ECB Başkanı, İtalya'yı uyardı

Trichet, "İtalya yapısal reformları yapmalı ve bütçe hedefleriyle ilgili sözlerini tutmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA  - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, "İtalya'nın yapısal reformları yapması, bütçe açığını azaltacağı ve ekonominin esnekliğini yükselteceği yönünde geçen ay verdiği taahhütleri sürdürmesi gerektiğini" belirtti.

Trichet, İtalya'da yayımlanan ekonomi gazetesi "Il Sole 24 Ore"e verdiği demeçte, Başbakan Silvio Berlusconi'nin 5 Ağustos'ta, bütçenin 2013 yılına kadar dengeye kavuşacağı açıklamasının "çok önemli" olduğunu ifade etti. Trichet, "Bu yüzden, kamu finansmanının düzeltilmesiyle ilgili açıklanan bütün amaçların teyit edilmesi ve uygulanması önemli" dedi.

İtalya hükümetinin 45,5 milyar euroluk paketine doğrudan değinmeyen Trichet, İtalya'nın orta ve uzun vadeli potansiyelini tam olarak kullanmasına olanak yaratacak önlemleri uygulaması gerektiğine işaret etti.

Trichet, İtalya'nın ekonomik büyümesinin "hayal kırıklığı" yarattığını ve yapısal reformların gerekli olduğunu vurguladı.

İtalya hükümeti tasarruf planını açıklamadan önce Berlusconi hükümetine gönderilen mektupta alınacak önlemler konusunda doğrudan görüşülmüş bir anlaşma olduğu iddiasını reddeden Trichet, "Yatırımcı güveninin giderek kaybolduğunu görüyorduk ve piyasa güvenini sağlamada en uygun önlemler üzerinde bizim düşüncelerimizi İtalyan yetkililerle paylaşmanın yararlı olacağını hissettik. Görüşme olmadı" dedi.

Euro Bölgesi ülkelerine, karşılıklı denetimi ve idareyi güçlendirmeyi artırması, ekonomilerindeki zayıflığın üstesinden gelme çağrısını yineleyen Trichet, "Avrupa ülkeleri şu andaki durumu korumalı" ifadesini kullandı.

Euro Bölgesi'nde kamu finansmanına güveni desteklemek için ortak Avrupa tahvili çıkarılması olasılığıyla ilgili soruya karşılık Trichet, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) zaten Avrupa'nın teminatı altındaki tahvilleri çıkardığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir