Ekonomide yeni bir perde açılıyor

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, yeni Ticaret ve Borçlar kanunlarının sanayicinin, tüccar ve esnafın anayasası olduğunu, bu yüzden her iki kanuna büyük önem verdiklerini belirterek, "2011 yılında, 1950 model arabayla daha fazla yol alabilmemiz mümkün değil" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Birlik Merkezi'nde düzenlenen Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ilgili seminerin açılışında bir konuşma yaptı.

Hisarcıklıoğlu, küresel krizin ardından dünyada yeni bir rekabet haritasının şekillendiğini bu yeni ortama uyum sağlayan ülkelerin daha hızlı büyüdüğünü, zenginleştiğini kaydetti. Türkiye'de ekonomiyi büyüten, yatırımları ve istihdamı sağlayanın özel sektör olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu yüzden özel sektörü güçlendirecek her adımın, gündemin esas maddesi olması gerektiğini vurguladı.

Yıllardır Meclis gündeminde bekleyen bu iki kanunun öncelikle yasalaşması için geçen sene iktidar ve muhalefet partilerini ziyaret ettiklerini ve özel sektörün geleceği açısından bu düzenlemelerin önemini anlattıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ancak iki kanunun tüm maddelerinde mutabık kalmadıklarını söyledi.

Hazırlık yapmayanlar zorlanacaklar

Bu kanunlarda, itirazda bulundukları yerler olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, her iki kanunun yürürlük sürelerinin uzun tutulması sayesinde, bunların da çözülmesini beklediklerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Yeni Ticaret ve Borçlar Kanunlarıyla Türkiye ekonomisinde yeni bir perde açılıyor. Uluslararası standartlarda kurallar, ticari hayata hakim olacaktır. Şirketlerimizin, özellikle de KOBİ'lerin bu yeni döneme uyum sağlaması için  önemli hazırlıklar yapması gerekiyor. Bu hazırlığı yapmayan veya geciktiren şirketlerimiz, rekabette zorlanacaklardır."

Yeni  Ticaret Kanununun eskisine göre önemli ölçüde temel felsefe ve yaklaşım değişikliği içerdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bunun da halen mevcut şirketlere, uyum konusunda önemli yükümlülükler getirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yeni kanun her ne kadar 31 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecekse de, bu yükümlülüklerin bir kısmı için tanınan süre, kanunun yayımı ile birlikte başlamış bulunmaktadır.

Şirketlerin mali tabloları ve hazırlanma ilkeleri, uluslararası anlamda standartlaşmakta, şirketler web sayfaları aracılığıyla şeffaflaşmaktadır. Bu arada yeni kanunla, göstermelik paylarla yapay şirketler kurulması dönemi kapanmakta, gerçek duruma uygun, gerçek ortağı yansıtan, tek ortaklı şirketlerin kurulması olanağı getirilmektedir."

Ticari hayatı yeniden inşa edecek

Borçlar Kanunun ise, iş hayatının en önemli aracı olan sözleşmeler hukukunun anayasası niteliğinde olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu,  yeni kanunda genel işlem şartları, kira sözleşmeleri, satım hukuku, kefalet akdi gibi konularda önemli değişiklikler yapıldığını, uygulamada yaşanan ihtilafları ortadan kaldıracak yeni düzenlemelerin hayata geçirildiğini bildirdi.

Buradaki başarının sağlanabilmesi için şirketlerin de kendilerini yeni kanunlara, onların getirdiği yeni hukuki düzenlemelere hazırlanmasının gerekliliğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Özetle yeni Ticaret ve Borçlar Kanunlarıyla, ülkemizde ticari hayatı adeta yeniden inşa edecektir. Bu süreçte, şirketlerimiz büyümek istiyorsa, hazırlıklara şimdiden başlamalıdır" dedi.

Bedava danışmanlık hizmeti

Hisarcıklıoğlu şirketlerin, yeni Ticaret Kanununa, ne ölçüde hazır olduklarını saptamak üzere, Deloitte ile işbirliği içinde, "TTKmetre" isimli bir anket hazırlayarak TOBB'un ve Deloitte'un internet sayfasında kullanıma açtıklarını bildirdi. Ankette bedava danışmanlık hizmeti vererek, şirketlere check-up yaptıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, TTKmetre'de 6 ana konu başlığı altında 44 soru bulunduğunu, anketteki soruları cevaplandıran firmaların, yeni düzenlemelere ne kadar hazır oldukları ve ne yapmaları gerektiğinin ortaya çıktığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir