EBK piyasayı 'dengeleyecek'

EBK yeniden yapılanma sürecinde, 'Süt ve Et Balık Kurumu' adını alacak. Genel Müdür Ulubaş, bir tür merkez bankası gibi piyasayı dengeleme görevi yürüteceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, "yeniden yapılanacak olan kurumun, süt ve et piyasasında bir tür merkez bankası gibi piyasayı dengeleme görevi yürüteceğini" söyledi.

Ulubaş, Denizli Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Denizli Belediyesinin, Et Balık Kurumunun (EBK) yeniden yapılanma sürecinde, "Süt ve Et Balık Kurumu" adını alacağını kaydetti.

Yasal düzenlemeyle yapılacak yeniden yapılanmanın ardından piyasada hem süt hem de et ürünlerinin fiyatının oluşmasına yön vereceklerini dile getiren Ulubaş, şunları kaydetti:

"Süt fiyatları düştüğünde Süt ve Et Balık Kurumu olarak firmalarla piyasada fazla olan sütün, süt tozuna veya tereyağına dönüşmesi için anlaşma sağlayacağız, böylece piyasadaki sütün fiyatının düşmesini önleyeceğiz. Ette de pazarda arz fazlalığı varsa, karkas et fiyatları aşağıya düşüyorsa, besisi olan firmalara 'pazarda arz fazlalığı var, hayvanınızı arz etmeyin' denildiğinde, 'ben buna yem yedireceğim nasıl olacak' dediğinde, hayvanını kaç ay tutturduysak yem parasını karşılayacağız. Pazar fazlalığını önleyip fiyatların düşmesini önleyeceğiz.

Diyelim ki pazarda arz eksikliği var, besicinin elinde hayvan varsa, biz hayvanını 'pazara sun' diyeceğiz. 'Hayvanımın iki ay beslenmesi lazım, hayvanımı pazara süremem' değinde de iki aylık alacağı tutar neyse besiciye parayı vereceğiz, o da pazara sunacak. Erken kesim, geç kesim primi vereceğiz. Böyle bir şekilde de dengeleyemezsek, depolarımızdaki eti piyasaya süreceğiz. Tüketici de üretici de bu işten zarar görmeyecek. Bir çeşit merkez bankası gibi piyasayı dengeleme görevi yürüteceğiz. Üretimin sürdürülebilir ve devamlılığını sağlayacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir