise yüzde 21 büyüyen e-ticaret hacmi 1 trilyon dolara dayandı. e- ticaret hacminin bu yıl sonunda 1.3 trilyon doları geçmesi bekleniyor.
 
e-ticaret iki yılda yüzde 111 büyüdü
 
Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre Türk e-ticaret sektörü 2012 toplamında 30.6 milyar TL'lik hacme ulaştı. Bu rakam 2011 yılı toplamında 22.8 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Geçen yıl yüzde 35.3 büyüyen sektör 2010 yılına göre de yüzde 111 civarında büyümüş oldu. Bu yıl ise yüzde 35-40 arası bir büyüme bekleniyor.
İşlem adedine bakıldığında ise 2012 yılında internet üzerinden 162 milyon adet işlem gerçekleşti. Bir önceki yıl bu rakam 125 milyon adet civarındaydı. Söz konusu iki dönem arasında yaklaşık 37 milyon adetlik işlem farkıyla yüzde 27.2'lik büyüme gerçekleşmiş durumda. 2012 yılında gerçekleşen işlem adedi tutarı 2010 yılıyla  kıyasladığında ise yüzde 78'lik büyüme olarak karşımıza çıkıyor. Hacim ve işlem adedindeki büyümeyle doğru orantılı olarak 2011'de 164 TL olan işlem başına düşen tutar da 174 TL'ye yükseldi. AVM'ler de aynı süre de e-ticaretten daha yavaş olsa da büyümesini sürdürdü. Geçen yılı 50 milyar TL'lik ciro ile kapatan AVM'ler de ziyaretçi sayısı 1.5 milyar kişiye ulaştı. Geçen yıl 8.3 milyon metrekare olan kiralanabilir alanın da açılması
planlanan 25 AVM ile 9.4 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. 2013 için AVM cirolarının da 60 milyar TL'ye, ziyaretçi sayılarının ise 1.6 milyar kişiye ulaşması öngörülüyor.
 
"Geleceğimiz için site kurduk"
 
Türkiye'de e-ticaret şirketlerinin fırsat satışları ile ticarete başladığını dile getiren Ayaydın-Miroglio Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, geleceğin günlük sezon satışların da olduğunu dile getirdi. Sadece fırsat satan sitelerin gelecekte ciddi sıkıntılar yaşayacağını belirten Ayaydın, kendilerinin de bu amaçla bir sene önce 12 ortak ile 1V1Y'yi kurduklarını belirtti. Ayaydın şöyle devam etti: "Kendi geleceğimizi kurtarmak için bu siteyi kurduk. 1 senede 2 milyon 100 bin kullanıcıya ulaştı. Satış cirosu da hedefleri çok iyi şekilde yakalıyoruz. Önemli olan sezon satışlarının çoğalmasıydı. Arttığını çok net bir şekilde görüyoruz." e-ticaret hacminin önümüzdeki 10 yılda 350 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı öngörüsünde de bulunan Ayaydın, "1V1Y ortaklarının hepsinin online satış mağazası var. Biz de İpekyol Twist ve Mackha'nın da online satış mağazasını açtık ve beklentilerimizin çok çok üzerinde satış rakamına ulaştık. e-ticaret bir mağaza ile mukayese edildiğinde daha fazla ciro yapıyor. Şu anda İpekyol'un online shopu en az 3-4 mağazalık ciroya ulaştı" diye konuştu.
Maliyetleri düşürdüğü için tercih ediliyor Türkiye'de e-ticaret sitelerinin ilk örneklerinden olan Trendyol, sektörün eliminasyondan geçeceği tespitinde bulundu. Şirketin kurucusu Demet Mutlu, yenilik geliştiren ve üyelerine farklı proje sunabilen eticaret sitelerinin hayatta kalmayı başaracağını söyledi. New York merkezli bağımsız araştırma şirketi eMarketer'ın son raporuna göre e-ticaret 2012'de ilk kez 1 trilyon dolarlık hacme ulaştı.
 
Türkiye'de dünyadan daha hızlı büyüyor
 
Büyüme hızına bakıldığında dünya ortalamalarının ilerisinde bir hacim ile genişleyen Türk e-ticaret dünyası yıllık yüzde 45'lik bir büyüme trendine sahip olduğunu dile getiren E-Ticaret Derneği (ETİCAD) Genel Sekreteri ve Bilginet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, "Toplamda sanal POS'lar üzerinden geçen 30.5 milyar TL'lik bir pazarın konuşulduğu ve internet kullanıcılarının henüz sadece yüzde 5'inin internetten alışveriş yaptığını düşünürsek henüz yolun başındayız  diyebiliriz. Teknoloji tabanlı birgelişim gösteren e-ticaret gün geçtikçe hızına erişilemeyen bir ivme ile büyümeye devam edecektir" dedi.
 
e-ticaret Maliye'nin yakın markajında
 
Maliye Bakanlığı sanal ortamda ticaret yapan tüm firmaları otomatik olarak tespit etmeye başladı. Hollanda'dan alınan yeni programı geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna tanıtan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre gelişmiş ülkelerde elektronik ticaretin GSYH'ye oranının yüzde 3.5'i ulaştığını, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 1'e yaklaştığı tahmininde bulundu. Ancak Şimşek, e-ticaretin Türkiye'de de gelişme hızının çok yüksek olduğunu belirterek, 2007'de 5.5 milyar TL olan e-ticaretin geçen yıl 35 milyar TL olarak tahmin edildiğini, 2023'te 350 milyar TL'yi hedeflediklerini söyledi.