Ekmek fiyatlarına gizli zam!

Yeni yayınlanan tebliğ ile birlikte ekmeğin gramajı 300 gramdan 250 grama düşürülürken, Türkiye Fırıncılar Federasyonu ise ekmek fiyatında bir değişiklik olmayacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte yeni düzenlemenin ardından ekmek fiyatında kesinlikle olumsuz bir değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi.
Balcı, düzenlediği basın toplantısında, Türk Gıda Kodeksi ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğinin dün Resmi Gazete'de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Tebliğle ekmekte tuz oranının azaltıldığını, kepek oranının ise artırıldığını bildiren Balcı, tebliğle gramajın da 300 gramdan 250 grama gerilediğini ifade etti.
Ekmek fiyatına da değinen Balcı, kesinlikle ekmek fiyatında olumsuz bir değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi.
Balcı, "Ülkemizde yaklaşık 18-20 aydır ekmeğin azami kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruştur. Bu, gramın düşmesiyle beraber yine 2 lira 85 kuruşu geçmeyecektir" dedi.
Balcı, fiyata ilişkin bir soru üzerine, "Ekmeğin kilogram fiyatının ülke genelinde uygulanan 2 lira 85 kuruşun üzerinde olması söz konusu değil. Gramın düşmesiyle birlikte fiyat da ona göre düşmüş olacak. Bugün itibarıyla ekmek fiyatında bir değişiklik söz konusu değil" diye konuştu.
"Ankara'da fiyat düşecek"
Ekmek fiyatının ne kadar olacağının sorulması üzerine de Balcı, "Ankara'da bugün ekmek fiyatları 300 gramı 80 kuruşsa, bu 250 grama düşmesiyle birlikte 60-70 kuruş seviyesine, onu arkadaşlarımız hesaplayacaktır, düşmüş olacaktır. Ama altını çizerek ifade ediyorum ülkemizde 18 aydır kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruştur. Kaç lira olursa olsun, kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruşu geçmeyecektir" diye konuştu.
Ekmekte kepek oranı arttıkça fiyatta bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin soruya karşılık da Balcı, düzenlemeyle normal ekmekteki kepek oranının bir nebze artmış olacağını, ancak kepekle un arasında çok büyük bir fark olmadığı için fiyatta bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.
Yeni fiyatın ne zaman yürürlüğe gireceğinin sorulması üzerine de Balcı, grama ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girme tarihinde bir aylık süre olduğunu, tuz ve kepek oranına ilişkin düzenlemeye dönük ise temmuz ayına kadar süre bulunduğunu hatırlattı.
Bu konularda ilginizi çekebilir