ECOTA, ticaret hacmini 25 milyar dolara çıkarabilir

Hisarcıklıoğlu, İran ile Türkiye arasındaki Ortak Serbest Bölge çalışmasının hızlandırılması ve somutlaştırılmasını beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ECOTA anlaşmasının uygulanmasının, İran ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacmini 1 yılda 14 milyar dolara, 3 yıl sonra 25 milyar dolara rahatlıkla çıkarabileceğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-İran İş Forumunda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için "gümrük duvarları"nın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

ECOTA (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması) anlaşmasının uygulanması konusuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bu, karşılıklı olarak ticaret hacmini 1 yılda 14 milyar dolara, 3 yıl sonra 25 milyar dolara rahatlıkla çıkaracaktır" dedi.

Hisarcıklıoğlu, İran ile Türkiye arasındaki Ortak Serbest Bölge çalışmasının hızlandırılması ve somutlaştırılmasını beklediklerini ifade ederek, "İran'ın kendi sınırlarında uyguladığı enerji fiyat politikalarıyla, Türkiye sınırları içerisinde bir serbest bölge kurulmasının hayata geçirilmesi Ortadoğu'nun en büyük projesi olacaktır" diye konuştu. 

Önümüzdeki birkaç yıl içinde Pakistan-Çin demiryolu hatlarında yapılacak iyileştirmelerle Demir İpek Yolu hayalinin gerçek olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, zorlandıkları bir başka alan olan karayolu taşımacılığında da İranlı yetkililerin Türk nakliye ve lojistik firmaların maliyetlerini düşürmesini beklediklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, her yıl, özellikle Dubai'ye yönelen 20–22 milyar dolarlık İran sermayesi için Türkiye'nin daha doğru bir yatırım destinasyonu olduğuna inandıklarını kaydederek, Avrupa'nın en hızlı gelişen gayrimenkul piyasası Türkiye'nin diğer İran yatırımları açısından da güvenilir bir adres olacağına işaret etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir