Ekonomik gelişmeler forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

ABD

ABD'de Mayıs ayında üretici fiyatları endeksi beklentilerin üzerinde yüzde 0,5 artarken, enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan aylık üretici enflasyonu beklentiler düzeyinde yüzde 0,1 açıklandı. Yıllık bazda ise üretici enflasyonu -yüzde 1,1 olarak gerçekleşti.

ABD'de Michigan Üniversitesinin Haziran ayına ilişkin hesapladığı tüketici güveni beklentilerin üzerinde 94,6 olarak açıklandı. Verinin detayı incelendiğinde tüketicilerin ekonominin cari durumu ile ilgili beklentilerinin 100,8 seviyesinden 106,8 seviyesine yükseldiği görülüyor. 

Avrupa
İspanya'da Mayıs ayında enflasyon beklentiler çerçevesinde yüzde 0,4 olarak gerçekleşti ve Nisan ayına göre enflasyonun değişmediğine işaret etti. Yıllık enflasyon ise negatif görünümünü koruyarak -yüzde 0,3 olarak gerçekleşti. 

Euro Bölgesinde Mayıs ayında sanayi üretimi beklentilerin altında yüzde 0,1 artış gösterirken, yıllık bazda ise geçen yılın aynı dönemine göre sanayi üretimindeki artış yavaşlayarak yüzde 0,8'e düştü. Verinin detayı incelendiğinde dayanıksız tüketim mallatındaki yüzde 0,8'lik düşüş ve enerji ürünlerindeki yüzde 1,6'lık düşüş dikkat çekiyor. 

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan ile müzakere yaptığı heyetin üyelerinin Brüksel'den ayrılması sonrası Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger'den gelen açıklamada IMF Heyeti'nin Brüksel'den ayrılmasının görüşmelerin kesilmesi olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürmeyi planlamasını gerekçe göstererek ülkenin kredi notu görünümünü "durağandan", negatife" çektiğini açıkladı.

Türkiye

Fitch'den gelen açıklamada Türkiye için politik belirsizliğin bankalar için risk oluşturduğunun altını çizerken, devam eden belirsizliğin ekonomi politikaları üzerindeki gerilimi artırılabileceğine yer verildi. 

Ons altında net alım pozisyonları son 1 ayın düşük seviyesinde

Ons altın haftaya bir miktar alımla başlasa da 1190 seviyesini geçemeyerek tekrardan 1180 desteğine doğru yöneldi. Geçtiğimiz hafta Dolardaki zayıf seyrin etkisiyle bir miktar yükseliş görülse de yeterli talebin olmaması nedeniyle altın fiyatları da tutunma gösteremedi. Geçtiğimiz haftanın altın ile olan kontrat işlemlerini incelediğimizde para yöneticilerinin altın alım pozisyonlarında azaltmaya gittiğini ve bunun karşılığında da satım kontrat sayılarını arttırdıklarını görüyoruz. Böylelikle ons altındaki net alım pozisyonları son 1 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Teknik olarak ele aldığımızda Haziran başında test ettiği 1162 seviyesinden itibaren başlattığı yükseliş trendini kıran onsta 1187,5 seviyesinden geçen Fibo'50 dilimi karşısına direnç olarak çıkıyor. Aynı zamanda bu direncin kırılması durumunda tekrardan yükseliş trendine dönebilecek olan altını talep tarafı desteklemiyor. Şuan için aşağı yatay bir yön izleyen altında yatırımcılarımızın bu aşamada takip etmeleri gereken önemli teknik seviyeler; 1187,5/ 1198 dirençler, 1175/ 1180 ise desteklerdir. Bugün ABD'den açıklanacak olan sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, NAHB konut piyasası endeksi ons altındaki seyrin takibi açısından önemlidir.

Ham Petrol 60,00 desteğinin altında

ABD ham petrolü geçtiğimiz hafta açıklanan stok verileri sonrası 61,80 direncinden dönerken, açıklanan stok rakamlarında ABD üretiminin arttığına dair veri gelmesi, stoklardaki düşüşe rağmen olumlu karşılandı. Sondaj faaliyetlerinde ise, sondaj kule sayısındaki net düşüş devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de 7 adet sondaj kulesi daha faaliyetini sonlandırırken, kule sayısındaki düşüş de azalmış durumda. İran görüşmeleri ise devam ediyor. 30 Haziran'da nihai metnin hazırlanması beklenen görüşmelerden çıkacak olası olumlu sonuçta İran, üretimini günlük 1 milyon varil daha yükseltebilir. Bu da piyasadaki arz fazlası sorununu derinleştirebileceğinden ham petrolde yeni bir düşüş trendi oluşabilir. Bu senaryonun bir miktarı fiyatların içerisinde olsa da 30 Haziran'a kadar olumlu bir sonuç çıkmadığı takdirde ham petrolde yukarı yönlü hareket görülmesi muhtemeldir. Bugün ABD'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Hem talep cephesinde hem de Dolar endeksi kanalı ile petrol fiyatları üzerinde etkili olabileceği için veri takip edilmeli. WTI teknik olarak incelendiğinde 61,80 direncinin aşılamaması sonrası geri çekilmede 60,00 desteğinin de kırıldığı görülmekte. Bu seviyenin altında kalınması, ham petrolün düşüşü açısından önemli olacak. Geri çekilmelerde ayrıca 59,30 bölgesi ara destek olarak takip edilebilirken, düşüşün devamı durumunda 58,00 ana desteği dikkat çekmekte. Yukarı yönlü hareketlerde 60,00 direnci üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise 60,80 ve 61,80 dirençleri takip edilebilir. 

Yunanistan endişesi euroyu zayıf tutmaya devam ediyor

EUR/USD paritesi, Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşmadan uzak bir görünüm içinde olmasının etkisiyle zayıf seyrine devam ediyor. Geçen haftanın son işlem gününde açıklanan Euro Bölgesine ait sanayi sektörü üretim verileri hem aylık hem de yıllık bazda piyasa beklentisinin altında kaldı. Aynı zamanda Avrupa tarafında hükümet sözcülerinden gelen karışık açıklamalar Yunanistan üzerindeki belirsizliği artırıyor. Bu durum EUR/USD paritesi üzerinde net bir fiyatlama şimdilik oluşturmuyor. Tepki hareketleri ile sınırlı kalan haberlerin yerini Yunanistan aleyhine bir sürece bırakması durumunda parite üzerinde değer kaybı yaşanabilir. Diğer yandan, ABD tarafında açıklanan yıllık çekirdek üretici fiyat endeksi yüzde 0,7 olan piyasa beklentisinin altında yüzde 0,8 oranında açıklandı. Aylık manşet veri ise yüzde 0,4 olan beklentinin üzerinde yüzde 0,5 oranında açıklandı. Manşet enflasyondaki artış, çekirdek verilerdeki düşüşle dengelendi. Bu hafta Salı günü başlayıp Çarşamba günü sona ermesi beklenen Fed toplantısı doların küresel anlamdaki seyri açısından önemli olacak. Fed, faiz artırım sürecine ilişkin söylemleri artırır ve piyasaları bu doğrultuda yönlendirirse küresel bazda dolar hakimiyeti hissedilecektir. Söz konusu durumda EUR/USD paritesinde sert satış baskısı oluşabilir. Bununla birlikte Perşembe günü gerçekleşecek olan Euro bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesinde Yunanistan'ın atacağı adımların yakından izlenmesi gerekiyor. Geçtiğimiz hafta, kreditörler ile yapılan toplantıdan çekilen IMF belirsizliğin devam etmesin neden olmuştu. Bu hafta yaşanacaklar, Euro'yu daha derinden etkileyebilir. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.0900 bölgesinden başlayan yükseliş trendinin kırılmış olduğu fakat fiyat hareketinin halen 1.0500 bölgesinden başlayan yükselen trendin üzerinde bulunduğu görülüyor. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda 1.1150 / 1.1065 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 4 saatlik hesaplamalarda MACD ile fiyatın negatif uyumsuzluk içinde bulunduğu görülüyor. Teknik anlamda geri çekilmenin işareti olan bu durum pariteye satış gelebileceğini gösteriyor. Yaşanabilecek yükselişlerde ise 1.1300 / 1.1380 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. 

S&P İngiltere’nin görünümünü negatife indirdi

GBP/USD paritesi, İngiltere de açıklanan önemli bir ekonomik verinin bulunmamasının da etkisiyle Cuma günü sabah saatlerinde akşam üstüne kadar 1.5520 / 1.5470 arasında hareket etmiş olsa da akşam üzeri Dolar'ın küresel çapta değer kaybetmesiyle birlikte 1.5597 seviyesine kadar yükseldi. ABD bölgesinde açıklanan ekonomik veriler ise parite üzerinde belirleyici bir etki yaratmadı. Birleşik Devletlerde Cuma günü açıklanan verilere göre, Mayıs ayı ÜFE verisi beklentinin 0.1 puan üzerinde yüzde 0.5 artış kaydetti, yıllık bazda ise yüzde -1.3'den yüzde -1.1'e yükseliş yaşandı. Buna karşı gıda ve enerji fiyatları hariç olarak hesaplanan çekirdek üretici fiyat endeksinde yaşanan gerileme, olumlu görünümü negatife çeken unsur oldu. Nisan ayında yüzde 0.8 olarak açıklanan çekirdek ÜFE Mayıs ayında yüzde 0.6'ya geriledi. Hafta sonu ise S&P İngiltere'nin kredi notu görünümünün "durağandan", "negatife" çektiğini duyurdu ve İngiltere'nin AB üyeliğini referanduma götürmeyi planlamasının ekonomik büyüme için risk teşkil ettiği vurgulandı. İngiltere'nin notunun AAA negatife çekilmesi de paritedeki yükselişi yavaşlatmış durumda. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.4565 seviyesinden başlayan yükseliş trendinin üzerinde hareket etmeye devam eden parite fiyatının 1.5810 bölgesinden başlayan düşüş trendini çift dip formasyonu ile birlikte kırmasının ardından 1.5597 bölgesine kadar yükselmişti. Son saatlerde ise önceki bültenlerimizde bahsetmiş olduğumuz sıkışma formasyonu beklentimiz dahilinde yukarı yönde kırılmış durumda. Bu sabah saatlerinde gerilemeye başlayan Sterlin / Dolar paritesinde 1.5520 / 1.5465 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yükselişin devam etmesi durumunda ise 1.5565 / 1.5600 seviyeleri ilk dirençler, 1.5685 bölgesi ise ana direnç alanı ve çift dip formasyonun hedef noktası olarak takip edilebilir. 

USDTRY, siyasi belirsizliğin dağılmaya başlaması TL'yi rahatlattı

Geçtiğimiz hafta, verilerin ikinci planda kaldığı ve siyasi gelişmelerin fiyatlamalar üzerinde ağırlık kazandığı bir hafta olmuştu. USDTRY paritesi, 2.8090 ile rekorunu tazeledikten sonra, haftayı 2.71 seviyelerinden kapatmıştı. 7 haziran tarihinde yapılan seçimin ardından TL'nin aşırı değer kaybı, pariteyi hızla 2.80'lere doğru taşımış ve hafta boyunca siyasi belirsizliğin devam etmesinin etkisiyle de parite 2.74'lerde kapanışlarını gerçekleştirdi. Ancak haftanın sonlarına doğru, koalisyon hükumeti kurulacağına yönelik ılımlı açıklamalar TL tarafını rahatlattı ve parite 2.7050-2.7250 aralığına yerleşti. Bu hafta ise içeride yine siyasi gelişmeleri yakından takip ediyor olacağız. Özellikle koalisyon hükümeti kurulacağına dair yeni sinyaller TL'de değerlenmelere neden olabilir. Ayrıca bu hafta 16-17 Haziran tarihlerinde Fed toplantısı gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz ay, Fed başkanı Yellen faiz artırımı için 2016 yılını beklemeyeceklerini belirtmesinin ardından, önümüzdeki her Fed toplantısı faiz artırımı için bir ihtimal olarak karşımıza çıkmakta. Aslında, piyasalarda beklenti Eylül toplantısına ağırlık kazanmış olsa da, Haziran toplantısında çıkacak kararlar veya yeni söylemler piyasalar üzerinde hareketlenmelere neden olabilir. Bugünün veri takviminde ise, 10:00'da Türkiye işsizlik oranı, 16:15'te ise ABD sanayi üretimini takip ediyor olacağız. Teknik olarak incelediğimizde, USDTRY paritesi Fed toplantısına kadar 2.7050-2.7250 aralığında dalgalanmaya devam edebilir. Ancak Fed sonrası senaryo değişebilir. Dolar endeksinin Fed toplantısının ardından aşamadığı 95.50 direncini aşması ve yükselişine devam etmesi durumunda USDTRY paritesinde de 2.7430-2.7600 aralığı direnç konumunda takip edilmeli. Ancak Doları güçlendirecek bir durum oluşmadığı takdirde bu durumda parite 2.7050 seviyesine doğru geri çekilme gösterebilir. Paritede takip edilecek ikinci ara destek noktası ise 2.6950. 

USD/JPY 123,80 direncini aşamıyor

Geçtiğimiz hafta Kuroda'nın konuşması ile birlikte 3 haftalık rallisini sonlandıran paritede düzeltme hareketi sonrası yükselişin sınırlı olduğu görülmekte. Kuroda, Yen'in daha fazla değer kaybetme ihtimalinin düşük olduğunu belirterek piyasada sözlü yönlendirmeye gitti ve paritedeki sert yükselişten para politikası otoritesinin rahatsızlığını dile getirdi. Bu hafta parite açısından oldukça önemli. Fed'in 2015 yılı içerisinde yapacağı 4. toplantı olacak ve faiz artırımına ilişkin net sinyaller verilmesi bekleniyor. Piyasalarda Haziran ayında olası faiz artırımı beklenmiyor. Fakat ikinci çeyrekte gelen enflasyon ve istihdam verilerinin ivme kazanması da Fed'in faiz artırımında elini güçlendirecek noktalar. Paritenin yönü ise Fed toplantısı sonrasında daha net oluşacak. Fed'in faiz artırımına ilişkin 2015 yılını net bir mesaj ile ifade etmesi paritenin yukarı yönlü hareketini devam ettirebilir. 2015 sonu ve 2016 başlarına yönelik bir mesaj ise paritedeki düzeltme hareketinin devamı ve geri çekilmeleri beraberinde getirebilir. Ayrıca bu toplantıda Fed'in istihdam, enflasyon ve hedef faiz oranına ilişkin açıklayacağı ankette Fed üyelerinin faiz artırımına ilişkin görüşleri de takip edilecek. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde ana yükseliş trendinin kırılması sonrası gelen geri çekilmelerde 122,45 desteği üzerinde kalındığı görülmekte. Paritenin yükseliş trendine geri dönebilmesi için 123,80 ara direnci ve 124,20 / 124,90 ana dirençleri göze çarpıyor. Geri çekilmelerde ise 122,45 üzerinde tutunma görülememesi durumunda 121,95 / 122,00 ve 121,45 destekleri takip edilebilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız parayı kaybetmenize sebep olabilir. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir. Piyasanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eğer gerek duyarsanız bu tip işlemleri daha önce yapmış olan kişilerden tavsiye alınız.