Egeli dericiler, yeniden Galiko dedi

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nde 2010-2014 döneminde başkanlık görevine yeniden Jak Galiko seçildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Jak Galiko, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nde 2010-2014 döneminde başkanlık görevine yeniden seçildi.

EİB bünyesindeki 12 birliğin genel kurul sürecinde Deri ve Deri Mamulleri Birliği'nin genel kurulu tamamlandı. Genel kurulda tek liste ile yapılan seçimde mevcut başkan Jak Galiko, tekrar başkanlığa seçildi.

Yönetim kurulunda Mustafa Sepici, Süleyman Tahiroğlu, Ferit Söylemezli, Ümit Özkan, Erkan Zandar, Özcan Kanar, Ömer Ağartıoğlu, Ruşen Savranoğlu, Vasfi Ses Soyoğlu ve Erdinç Arktıy yer aldı.

Galiko, genel kurulda yaptığı konuşmada, sektörün ihracatçı birliğine biraz daha sahip çıkması gerektiğine, yeni yasaya göre birliğin kapatılarak ihracat işlemlerinin İstanbul'daki birlikten yapılmasının mümkün olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de deri serbest bölgesine sahip tek bölge olduklarını, bu bölgede yaşanan sorunların birlik için önemli bir faaliyet alanı olduğunu dile getiren Galiko, bu sorunların çoğunun mücadele gerektirdiğini kaydetti.

Galiko son olarak serbest bölgelere transit olarak gelen akaryakıttan alınmak istenen KDV ile ilgili mücadele verdiklerini, görüştüğü tüm yetkililerin kendine hak vermesine rağmen bu konuda mesafe alamadıklarını belirtti. Galiko, sorun çözülemediği taktirde Menemen Deri Serbest Bölgesi'ndeki fabrikaların yıllık 17.5 milyon dolar para ödemesi gerekeceğine dikkati çekti.

İhracatçı, aşırı değerli TL'den şikayetçi

İhracat ve istihdamın önündeki en büyük engelin aşırı değerli TL olduğunu, mevcut ortamda ihracat artsa da bunun işsizliği azaltmayacağını savunan Galiko, "Şayet bir ülkenin büyümesi işsizliği azaltmıyorsa bilin ki bu büyümeden yalnız büyük sermaye sebepleniyor" dedi.

Çin'in uluslararası kurumlar ve ABD'nin baskısına rağmen para değerini düşük tutmasının ardında üretimi, istihdamı ve ihracatı artırma isteğinin yattığını dile getiren Galiko, Türkiye'nin ise değerli para birimi ile ithalat ülkesi haline geldiğini savundu.

Genel kurulda divan başkanlığı görevini yürüten TİM Yönetim Kurulu Üyesi Jak Eskinazi ise Türkiye'de istihdama en büyük zararı aşırı değerli TL'nin verdiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin para değerini düşürmediği sürece ithalatı ve rakip ülkelerdeki istihdamı destekleyeceğini söyleyen Eskinazi, son dönemdeki sıcak para girişlerine dikkati çekti.

Eskinazi, "Dünyada dolaşan likidite kriz öncesindeki likiditeden fazla olmaya başladı. Bu yeni bir krizin habercisi mi ? Umarız değildir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir