EBK, franchising yöntemi ile bayilik verecek

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği, et ithalatının durdurulması için Danıştay'da dava açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA/KONYA - Et fiyatlarındaki artışı dengelemek amacıyla 8 bin ton kasaplık sığır ithalatı için ihale yapan Et ve Balık Kurumu (EBK), halka doğrudan satış imkanını genişletmek için franchising yöntemi ile bayilik verecek. Öte yandan Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Bakanlar Kurulu'nun et ithalatı kararında yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

İstanbul, Ankara, Kocaeli, Sakarya ve Bursa'da 45-50 civarında franchısıng sistemi ile mağaza bayiliği verilmesi planlanıyor. Halen satışlarının yüzde 85'ini resmi kurumlara yapan EBK, böylece halka doğrudan satılacak ürün miktarını artıracak ve piyasada fiyatların dengelenmesinde önemli rol üstlenebilecek.

EBK'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, başvurular Genel Müdürlüğe yazılı olarak yapılacak. Başvuru için bir süre verilmezken, uygun görülen firmalarla 5 yıllık sözleşme imzalanacak. Franchısıng sözleşmesi imzalanacak bayiler arasında en az 2 bin metre mesafe olması gerekiyor.

Sözleşme imzalayan bayiler, EBK markalı ürünleri satacak. Bayiler, sözleşmenin yürürlüğe girebilmesi için belirlenen ödeme vadesi süresince alacağı ürünlerin toplam tutarının yüzde 20 fazlası kadar teminat verecek. Bayilere verilen ürünler için limitine bakılmaksızın KDV hariç olmak üzere kurum satış fiyatından yüzde 8-10 arasında iskonto uygulanacak.

 Bayilik için başvuracak isteklilerin mağazasının, tüketici nüfusun gıda maddesi alışverişinin yoğun olduğu bir mahalde veya yakınında bulunması, müşterilerin kolay görüp ulaşabileceği bir cepheye sahip olması, çevresinde müşterilerin hoşuna gitmeyecek özellikteki mekanların bulunmaması, müşteri araçlarının park etmesine uygun park yeri bulunması, teslimat yapacak araçların yanaşabileceği ve manevra yapabileceği bir konuma sahip olması ve başka bir EBK bayisine en az 2 bin metre mesafede bulunması gerekiyor.

Şartnameye göre, mağazanın brüt alanı en az 80 metrekare, müşteri bekleme ve hareket alanı en az 20 metrekare, soğuk depo alanı en az 16 metrekare olacak. Mağazada bulunması gereken asgari teknik-hijyenik şartlar ile makina-ekipman donanımı da şartnamede yer alıyor.

Bayilik için başvuran kişi veya kişilerin geçmişte franchisor ile bir ihtilafının, vergi borcu ve sosyal güvenlik prim borcu ile karşılıksız çek ve protestolu senet kaydının bulunmaması gerekiyor.

Edinilen bilgiye göre kurum, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Sakarya ve Bursa'da 50 civarında bayilik vermeyi planlıyor. Bu bayiliklerin de Temmuz'da faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Geçen yıl 14 bin 990 ton kırmızı et, 6 bin ton beyaz et olmak üzere toplam 20 bin ton et üreten EBK, bunun yüzde 85'ini, büyük bölümü askeri kurumlar olmak üzere kamu kurumlarına satmıştı. EBK'nın halen 4'ü Ankara, 5'i de kombinalar bünyesinde olmak üzere toplam 9 mağazası bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre, bayilik için başvuracak firmalarda, Adapazarı ve Bursa bayilikleri için 40 bin lira, Ankara için 50 bin lira, İstanbul için de 60 bin lira asgari sermaye aranıyor.

Bu arada, geçen hafta yapılan 8 bin tonluk kasaplık sığır ithalatı ihalesinde teklifleri uygun görülen firmalar ile sözleşmelerin imzalanması için firmaların evrakını tamamlamaları bekleniyor. EBK'nın sözleşme çağrısı yapmasından sonra sözleşmenin imzalanması için şartname uyarınca 22 günlük sürenin bulunduğu, 30-50 günlük teslim süresinin ise sözleşmenin imzalanmasından sonra değil, ithalat akreditifinin açılmasından sonra başladığı belirtildi.

EBK'nın, besi materyali ithalatı için çok yakında ihale şartnamesini açıklaması bekleniyor.

Et ithalatının durdurulması için dava açıldı

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Bakanlar Kurulu'nun et ithalatı kararında yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, uzun zamandır yaptıkları, "et ithalatı kararının Türkiye'de besiciliği bitireceği" konusundaki uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.

Cumartesi günü Konya'da düzenledikleri basın toplantısıyla, et ithalatına izin veren Bakanlar Kurulu kararının iptali için Konyalı üreticiler olarak Danıştay'da dava açacaklarını duyurduklarını anımsatan Karabulut, şunları kaydetti:

"Bugün avukatımız Ahmet Gürol Şağban ile birlikte Ankara'ya gittik. 30 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren et ithalatına izin veren Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali istemiyle Danıştay'da davamızı açtık. Yüce Yargı'nın vereceği karara saygılıyız. Bu davayı, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak açtık. Danıştay'a sunduğumuz dilekçemizde 'Bakanlar Kurulu işleminde kamu yararı bulunmadığı, et fiyatlarındaki artışın, gerçekte et ithalatıyla uzun vadede önlenemeyeceği ve bu durumun halk sağlığı açısından tehdit oluşturacağı' gerekçelerine yer verdik."

Karabulut, 10 gün içinde Danıştay'ın bu konuda bir karar verebileceğini öğrendiklerini belirterek, "Beklentimiz, talebimizin kabul edilmesiyle, et ithalinde yürütmenin durdurulması ve ihalesi yapılan ithal etin Türkiye'ye girmesinin engellenmesidir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir