Ek vergi sektöre zarar verir

Yalçıntaş, "İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ ile dokuma kumaş ve hazır giyim ithalatına yaklaşık 3'te 1 ek vergi getirilmesi sektöre zarar verir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ ile dokuma kumaş ve hazır giyim ithalatına yaklaşık 3'te 1 ek vergi getirilmesinin sektöre zarar vereceğini bildirdi.

Murat Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, İTO olarak prensipte korumacılığın her türüne karşı olduklarını, Türkiye'nin 1980 sonrası gelişiminin arkasındaki en önemli gücün açık pazar ve serbest rekabet anlayışı olduğunu, bu anlayıştan geri dönülmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Korumacılık bir sektöre sağlandığında sıkıntıya düşen her sektörün aynı şekilde korumacılık isteyeceğini ifade eden Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Tebliğ ile dokuma kumaş ve hazır giyim ithalatına yaklaşık 3'te 1 ek vergi getirilmesi sektöre zarar verir. Bu tebliğ ile AB ülkeleri ve serbest ticaret anlaşması imzaladığımız ülkeler dahil olmak üzere tüm dünyadan yaptığımız tekstil ve hazır giyim ithalatına ek vergi gelmektedir. Dokuma kumaş ürünleri ithalatına yüzde 30'lara varan ek vergi getirilmesi hazır giyim sektörüne zarar verecektir. Kumaşta ve hazır giyimde gümrük oranlarını yükseltirseniz maliyetler artar, ürünler pahalanır, sonuçta bu işten tüketici zarar görür. Ayrıca maliyet artışı ihracatta da mevzileri kaybetmemize neden olur."

Yalçıntaş, hazır giyim ihracatının yüzde 40'tan fazlasının ithalata dayalı ürünlerle yapıldığını, ince ve hafif nitelikli kumaş gibi Türkiye'de üretimi olmayan veya yetersiz olan birçok tekstil ürününü Türkiye'nin ithal ettiğini belirterek, "Buna yüzde 30 ilave vergi koyarsak nihai ürünün fiyatı ister istemez artar. Kumaş ithalatını engelleyelim derken hazır giyim ihracatını da baltalarız" görüşüne yer verdi.

Uzun yıllar Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan tekstilin ve hazır giyimin daha rekabetçi olması için korumacılıktan önce yapılması gerekenler olduğunu bildiren Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"2010 yılında hazır giyim ithalatının yerli üretime oranı 2005 yılına göre yüzde 278 oranında arttı. Neredeyse 3 kat artış söz konusu. 2005'te 576 milyon dolar olan hazır giyim ithalatı 2010 yılının ilk 11 ayında 1 milyar 964 milyon doları aştı. Bu rakamlar değerlendirildiğinde önlem alınmasının şart olduğu görülüyor ama bu önlem koruma duvarları inşa etmek değildir. Öncelikle sektörün girdi maliyetlerinin düşürülmesi çok önemli. Bu da enerji, istihdam, finansman, navlun gibi girdilerin ucuzlatılmasıyla olur. Bunun yanı sıra kayıt dışılık ile fikri ve sınai mülkiyet hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması şart."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir