Egebal yeni tesis kurdu, satışlarını ikiye katlayacak

Faaliyete 19 yıl önce Almanya ve Fransa’daki balcılara ürün tedarik ederek başlayan Egebal, bugün bir yandan yurtdışına markalı ihracatını artırırken, bir yandan da iç pazarda büyümesini sürdürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

İZMİR - Aliağa’da 15 milyon TL yatırımla Türkiye’nin en büyük bal tesislerinden birini kuran Ege NKM, Egebal markası ile yurtiçinde ve yurtdışında pazarlama atağına kalktı. Firma şu an 2 bin 500 ton olan üretimini, 3 yıl içinde 5 bin tona çıkarmayı hedefliyor. 

Yeni tesisin resmi açılışını geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katıldığı törenle yaptıklarını söyleyen Ege NKM Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kalpaklıoğlu, “Aliağa OSB’de Türkiye’nin en büyük bal tesislerinden birini kurduk. Tesis yıllık 5 bin 500 ton kapasiteye sahip. Biz yola 19 yıl önce Türk balını ihraç etmek amacıyla çıktık. Fakat son dönemde stratejimizi değiştirdik ve iç piyasaya da yöneldik. Bu amaçla Egebal markasını oluşturduk. Tanıtım ve pazarlama altyapımızı kurduk ve iç piyasa atağımızı başlattık. Bunun sonucu olarak da 2013’ten 2014’e satışlarımızı yüzde 100 artırdık. Geçen yıl yurtiçi ve yurtdışı toplamında 2 bin 500 tonluk satış rakamına ulaştık. Önümüzdeki 3 yıl içinde bunu ikiye katlamayı hedefliyoruz. Yani 2018’de 5 bin tonu aşacağız” diye konuştu. 

Markalı ihracatı artıracak 

Şu an iç piyasa ağırlık verdiklerini belirten Kalpaklıoğlu, “Ürünümüz Türkiye’nin belli başlı zincir mağazalarında satılıyor. Bunların sayısı da sürekli artıyor. Üretimin yüzde 30’unu ihraç ediyoruz. Sürekli yeni pazarlar arıyoruz. Ar-Ge’ye büyük önem veriyoruz. Bunun için yurtdışından çok ciddi maliyetlerle cihaz yatırımı yaptık. Oluşturduğumuz laboratuvarda tüm analizleri yapabiliyoruz. Elemanlarımız yetişti. Bir bal fabrikasının laboratuvarı ne kadar iyiyse, o fabrika da o kadar iyidir. Altyapımız tam. Ege bal markası da yükselen bir trend izliyor. Her geçen gün daha iyi noktalara geliyoruz” dedi. 

Balın lezzeti yanında en sağlıklı ve faydalı gıdalardan biri olduğuna dikkat çeken Kalpaklıoğlu, “Bizim hedefimiz balı çocuklara sevdirmek. Malum çocuklar çikolata ve kakao içerikli ürünlere daha çok ilgi duyuyorlar. Bunun nedenlerinin başında sunum geliyor. Biz de son yıllarda çocukların hoşuna gidecek, ürünü kullanmalarını kolaylaştıracak, pratik, çizgi film karakterlerinin yer aldığı, 5’er, 10’ar, 40’ar gramlık küçük ambalajlara ağırlık verdik. Balı kavanoz yanında tüp ve çubuk ambalajlara koyduk. Bunun geri dönüşlerini de aldık. Bir nesli Egebal ile yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu altyapıyı tamamladık, 3 yıl boyunca üst yapı çalışmaları yaparak koyduğumuz hedefe ulaşacağız” diye konuştu. 

Egebal’ı 1996’da kurduğunu hatırlatan Kalpaklıoğlu, “Almanya ve Fransa’ya gittiğimde orada özellikle çam balına büyük talep olduğunu gördüm. Dünya çam balı üretiminin yüzde 95’i Türkiye’de yapılıyor. Almanya ve Fransa’daki büyük bal firmalarına tedarikçilik yaparak işe başladım. Bu işimiz hala sürerken, zamanla markalı ve ambalajlı ihracata ve pazarlarımı çeşitlendirmeye yöneldim. Şu an geldiğimiz noktada 38 ülkeye hem çiçek balı, hem çam balı ihracatı yapıyoruz. Son dönemde başta Japonya ve Çin olmak üzere Uzakdoğu’ya yöneldik. Dünyanın açık ara en büyük bal üreticisi olan Çin’e bal ihraç etmek, bizi ayrıca mutlu ediyor” dedi.

"Balın pasaportunu çıkarıyoruz"

Yurtdışındaki müşterilerin alım yaparken kılı kırk yardığını vurgulayan Nedim Kalpaklıoğlu, “Avrupa ülkeleri dışındaki pazarlara ve yurtiçine de aynı kalitede üretim yapıyoruz. Standardımız aynı. Edirne’den Erzurum’a kadar sözleşmeli üreticilerimiz var. Biz onlardan aldığımız ürünlere 65’ten fazla analiz yapıyoruz, bu süreç 3 gün sürüyor. Balın pasaportunu çıkarıyoruz. Yıllardır büyük ambalajlarla ihracat yaptık. Artık hazırız, Egebal markasıyla olan satışlarımızı artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir