Edirne'de taşkın teyakkuzu

Bulgaristan'da taşan Meriç Nehri nedeniyle Edirne'de de alarm verildi. Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hızla yükseliyor. Taşkın ihtimaline karşılık Karaağaç Mahallesi'nde eğitime bir gün ara verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
EDİRNE/SOFYA - Bulgaristan'da bir barajın duvarlarındaki çatlaklardan akan suyun karıştığı Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hızla yükseliyor.
Edirne Valisi Gökhan Sözer, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Taşkın tehlikesi olan yerlerin tahliyesine karar verebiliriz'' dedi.
Tunca Nehri, Sarayiçi mevkisinde yatağından taştı. Tunca Köprüsü'nün üzerindeki Fatih Köprüsü'nün gözlerinin tamamına yakını kapandı. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı er meydanının girişine kadar ulaşan suyun çevreye yayılması devam ediyor. Tunca Nehri üzerindeki tarihi Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleri trafiğe kapatıldı.
Sınır kapısı küçük araç trafiğine kapatıldı
Bulgaristan'da bir barajın duvarlarındaki çatlaklardan akan suyun karışması ve aşırı yağış nedeniyle taşan Meriç Nehri'nin suları Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'na ulaştı.
Kapıkule Mülki İdari Amiri ve Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, yaptığı açıklamada, Meriç Nehri'nin taşması sonucu Bulgaristan'ın sınır kapısının küçük araç trafiğine kapatıldığını belirtti.
Eğitime bir gün ara
Edirne Valisi Gökhan Sözer, Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerinin yükselmesi nedeniyle taşkın ihtimalinin ortaya çıktığını, bu nedenle Karaağaç Mahallesi'nde eğitime bir gün ara verildiğini bildirdi.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Tunca Nehri'nin debisi 2 saatte 20 metreküp/saniye artarak 191 metreküp/saniyeye, Meriç Nehri'nin debisi ise 74 metreküp/saniyelik artışla 812 metreküpe ulaştı.
Bulgaristan'da doğal felaket alarmı
Bulgaristan Bölgesel Geliştirme Bakanlığı, Türkiye sınırına yakın Kırcaali, Harmanlı, Svilengrad ve Lyübimetz bölgelerinde "doğal felaket" alarmı verdi.
Bulgaristan’ın Güneyinde İvaylovgrad barajı duvarının çökmesi üzerine su altında kalan Harmanlı bölgesindeki Biser köyünde kurtarma çalışmaları sürüyor. Meriç nehrinin taşması sonucu Lyübimetz–Svilengrad yolu ulaşıma kapandı.
Sivil Savunma ekipleri hava kuvvetlerine ait helikopterlerle halkı tahliyeye çalışırken, su baskınından dolayı ölenlerin sayısı üçe çıktı.
Öte yandan Kırcaali bölgesinde Yukarı Arda baraj sistemine bağlı 8 küçük barajın da taştığı bildirildi.
Yunanistan da alarmda
Bulgaristan'daki İvanova gölü barajının yıkılması nedeniyle Yunanistan'ın Evros (Meriç) bölgesinde Meriç nehrinin taşma olasılığına karşı bölgede alarma geçildiği bildirildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir