”Ekonomi gerçek anlamda toparlanma sürecine girdi”

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, önümüzdeki dönemde enflasyon ve işsizlik oranlarının hızlı bir şekilde aşağı ineceğini ümit ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, ekonominin toparlanma sürecine girdiğini belirterek, "Önümüzdeki dönem Türk ekonomisinin göreceli avantajları, iç talebin güçlü olması, tüketime yönelik yüksek olması çerçevesinde işlerin açılacağı varsayımıyla bu enflasyon, işsizlik oranlarının da hızlı bir şekilde aşağı ineceğini ümit ediyoruz" dedi.

Bazı açılış ve programlara katılmak üzere Sivas'a gelen Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, bankanın Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Tesislerinde il protokolü ve iş adamlarına verdiği yemeğe katıldı.

Çağlar, burada yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik krize değinerek, küresel ekonomide öncelikle finansal kriz olarak başlayan olgunun daha sonra ekonomik krize dönüştüğünü, ardından da psikolojik kriz şeklinde bugünlere kadar gelindiğini söyledi.

Türk ekonomisine 2009 yılında bakıldığında iç ve dış talepte ciddi bir daralma yaşandığını ifade eden Can Akın Çağlar, şunları kaydetti:

"Dış ticaret hacminde bir gerileme yaşadık. Ekonomik aktivitilerimizde yavaşlamalar oldu. İstihdam malum sorunlar yaşıyoruz. Azalan işlemler ve cari açık, önümüzdeki dönem elimizi güçlendirecek hususlardan bir tanesi. Bütçe dengelerindeki bozulmalar rakip ülkelerimizden daha az olduğu için, bundan sonraki dönemde çıkış anlamında en şanslı ülkelerden olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Geçmiş 7 yıla baktığımızda, bugüne Türkiye pozitif anlamda ortalama yüzde 7'lerde büyüme sergilemişken, 2009 yılında bütün dünyada olduğu gibi bizde de bir daralma süreci yaşandı ve bu seneyi takip ettiğimiz ölçüde yüzde 4.7 negatif büyümeyle tamamlamış vaziyetteyiz. Grafikler şunu gösteriyor ki ekonomimiz bundan sonraki süreçte gerçek anlamda bir toparlanma süreci içerisine girdi. Sanayi üretim endeksinin negatif seviyelerden artık pozitif seviyelere geliştiğini, kapasite kullanım oranlarının yüzde 59'lara indiği ortamdan bugün yüzde 67'lere kadar çıktığı süreçleri yaşadık. İstihdam tekli rakamlara kadar indirmiştik. 2006 yılında yüzde 9.9'a kadar inmişken bugün yüzde 14'lere kadar çıktık. Ama önümüzdeki dönem Türk ekonomisinin göreceli avantajları, iç talebin güçlü olması, tüketime yönelik yüksek olması çerçevesinde işlerin açılacağı varsayımıyla bu enflasyon, işsizlik oranlarının da hızlı bir şekilde aşağı ineceğini ümit ediyoruz. Enflasyon bizim hep sorunumuzdu. Ama uygulanan doğru politikalar, para politikaları, mali politikaları çerçevesinde ciddi oranlarda aşağılara çekildi."

"Yurt içinde bin 305 şube faaliyetlerine devam ediyor"

Bankanın faaliyetleri hakkında da bilgi veren Çağlar, Ziraat Bankası'nın yurt içinde bin 305 şube, yurt dışında 17 ülke, 67 noktada faaliyetlerine devam ettiğini bildirdi.

Ziraat Bankası'na son bir yılda 2 bin 500 yeni personel aldıklarını, toplam 22 bir 200 personelle hizmet verdiklerini belirten Çağlar, "Türkiye'nin yıllardır bir numarasıyız. Bundan sonrada bir numara olma konumumuzu devam ettireceğiz. Ama bundan sonraki stratejimiz Türkiye'nin yerel gücü olan bu bankanın, hepimizin olan bu bankanın bölgesel güç haline gelmesine çalışacağız" dedi.

Kamuya yük olan Ziraat Bankası'nın, artık kamuya kaynak bir banka haline geldiğini ifade eden Çağlar, Ziraat Bankası kredilerinin yüzde 25'inin Marmara Bölgesi'nde, yüzde 75'inin diğer bölgelerde kullandırıldığını, sadece belli bölgelere değil, Türkiye'nin tüm yörelerine kredilerini ulaştırdıklarını söyledi.

Bireysel kredilerde sektör lideri olduklarını bildiren Çağlar, bankalarla aralarında bu konuda açık ara fark olduğunu, haftada 348 milyon TL bireysel kredi kullandırdıklarını kaydetti.

Sivas Valisi Ali Kolat ise Ziraat Bankası'nın elektronik bankacılık hizmetinde dünyada ilkler arasında yer alan, "insansız bankacılık" olarak adlandırılan hizmetinin Sivas'ta başlatılmasından memnun kaldıklarını belirtti.

Türkiye'de ikinci olarak Sivas'a getirilen bu hizmetin yaygınlaşmasını isteyen Vali Kolat, Çağlar ve ekibine teşekkür etti.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım da Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar'a, kentte KOBİ'lere sağladıkları destekten dolayı teşekkür belgesi verdi.

Sivasspor Kulübü Basın Sözcüsü Fikret Ünsal da Çağlar'a, üzerinde adının yazılı olduğu 58 numaralı Sivasspor formasını armağan etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir