Eker: Et ithalatı devam edecek

ASO Meclis toplantısına katılan Bakan Eker, et fiyatlarının artması ile ilgili görüşlerini paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, et sıkıntısıyla ilgili kısa vadede aldıkları tedbirler arasında, ihtiyaç duyuldukça et ithalatının sürdürülmesinin de yer aldığını ifade etti. Bakan Eker, et fiyatlarının artmasındaki bir etkeni de, "Benim zabıtam yok, benim Bakanlık olarak denetim mekanizmam yok. O nedenle kasap eti kaça almış kaça satıyor, kontrol edemiyoruz. Bu yüzden de et fiyatlarında edinilmesi gerekenden fazla kar elde edilebiliyor" diye açıkladı.

Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Ekim ayı Meclis toplantısına katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker burada et fiyatlarının artması ile ilgili görüşlerini ve tarım sektöründeki son rakamları dile getirdi.

"Denetim yetkim yok"

Bakan Eker, et fiyatlarının dünyada ortalama yüzde 23 oranında arttığını ifade ederek, Türkiye'de fiyat artışının dünyadakinin gerisinde kaldığını ifade etti. Eker, et fiyatlarının artmasındaki temel nedenlerden biri olarak da Bakanlık olarak kendilerinde denetim yetkisi olmamasını gösterdi. Bakan Eker, "Bana balı zabıta yok, denetim mekanizmam yok, bu nedenle de hangi kasap eti kaça almış kaça satıyor. Kontrolünü yapamıyoruz. Şu an da Karkas ette bile kasap maliyetinin üzerinden elde etmesi gereken kardan çok daha fazla kar elde etmek için eti pahalıya satabiliyor" dedi.

Türkiye'de yaşanan et fiyatlarındaki artışın indirgemeci yaklaşımla açıklanamayacağını ifade eden Bakan Eker, 2002 ve 2009 yıllarında et fiyatlarında enflasyon üzerinde bir artışın olmadığını savundu. Bakan Eker, "Türkiye 2007-2008 yıllarında en şiddetli kuraklıklarından birini yaşadı. Bu durum hayvancılığın aleyhine gelişti. Ama bu memlekette kesilecek hayvan sıkıntısı yok" dedi.

"1 milyon tondan fazla et üretiyoruz"

Bakan Eker, mevcut et kombinesinin yılda yüzde 30'una kadar kesilebildiğini ifade ederek, "Türkiye'de 11 milyon sığırın varsa, bunun 3.3 milyonunu kesebilirsin demektir. Her hayvanda 200-250 kg. et olduğu hesaplanırsa, yılda 800 bin ton büyük baş hayvandan et getirisi olur. TÜİK rakamlarına göre de Türkiye'de 27 milyon keçi ve koyun var. Koyun ve keçide kasaplık et yıllık yüzde 48'dir. Bu kesimin yapılması ile de 200 bin ton et sağlanır ve bu şekilde Türkiye'de mevcut 1 milyon ton yıllık et üretim potansiyeli var. Kaçak ve kayıt dışı etlerde bu rakamlara dahil değil tabiî ki" dedi.

"Büyükbaş sayısı yüzde 10'a yakın arttı"

Türkiye'de sığır varlığı sayısının yüzde 9.3 oranında arttığını ifade eden Bakan Eker, "Biz geldiğimizde 9.8 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı şimdi 11 milyona çıktı. 1 hayvandan yılda bin 700 litre süt elde edilirken bugün bin 800 litre süt elde ediliyor. Türkiye'nin 8.5 milyon ton olan süt üretimi bugün 12. Milyon tona çıktı" dedi. Bakan Eker, Türkiye'nin 50 milyon ton kaba yeme ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de 25 milyon ton yani ihtiyacın yarısı kadar kaba yem üretiliyordu. Biz bunun 35 milyon tona çıkmasını sağladık. Eğer biz tarımı ihmal etmeseydik Türkiye'nin 2005 yılına kadar bir tarım kanunu olurdu. Bu kanunu da biz çıkardık" dedi.

 

Çiftçiye 5.6 milyar lira destek sağlandı

Bakan Eker, 2002 yılında çiftçiye 1 milyar 860 milyon TL destek verildiğini ifade ederek, bu rakamın bu yıl 5 milyar 600 milyon TL'ye çıkarıldığını belirtti. Bakan Eker, "2002 yılında çiftçiye 1 milyar 860 milyon TL destek veriliyordu. Bu rakamın yalnızca yüzde 4.4'ü hayvancılığa gidiyordu. Yani Türkiye 2002 yılında 83 milyon TL hayvancılık sektörüne destek veriyordu. Biz bu rakamı bu yıl 1 milyar 250 milyon TL'ye çıkardık, sadece hayvancılık için. Genel manada tarım desteği 3 kat arttı" diye konuştu.

Bakan Eker, üretimde verimliliğin artması için tarım ve hayvancılık sektörünü ilgilendiren 30 çeşit makine ve ekipmana yüzde 50 hibe destek verdiklerini ifade etti. Bakan Eker, "Bugüne kadar 63 bin projeye 300 milyon dolar hibe olarak ödeme yaptık" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir