ECB toplantısı beklentileri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Murat BERK / YAPI KREDİ YATIRIM

 

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 5 Haziran’daki toplantısı öncesinde yeni zirve seviyelerini gören gelişmiş ülke borsalarında, küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 Endeksi yeni rekor seviyelerini gördü. Diğer taraftan Mart sonu itibarıyla daha olumlu performans gösteren gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasalarının ise gelinen seviyelerde zorlanmaya başladığını görüyoruz.

Haftanın ve belki de son ayların en önemli makro beklentisi 5 Haziran’da yapılacak ECB toplantısı. Ana hatlarıyla üç senaryonun söz konusu olabileceğini düşünüyoruz. Faiz indirimi, yeni bir LTRO-ABS alımı ve geniş kapsamlı tahvil alım programı.

Bu toplantıda faiz indirimi ve gerekirse diğer ikisinin de olabileceğine yönelik sinyallerin verilebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla ECB toplantısı piyasalar açısından küçük bir hayal kırıklığı yaratabilir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke döviz volatilitelerinin düşük seyretmeye devam etmesi, ABD faizlerindeki geri çekilme ve ECB ile BOJ’dan ek adım beklentisi Mart ortalarından itibaren etkili olan yükselişlere destek olan ana faktörler. Ancak küresel döviz volatilitesinin 2007 yazından beri en düşük seviyeye gerilemiş olması burada çok fazla marj kalmadığını ve potansiyel bir volatilite artışına karşı tedbirli olunması gerektirdiğini düşündürüyor.

Daha orta ve uzun vadeye baktığımızda ise ABD’de enflasyonun önümüzdeki dönemde, daha fazla konuşulacağını ve zaman içinde piyasalar açısından en önemli gündem maddesi haline geleceğini düşünmeye devam ediyoruz.