EKK, Babacan başkanlığında toplandı

Toplantıya bakanların yanı sıra iş dünyasından TÜSİAD Başkanı Boyner de katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında Başbakanlık eski binada toplandı.

Toplantıya Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve üst düzey bürokratlar katılıyor.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı öncesi yalnızca fotoğraf alınmasına izin verildi.

Toplantıdan sonra yazılı bir açıklama yapılması bekleniyor.

TÜSİAD'ın gündeme getireceği konular

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında kriz sonrası sürdürülebilir yüksek büyüme sürecine geçiş ve istihdam yaratma yolları ile küresel ekonominin yeniden yapılanacağı önümüzdeki günlerde Türkiye'nin rekabet düzeyinin hızla artırılması konularına ağırlık verilmesinin planlandığını bildirdi.

Çalışma gruplarının öncelikli gündem maddeleri

Açıklamada, TÜSİAD Çalışma Gruplarının öncelikli gündem maddeleri şöyle sıralandı:

"Vergi Çalışma Grubu; Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasına ilişkin sorunlar, katma değer uygulamalarına ilişkin sıkıntılar, vergi incelemelerinde mevcut sorunlar ve çözüm arayışları çalıştayı özet bulguları, vergi mevzuatındaki değişikliklerde yaşanan gecikmeler.

Bankacılık Çalışma Grubu; kredi maliyetlerinin azaltılması için öneriler, kredi hacminin genişlemesi/kaynak ihtiyacının karşılanması için öneriler.

Sermaye Piyasaları Çalışma Grubu; Delisting (listeden, borsa kotundan çıkarma) konusunda beklenen düzenleme, döviz ile özel sektör tahvil ihracı konusunun takip edilmesi, Aracı Kurum Ücretlendirme Esaslarına İlişkin Tebliğ Taslağı, Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağına ilişkin görüşler.

Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu; kayıtiçi faaliyetlerin özendirilmesi, ekonominin kayıt içi istihdam yaratma potansiyelini güçlendirmesi, aktif istihdam politikalarının izlenmesi, denetim kapasitesinin güçlendirilmesi ve yaptırımların ağırlaştırılması, kayıt dışı ile mücadelede toplumsal mutabakatın güçlendirilmesi, kayıt dışı ile mücadelede kurumsal işbirliğinin güçlendirilmesi.

Karar lama süreçlerinde STK katılımı

Kamu Reformları Çalışma Grubu; karar alma süreçlerine STK katılımı, kamu alımları sisteminin AB'ye uyumu.

Şirketler Hukuku Çalışma Grubu; Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimi.

Fikri Haklar Çalışma Grubu; Anayasa Mahkemesinin E:2005/57 ve K:2009/19 Sayılı kararı ile iptal edilen "551 Sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"nin 136. maddesinin cezalara ilişkin (b) ile 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 48. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin iptalinden doğacak olan hukuki boşluk.

Perakende Sektörü ve Tüketici Hakları Çalışma Grubu; Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı Taslağı.

Sanayi Çalışma Grubu; sanayi stratejisinin oluşturulması, sanayi politikası yuvarlak masa toplantıları, teşvik politikalarının değerlendirilmesi, sanayinin üzerindeki ek yüklere ilişkin değerlendirme.

Çevre Çalışma Grubu; Türkiye'nin Düşük Karbonlu Ekonomiye Geçişi-İklim Değişikliği ile Mücadele, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği.

Tarım ve Gıda Çalışma Grubu; Tarım ve Gıda Politikalarının Değerlendirilmesi, Gıda ve Yem Amaçlı GDO ve Ürünleri Hakkında Yönetmelik.

Ulaştırma Çalışma Grubu; ulaştırma sanayi entegrasyonunun sağlanması, Demiryolu Kanun Tasarısının değerlendirilmesi, dış ticaret rejiminin değerlendirilmesi, gemi inşa sanayinin durumunun değerlendirilmesi.

Enerji Çalışma Grubu; 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununun değerlendirilmesi, 4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununun değerlendirilmesi, enerji Yatırımları ile ilgili sağlanabilecek destekler, enerji sektörü değerlendirme platformu.

İstihdam ve sosyal güvenlik çalışma grubu

İstihdam ve Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu; istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına devam edilmesi, çalışma hayatını düzenleyen yasaların, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ele alınması, işgücü piyasasında eğitim yoluyla vasıf uyumu sağlanması ve iş arama etkinliğinin güçlendirilmesi, kadın istihdamının artması için ek tedbirler, sosyal güvenlik ve sağlık sigortası sistemindeki gelişmeler.

Sağlık Çalışma Grubu; sağlık sisteminde üretim faktörlerinin verimliliğini artıracak önlemlerin sektörle birlikte alınmasının sağlanması.

Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışma Grubu; eDönüşüm Türkiye projesi kapsamındaki eylemler, bilgi ve iletişim teknolojileri, e-Devlet gibi alanlarda kamu kurumları arası yetki karmaşası, telekomünikasyon üzerindeki vergi yükü, bilgi ekonomisine geçiş sürecinde Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hız verilmesi.

Girişimcilik ve Yenilikçilik Çalışma Grubu; mevcut Ar-Ge ve inovasyon teşvik uygulamalarında verimliliğinin artırılması, girişimcilerin teknolojiye yatırım yapmalarının kolaylaştırılması, erken dönem girişimciliği destekleyecek mekanizmaların çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, ülkemizdeki risk sermayesi kaynaklarının artırılması.

İnovasyon Seviyeleme Çalışma Grubu; mevcut Ar-Ge düzenlemelerinde karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve başarılı ülke uygulamalarına ilişkin görüş belgesi.

Dış Ticaret ve Gümrük Birliği Çalışma Grubu; piyasa gözetimi ve denetimi uygulamaları ve gümrüklerde beyan esasına geçiş, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye'ye etkileri, Londra Metal Borsasının Türkiye'ye girişi.

Bölgesel Gelişme, İşdünyası ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İlişkiler Komisyonu; kalkınma ajansları ve KOBİ'ler."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir