"Eğitim ve kültürde geri kalmamıza hayıflanıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür Sanat Özel Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada "Eğitim ve kültür konusunda niye nispeten geri kaldığımız hususunda hep hayıflanıyorum. Demek ki bir şeyleri eksik bırakmışız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni"ne katıldı.

Erdoğan törende yaptığı konuşmada, "Geçtiğimiz 15 yılda her alanda tarihi başarılara imza atarken eğitim, öğretim ve kültür konusunda niye geride, nispeten geride kaldığımız hususunda hep hayıflanıyorum. Demek ki bir şeyleri eksik bırakmışız. İnşallah önümüzdeki dönemde bu eksikleri tespit edip ortadan kaldıracak geçmişin kayıplarını telafi etmenin yanında geleceğe güzel bir miras bırakacak eğitim, öğretim ve kültür politikalarını hayata geçireceğiz." dedi.

"Türk milleti olarak asla papağanlaşmayacağız"

Türkiye'nin 2023 hedeflerinin somut unsurları için çalışırken, kültür ve sanatın da asla ihmal edilemeyeceğini bildiren Erdoğan, Cemil Meriç'in "Zavallı Türk aydını, Batılı dostları alınmasınlar diye, hazinelerini gizlemeye çalışır. Sonra unutur hazineleri olduğunu, düşmanın putlarını takdis eder, hayranlıklarını benimser. Dev, bu arada papağanlaşır." sözlerini hatırlattı.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Türk milleti olarak asla papağanlaşmayacağız. Bunun için önce kendi hazinelerimize sahip çıkacağız. Bize unutturulan, unutturulmaya çalışılan tüm hazinelerimizi keşfederek adeta ortaya bir envanter koyacağız. Çünkü güçlü bir envantere sahibiz. Sonra bu büyük birikimin ışığında geleceğe bırakacağımız yeni hazineleri üretmenin gayreti içinde olacağız. İşte Baksı Müzesi'ni ben şu anda öyle görüyorum. Odunpazarı Müzesi'ni öyle görüyorum. Devlet bunları yapar ayrı ama özelin, bu ülkenin birer ferdinin kalkıp da 'Ben de bir müze yapayım' demesi ayrı bir konu. Evinizde, depolarınızda saklayabilirsiniz ama o depolarda eriyip kaybolur gider. Ama kalkar da millete, toplumun emrine amade kılacak şekilde halkın emrine sunarsanız o zaman o ayrı bir değer kazanır."

Birilerinin bu sözleri yanlış anlayacağını, Batı düşmanlığıyla itham edeceğini söyleyen Erdoğan, "Halbuki bizim kimseye bir düşmanlığımız yoktur. Tam tersine biz dünyada nerede iyi, güzel, faydalı olan bir şey varsa onu bulmak, almak, değerlendirmekle mükellef olduğumuza inanıyoruz." dedi.

Taklit değil telif peşinde koşan, papağanlaşan değil analitik düşünen, konuşan ve davranan olunması gerektiğinin bilinciyle emin şekilde geleceğe yönelindiğini dile getiren Erdoğan, maziden atiye kurulan köprünün, her geçen gün daha da güçlendirilerek 2053 ve 2071 vizyonlarını biçimlendirdiklerini söyledi. Erdoğan, ancak bu şekilde geleceğin dünyasında hak edilen yere ulaşılabileceğini kaydetti.

"Kabiliyetse, bizim evlatlarımızdaki kabiliyeti inanın başka hiçbir yerde görmedim dersem yeridir." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Evlatlarımıza güveneceğiz, inanacağız. Biz inanıyoruz, güveniyoruz ve bunu başaracaklar. Çalışkanlıksa, bizim milletimizin çalışkanlığının ve fedakarlığının örneği pek az bulunur. Yanımızda komşular var. İnanın doğru dürüst çalışmıyorlar, paraysa acayip de para alıyorlar ama tembeller, bizim insanımız gibi değiller. Örnekleriyle ortada. Bu durumda sorunu insan keşfetme ve insan yetiştirme sistemimizde, daha doğrusu sistemsizliğimizde arayacağız. Bir söz var. Öyle 'Saldım çayıra mevlam kayıra' mantığıyla bu işlerin içinden çıkamayız. Geçtiğimiz 15 yılda her alanda tarihi başarılara imza atarken eğitim, öğretim ve kültür konusunda niye geride, nispeten geride kaldığımız hususunda hep hayıflanıyorum. Demek ki bir şeyleri eksik bırakmışız. İnşallah önümüzdeki dönemde bu eksikleri tespit edip ortadan kaldıracak geçmişin kayıplarını telafi etmenin yanında geleceğe güzel bir miras bırakacak eğitim, öğretim ve kültür politikalarını hayata geçireceğiz.

Ödüller sahiplerine verildi

"Sinema" dalında Safa Önal, "Musiki" dalında Cüneyt Kosal, "Sanat Tarihi" dalında Prof. Dr. Nurhan Atasoy, "Tasavvuf Tarihi" dalında Prof. Dr. Süleyman Uludağ ile "Kültür ve Sanat Kurumu" dalında Baksı Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödüllerini aldı.

Baksı Müzesi kurucularından Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'a ödülü, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir